The Escapists 2

The Escapists 2 heittää altaan syvään päähän pallo jalassa ja toivottaa onnea. On pelaajan omasta filosofiasta kiinni, pitääkö sitä hyvänä vai huonona asiana.

6.10.2017 05:00

Oranssi on uusi musta

Päivä kaksitoista. Tunneli on melkein valmis, ja vapaus häämöttää muutaman lapioniskun päässä. Onneksi en lannistunut kahden ensimmäisen pieleen menneen pakoyrityksen jälkeen, vaan ymmärsin alkaa hyödyntää hylättyä kaivosta, jonka päälle vankila on rakennettu. Kun en nyt vain käryäisi…

The Escapists 2 sonnustaa pelaajan rangaistusvangin hilpeänoransseihin haalareihin. Kuten pelin parin vuoden takaisessa ykkösosassakin, vankilat ovat olemassa vain mahdollistaakseen päräyttäviä ja lennokkaita pakoja. Opetusosion lisäksi pakoilemaan pääsee yhteensä kymmenestä vankilasta tai vanginkuljetuksesta.

Ensimmäiset tunnit menevät ihmetellessä. Alun opastuskenttä kestää arviolta kymmenisen minuuttia eikä oikeastaan kerro muuta kuin kaikkein tarpeellisimman. Kädestä pitelyä ei muutenkaan juuri ole. Pelissä on esimerkiksi rakentelusysteemi, jossa keräämistään tarvikkeista voi koota esimerkiksi lapion, sukkanuijan tai heittokoukun. Ainakin konsoliversiossa pelaaja kuitenkin jää omien arvaustensa varaan siinä, mitä esinettä reseptin mikäkin pikselikuvake tarkoittaa, sillä minkäänlaista tulkkaavaa tekstiä ei ole tarjolla.

Sen verran ystävällisyyttä pakoseikkailussa on, että reseptit muutamaa hieman erityisempää esinettä lukuun ottamatta ovat ennakkoon katsottavissa rakentamisvalikosta, eikä niitä tarvitse oppia ennen kuin komponentit näkee. Tarpeet voi joko ostaa tai kähveltää muilta vangeilta, mutta hallussa pitämiensä esineiden kanssa pitää olla tarkkana. Jos pelaaja yhytetään kiellettyjen esineiden, kuten aseiden tai pakoa edesauttavien työkalujen kanssa, eristyssellin ovi käy ja roina takavarikoidaan. Tavaran piilotteluun voi käyttää esimerkiksi omassa sellissä olevan lipaston salalokeroa tai vaikka ilmanvaihtoventtiiliä.

The Escapists 2 -arvostelu

”Pelillä on luja luotto siihen, että pelaajalla on ymmärrystä ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä pähkäillä, kokeilla ja erehtyä.”

The Escapists 2 -arvostelu

Pelillä on luja luotto siihen, että pelaajalla on ymmärrystä ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä pähkäillä, kokeilla ja erehtyä. Varsinkin alkupuolella täytyy hieman katsella, missä menee sallitun ja kielletyn raja. Viilaa ei kannata yrittää viedä metallinpaljastimen läpi, eikä ehkä ole hyvä idea lähteä leikkaamaan vankilaa kiertävää kanaverkkoaitaa päivänvalossa. Rajat ovat loogisia, mutta niitä ei missään vaiheessa aseteta näkyvästi, joten ennen pitkällistä valmistelua vaativan neronleimauksen toteuttamista on hyvä olla perillä siitä, mistä joutuu eristykseen ja mikä on ihan okei.

The Escapists 2 on värikäs ja edeltäjäänsä yksityiskohtaisempi, ja sitä katselee jo melkein ilokseenkin. Kanssavangit ovat yksilöllisempiä, ja onpa mukaan mahtunut pienimuotoinen hahmonluontimahdollisuuskin. Mitään suunnattoman individualistista ei pikseleistä saa raavittua, mutta muuten satunnaisgeneroituun valittavien hahmojen kaartiin tuo pienen lisäsäväyksen se, että halutessaan voi pistää telkien taakse itsensä, kaverinsa tai Yhdysvaltain presidentin.

Pelin suurin vahvuus ovat monipuoliset ja mielikuvituksekkaat kentät. Ne saa auki muutaman kentän ryppäissä sen mukaan, kuinka monesta on päässyt jo pakoon. Sekaan mahtuu tyypillisen vankilan lisäksi niin sotavankileiriä, villin lännen rangaistuslaitosta kuin ufojen tutkimiseen keskittynyttä tukikohtaakin. Piristävinä välietappeina on lisäksi kolme ajastettua kenttää, joissa täytyy paeta vankienkuljetusaluksesta, ennen kuin kuljetus ennättää määränpäähän.

Pakotapoja on useampia, ja kussakin kentässä on muutamia ainutlaatuisia ja kenttäkohtaisia keinoja. Toisaalta vanha kunnon lapiolla muurin ali -metodi ei petä koskaan. The Escapists 2 tarjoaakin kärsivällisemmille mukavan tiiviin temmellyskentän, jolla omaa kekseliäisyyttään voi testata pakotapojen kehittelyssä. Peli jättää paikoin toivomisen varaa, mutta vankilasta voisi paeta paljon nihkeämminkin.

7/10
JulkaisijaTeam17
Pegi-ikärajatK-7
Lisää luettavaa