The Sims 4: Ekoelämää -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesän 2020 tuplanumerossa 213.

Saastan alla piilee paratiisi

Vaikka yhteiskunnallisesti valveutuneet videopelit ovat iänikuisen vanha keksintö, megaluokan pelisarjojen näkee edelleen harvoin tekevän kummoisia kannanottoja. The Sims on sateenkaariperheineen ja sukupuolineutraaleine hahmoineen ollut pitkään valtava poikkeus tähän sääntöön, ja tuoteperheen tuorein lisäys jatkaa rehdisti samalla linjalla. Kesäkuun alussa ilmestynyt Ekoelämää-laajennus nostaa tapetille ilmastonmuutoksen ja kestävän kehityksen teemoja sekä pyrkii näin herättelemään pelaajia lempeästi arjen aktivismiin.

The Simsille epätavallisesti laajennus antaa pelaajalleen konkreettisen vihollisen, jota vastaan taistella. Uuden Evergreen Harbor -naapuruston nähtävyyksiä tuskin erottaa saastepilvien läpi, mutta kovalla työllä kärsivän yhteisön elinoloja voi pyrkiä pikkuhiljaa parantamaan. Pelaajan kätten jälkeä kuvastetaan uudella ympäristöjalanjälkimittarilla, johon vaikuttavat omien simien elämäntapojen lisäksi esimerkiksi rakennusmateriaalivalinnat. Pääpiirteittäin konsepti on kuitenkin hyvin yksinkertainen: kierrätys ja uusiutuvan energian käyttö puskevat mittaria vihreälle, roskaaminen taas ruskealle.

The Sims 4: Ekoelämää -arvostelu

Paras tapa saada muutosta aikaan Ekoelämää-laajennuksen maailmassa on innostaa muutkin simit mukaan talkoisiin. Kerryttämällä vaikutusvaltaa sosiaalisten rientojen ja valveutuneiden tekojen kautta pelaaja voi osallistua naapurustoäänestyksiin, joiden kautta yhteisön elämäntapoihin ja kulmakunnan ulkoasuun voi vaikuttaa. Vaikutusvaluutan keräily pakottaa pelaajan osallistumaan naapurustonsa eloon aktiivisemmin, mikä sopii mainiosti paketin teemoihin. Asteittaisempia muutoksia jää tosin kaipaamaan, sillä esimerkiksi vihreän kaupunkisuunnittelun voitettua viikon äänestyksen koko naapurusto muuttui silmänräpäyksessä puistomaiseksi utopiaksi.

Saastan alta kuoriutuva Evergreen Harbor on silti The Sims 4:n kauneimpia ja persoonallisimpia naapurustoja, mikä toivon mukaan motivoi pelaajaa tekemään kahta kovemmin töitä sen hyvinvoinnin eteen. On ilo katsella, kun luonto valtaa vanhat louhokset ja hylätyt ratapihat takaisin. Pelikelpoisia tontteja naapurustossa on kuitenkin harmillisen vähän, vaikka päällepäin se näyttää täyteen rakennetulta. Monia ilahduttanee kuitenkin uutinen siitä, että asuntomuotoinen asuminen tekee naapurustossa paluun ensi kertaa sitten Kaupunkielämää-lisäosan.

Toisilla on luontaisesti enemmän taipumusta maailman muuttamiseen, ja näin se on The Simsissäkin. Lisäosa tuo mukanaan useamman uuden luonteenpiirteen, joiden avulla simeistään voi tehdä kierrätysintoilijoita tai käsistään käteviä. Käsityöläisen ura hyödyntää paketin uusia harraste- esineitä, jotka täydentävät pelisarjan jo valmiiksi monipuolista valikoimaa. Puutöiden ja kukka-asetelmien lisäksi simit voivat nyt myydä omatekoisia kynttilöitä, limonadia tai 3D-tulosteita, joihin tarvittavat materiaalit saadaan kierrättämällä. Omavaraisuus on jo aivan nurkan takana, kun ruoan voi kasvattaa, sähköä ja vettä voi tuottaa Ekoelämääpaketin myötä itse ja huonekalutkin ovat tulostettavissa. Vaivaa moinen toki teettää, mutta elo ilman omantunnontuskia on oma palkintonsa.

The Sims 4: Ekoelämää -arvostelu

Hieman hupaisasti Ekoelämää on tosin materialistisen sisältönsä puolesta The Sims 4:n parhaita paketteja. Kirpputorihenkisten kierrätysroippeiden lisäksi se tuo peliin paljon modernin skandinaavista sisustustavaraa, joka sopii monikäyttöisyydessään miltei mihin tahansa kotiin. Vaihtoehtoelämää elävien simien uniikkia persoonallisuutta voi taas tuoda entistä paremmin esiin uusien lävistysten ja näyttävien MAC-meikkien avulla.

On miellyttävä ajatus, että peli pyrkii tarjoamaan tilaisuuksia tallata maailmassaan keskiverrosta poikkeavia elämänpolkuja. Osa Ekoelämää-lisäosan mekaniikoista tuntuu toteutuksensa puolesta hieman pinnalliselta, mutta ne ohjailevat pelaajan mielikuvitusta kuitenkin uudenlaisiin suuntiin, mikä lienee tärkein onnistumisen mittari The Simsin kaltaisen pelin lisäsisällölle. Kaikista ei siviilielämässään ehkä ole ekosotureiksi, mutta jos mieli tekee kokeilla, Ekoelämää tarjoaa moiseen mainion mahdollisuuden.

8/10
KehittäjäThe Sims Studio
JulkaisijaElectronic Arts
PeligenretSimulaatio
Pegi-ikärajatK-12
Lisää luettavaa