Huumoripelien aatelia

Huumoripelien lajityyppi on turkasen vaikea. Pelkät hauskat vitsit kun eivät riitä tekemään hyvää peliä, vaan pohjalla pitäisi olla oikeasti kiinnostava pelikokemus. Myös Trombone Champissa on enemmän vitsiä kuin peliä, mutta yksinkertainen konsepti venyy yllättävän pitkälle.

Kuten nimestäkin saattaa arvata, Trombone Champ irvailee jo hyvän aikaa sitten muodista poistuneille Guitar Herolle ja Rock Bandille. Pelin keskeinen vitsi on tietenkin se, että edes etäisesti rokkitähteyttä jäljittelevien kitara- ja rumpupelien sijaan Trombone Champissa soitetaan vetopasuunaa.

Pelaaminen ei tietenkään tapahdu entisaikojen tapaan muovisella pasuunaohjaimella vaan pelkällä hiirellä. Hiirtä eteen- ja taaksepäin liikuttamalla säädetään sävelkorkeutta ja yritetään osua ruudulla rullaavaan nuotistoon. Hiiren painikkeella tai näppäimistön näppäimellä puhalletaan ilmoille sulosointuja, joiden osuminen oikeaan kohtaan nostaa pistekerrointa.

Kuten arvata saattaa, soittaminen ei ole ihan helppoa. Etenkin nopeammissa kappaleissa puhallukset osuvat useammin nuotin viereen kuin kohdilleen, mikä johtaa varsin persoonallisiin versioihin kaikkien tuntemista sävellyksistä. En ole ehkä koskaan nauranut pelin ääressä niin antaumuksella kuin ensimmäisellä Trombone Champ -pelikerrallani, mikä on jo itsessään varsin kelvollinen suoritus huumoripeliltä.

Trombone Champ ei kuitenkaan ole mikään yhden vitsin ihme. Vitsien minuuttitahti on melkoinen, ja pelaajan sekä sivustakatsojien nauruhermoja koetellaan jatkuvasti. Kappaleiden aikana taustalla pyörii ”musiikkivideoita”. Esimerkiksi Kanadan kansallislaulun taustalla vilisee majavia, kun taas God Save the Kingin videolla tehdään kunniaa englantilaiselle aamiaiselle. Riittävän osumatarkkuuden saavuttamista juhlistetaan täysin asiaankuulumattomasti pärähtävällä ilmatorvella.

Lataustauoilla pelaajaa sivistetään ilahduttavasti pasuunafaktoilla. Tiesittekö, että maailmassa on enemmän pasuunoita kuin ihmisiä? Tai että pasuunan soittaminen asunnossa on erinomainen tapa ystävystyä naapurien kanssa?

Puhtaaksi vitsiksi Trombone Champ on laadukkaasti tehty peli. Kahden hengen tiimin tuotantoarvot eivät tietenkään ole korkeinta huippuluokkaa, mutta Holy Wow -studio on panostanut pelin visuaaliseen ilmeeseen ja käyttöliittymäsuunnitteluun. Rahkeita riittäisi selvästi muuhunkin kuin vitsailuun.

Tekijöiden panostus näkyy siinä, että vitsipelillä on salattua syvyyttä. Soittamalla pelaaja ansaitsee töräyksiä, joilla voi ostaa keräilykortteja. Kuuluisia pasunisteja ja paviaaneja esittävissä korteissa kerrotaan faktoja niin musiikin historiasta kuin hodarinsyöntikyvyistäkin. Pienellä kokeilulla voi löytää tiensä kätkettyyn osioon, jossa töräyksillään voi avata käyttöönsä erilaisia pasuunoita ja pasunistihahmoja. Todelliseksi pasuunamestariksi nouseminen ja pelin salaisuuksien selvittäminen vaativat jo korkeampaa pulmanratkaisutaitoa.

Trombone Champ ei toki ole mikään merkkiteos. Sen pelaaminen on kuitenkin sen verran viihdyttävää, että seuraavien vitsien perässä viitsii hyvinkin töräyttää ilmoille yhden jos toisenkin sydäntä raastavan epävireisen kappaleen. Pelin täyttämä absurdi huumori osuu suoraan omaan nauruhermooni tavalla, johon harva peli on tähän mennessä pystynyt.

8/10
KehittäjäHoly Wow
JulkaisijaHoly Wow
Peligenrethuumori, Musiikki
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa