The Darkside Detective: A Fumble in the Dark -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2021 numerossa 223. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Synkkä ja myrskyinen yö

Yliluonnollisiin rikostapauksiin erikoistunut etsivä Francis McQueen on palannut. Pienen skottilaisstudion luoma The Darkside Detective: A Fumble in the Dark on jatkoa nelisen vuotta sitten julkaistulle riemastuttavan vetovoimaiselle The Darkside Detectivelle, joka totteli kunniakkaasti vanhan liiton naksuseikkailujen periaatteita ja onnistui samalla tuntumaan rohkealta irtiotolta lajityypin riippakiviosastolta.

Edeltäjänsä tavoin A Fumble in the Dark on klassinen hiirivetoinen seikkailupeli, jossa McQueenin mokkakenkiin istutettu pelaaja ratkoo erilaisia esineisiin, hahmoihin ja tilanteisiin sidottuja pulmia. Vahvasti dialogipainotteinen peli on lohkottu tv-sarjamaisesti yksittäisiin jaksoihin, jotka kiidättävät McQueenin seuralaisineen toinen toistaan kummallisempien tapausten äärelle eri puolille elävien ja kuolleiden maailmaa. Yhdistävä tekijä on kuitenkin aina sama: tuonpuoleisesta tuulee ja lujaa.

The Darkside Detective: A Fumble in the Dark -arvostelu

Huumori on vaikea laji, mutta edeltäjänsä tavoin A Fumble in the Dark on parhaimmillaan käsikirjoituksen saralla. Teksti on samaan hengenvetoon nasevaa ja sydämellistä, ja nokkelia juonenkäänteitä kehystää paksu kerros särmikkään mustaa huumoria. Monenkirjavia ympäristöjä, hahmoja ja tapahtumia vilisevien jaksojen taustalla nivotaan suuremman tarinan kudelmaa, ja irtovitsejä veistellään edellisestä pelistä tuttujen tapahtumien sekä jaksosta toiseen ruudulla vilahtavien kiintiöhahmojen kustannuksella. Lukulasit kannattaa rassata kirkkaaksi, sillä A Fumble in the Darkissa ei kuulla riviäkään ääninäyttelijöiden tulkintaa.

Ikävä kyllä pelisuunnittelun saralla A Fumble in the Dark alkaa kompastella omiin jalkoihinsa jo ensiaskeleilla yrittäessään harppailla edeltäjäänsä etäämmälle. Yksittäisistä kevyesti animoiduista ruuduista koostuvat pelialueet ovat huomattavasti suurempia kuin aiemmin, ja pulmanratkonnasta on ilmiselvästi pyritty tekemään haastavampaa. Koko- ja haastenuppien kääntäminen kaakon suuntaan on kaksiteräinen miekka, ja valitettavasti tällä kertaa terä on sivaltanut sujuvuuden ja vaativuuden välisen kultaisen leikkauksen vinoon.

The Darkside Detective: A Fumble in the Dark -arvostelu

Vaikken tohtisi väittää peliä vaikeaksi, monet pähkinät kärsivät itsetarkoituksellisen äkkiväärästä ähäkuttilogiikasta. Vitsit ehtivät väljähtyä, kun pelaaja mittailee samoja peliruutuja tuskastumiseen asti yrittäessään etsiä punaisen langan seuraavaa päätä liian laajalle puretun lankakerän hapertuessa sormille. Alkuperäinen The Darkside Detective oli melko vaivaton ja linjakas seikkailupeli, mutta A Fumble in the Dark sortuu ylikompensoinnin sudenkuoppaan ja ohjastaa pulmanratkonnan kanoottia liian ankaralla kädellä vastarannalle.

Makuja on toki monia, ja A Fumble in the Dark varmasti miellyttää monia naksuseikkailujen veteraaneja piiskatessaan pelaajan harmaita aivosoluja entistä napakammalla raipalla. Valitettava tosiasia on kuitenkin se, että jatko-osa uhraa mittavan osan edeltäjänsä vetovoimasta tarpeettoman typerryttävien aivopähkinöiden alttarille.

6/10
KehittäjäSpooky Doorway
JulkaisijaAkupara Games
PeligenretSeikkailu
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa