Kylmä pikselirinki

Nykyään ovat kovaa huutoa avoimen maailman pelit ja etenkin hiekkalaatikkopelit, joissa kaikki on avoinna ja tekemistä on niin paljon, ettei tiedä mistä aloittaa. Liika on kuitenkin liikaa, eikä se takaa hyvää pelikokemusta, joka monesti vaatii jonkinlaista vapauden rajoittamista. Luonnollinen ympäristö tällaiselle rajoitetulle avoimen maailman pelille on tietenkin vankila, minkä ovat tajunneet hyvin The Escapists -pelin tekijät. Peli julkaistiin jo alkuvuodesta tietokoneille ja Xbox Onelle, mutta se osui toimituksen tutkaan vasta äskettäin julkaistun PS4-version myötä.

Kuten nimestä saattaa jo arvata, on pelin tarkoituksena päästä pakenemaan vankilasta. Se on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä kaikki on kiinni pelaajasta itsestään. The Escapists ei pitele kädestä tai neuvo pelaajaa lainkaan.

Lähtökohtaisesti pelaaja voi vaeltaa vankilassa vapaasti tiettyjen rajoitusten sisällä. Vankina pelaajan on noudatettava sääntöjä ja vankilan päivärutiineja – tai varauduttava seuraamuksiin. Sääntöjä rikkoessa tai vangeilta kielletyissä paikoissa liikkuessa on syytä pitää huoli, etteivät vartijat huomaa. Muuten luvassa on loma eristyssellissä sekä luvattomien esineiden takavarikointi.

Suurin rajoite pakenemisen suunnittelussa on vankilan päivittäinen rytmi. On aamuinen ja iltainen nimenhuuto ja ruokailut, joita on pakko noudattaa. Lisäksi vankien odotetaan tekevät töitä, joista ansaitsee rahaa ja joista voi löytää tilanteita tai apuvälineitä pakoa varten. Eniten aikaa tutkimiseen on yöllä, kunhan vain ensin keksii keinon päästä sellistään ulos ja pitää huolen, ettei yövartija huomaa sängystään puuttuvaa vankia. Liiallinen yöllinen hiippailu kuitenkin verottaa myös kestävyyttä.

”On hermoja raastavan jännittävää rikkoa sääntöjä ja tutkia vankilan kaikkia kolkkia. Mitä enemmän tutkii ja löytää, sitä enemmän mahdollisuuksia avautuu.”

Aseitakin on syytä kehitellä joko vartijoita varten tai suojaksi muilta vangeilta. Pelissä on rakentelujärjestelmä, jolla voi kehitellä jos jonkinlaisia aseita ja esineitä erilaisia asioita yhdistelemällä. Osia voi varastaa, löytää, salakuljettaa tai ostaa muilta vangeilta. Suurin ongelma on keksiä, mitä voisi rakentaa, sillä muutamia harvoja vinkkejä lukuun ottamatta kaikki on kiinni yrityksestä ja erehdyksestä, mikä on turhauttavaa. Jos lisäksi herättää näillä puuhillaan liikaa huomiota, vartijat palkitsevat sellin tutkimisella, jolloin laittomat esineet on syytä olla muualla piilossa.

Vangeilla on myös oma hierarkiansa, ja vankitoverien kanssa voi käydä kauppaa ja heille voi tehdä palveluksia. Heidän kanssaan voi myös riitaantua. Tässä pelin persoonallinen pikseliulkoasu on hieman haitaksi, sillä vankeja on välillä vaikea erottaa toisistaan.

Vapaus pitää The Escapistsissa todellakin ansaita, mutta onnistuminen tuntuu siksi entistäkin mahtavammalta. On hermoja raastavan jännittävää rikkoa sääntöjä ja tutkia vankilan kaikkia kolkkia. Ahkeralla tutkimisella avautuu myös lisää eri mahdollisuuksia.

Mitä enemmän yhtä vankilaa pelaa, sitä paremmin oppii kaikki sen salat ja mahdollisuudet. Pakokeinoja on monenlaisia, mutta onneksi mukana on myös useita toinen toistaan vaikeampia vankiloita, joista paeta. Niitä voi ostaa mikromaksuilla lisää. Pelin mukana tulee myös editori, jolla voi tehdä vankiloita itse omaksi ja muiden pelaajien iloksi.

Ei missään nimessä pidä antaa pelin söpön pikseliasun hämätä, sillä kyseessä on loistava vankilasimulaattori, jossa on paljon enemmän syvyyttä kuin luulisi. The Escapists on hyvä osoitus siitä, että rajoituksista saa tehtyä loistavan pelin, jossa pelimaailman vapaus pitää ansaita.

7/10

Vankilapakosimulaattori, jossa pelaajan on itse löydettävä keinot ja välineet vapauteen rajoituksista huolimatta.

Miika Huttunen

7/10
JulkaisijaTeam 17
Peligenretpulmaroolipeli
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa