Sota on julmaa

This War of Mine: The Little Ones on erilainen sotapeli. Se on myös valitettavan ajankohtainen peli, vaikka sitä se epäilemättä olisi ollut ammoisista ajoista saakka. This War of Mine on sotapeli siviilien näkökulmasta. Se on synkkä ja lohduton kuvaus elämästä, jossa valo pilkahtaa vain harvakseltaan ja silloinkin heikosti.

The Little Ones -laajennuksen myötä vuonna 2014 julkaistu This War of Mine on vielä hitusen raskaampi kokemus. Jos koettelemukset eivät tuntuneet tarpeeksi epämiellyttäviltä aikuisten näkökulmasta, on siviilien joukossa nyt myös lapsia, jotka yrittävät parhaansa mukaan pärjätä sodan kauhujen keskellä.

Kauhuja sodassa riittääkin. Päivisin ulkona liikkumisen estävät tarkka-ampujat, joten This War of Minen päivät kuluvat pääasiassa epätoivoiselta tuntuvan arjen parissa. Ruoka ja lääkkeet ovat tämän tästä lopussa. Ja jos peruselintarvikkeita olisikin päivän tai parin tarpeiksi, on vedestä tai polttopuista kuitenkin pulaa. Joku on lähetettävä öisin keräämään varusteita, jotta huomisesta selvitään, mutta yksin jääviä tovereita uhkaavat tietysti ryöstelijät. Ja joskus pitäisi nukkuakin.

This War of Mine on siis tylsemmin muotoiltuna ahdistava selviytymisstrategiapeli. Teemansa ohella se on ahdistava, koska selviytyminen ei koskaan suju niin hyvin, etteikö kaikki voisi lähteä alamäkeen seuraavan aamun koittaessa. Eikä pärjääminen ole ikinä vain omasta tekemisestä kiinni. Yllättävä sairastuminen tai ryöstössä haavoittuminen vaarantaa todennäköisesti koko seurueen hyvinvoinnin sitomalla yhdenkin selviytyjän sänkylepoon.

Vaikka temaattisesti ahdistavuus on paikallaan This War of Minessa, ei se aina johda hyvään pelikokemukseen. Parhaimmillaan peli on silloin, kun pelaaja joutuu tekemään raskaita valintoja oman ryhmän tarpeiden ja muiden kaupunkiin jääneiden selviytymisen välillä. Päivät noudattavat kuitenkin pääasiassa samoja rutiineja, jotka käyvät pidemmän päälle raskaiksi. Suodata vettä. Tee polttopuita. Valmista ruokaa. Syö. Nuku.

This War of Mine: The Little Ones -arvostelu

”Lapsista huolehtiminen on, kuten odottaa saattaa, melkoinen taakka sodan keskellä”

This War of Mine: The Little Ones -arvostelu

Tavallaan epäreiluus ja perustarpeiden tärkeyden korostuminen tekevät This War of Minesta voimakkaan kokemuksen. Hahmojen juoksuttaminen on kuitenkin puuduttavaa. Ongelma korostuu konsoliversiossa. Ohjaimella käskyttäminen edellyttää oikeaan paikkaan siirtymistä, kun pc-versiossa sama hoitui pelkällä hiiren klikkauksella. This War of Mine toimii selvästi paremmin tietokoneella pelattuna.

Pelillisesti The Little Ones tuo vain vähän uutta alkuperäistä This War of Minea pelanneille. Lapsista huolehtiminen on, kuten odottaa saattaa, melkoinen taakka sodan keskellä. Lapset voivat osallistua tekemiseen vain rajallisesti, ja mielialaa pitäisi pitää yllä leikkimälläkin. Tämä rasittaa tietysti aikuisia, joten pelaajan on tehtävä entistä enemmän kompromisseja selviytymisen eteen.

This War of Minen konsoliversio sisältää pc-versioonkin päivitysten myötä julkaistun mahdollisuuden muokata pelin asetelmia mieleisekseen. Periaatteessa pelissä olisi siis jälleenpeluuarvoa. Rutiinien pyörittäminen on kuitenkin pidemmän päälle pitkästyttävää ja erilaiset lähtökohdat ja hahmot tuovat lähinnä pieniä nyanssieroja pelin etenemiseen.

This War of Mine: The Little Ones on kyllä arvokas julkaisu. Viihteessä sotaa käsitellään usein kunniakkaana koettelemuksena urhoollisille toimintasankareille. Jos kärsimystä esitetään, on se lähinnä sivuhuomio tai motivaation lähde sankareille. This War of Minessa kärsimys on koko ajan läsnä, eikä lopussa paha saa palkkaansa. Sankaritarinoita tai onnellista loppua on turha odottaa.

7/10

This War of Mine: The Little Ones on raskas, mutta arvokas pelikokemus. Konsoliversion ohjaus jättää kuitenkin toivomisen varaa.

Jukka Moilanen

7/10
Kehittäjä11 bit studios
JulkaisijaDeep Silver
PeligenretStrategia
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa