Tetris Effect: Connected -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden joulukuun 2020 numerossa 217. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Jaettu kauneus

Tetris Effect on pysynyt huushollissani tasaisessa peluussa siitä lähtien, kun se tuotiin PlayStation 4:lle syksyllä 2018. Jo pelkkä perus-Tetris on aina toiminut hyvänä terapiapelinä sen vaatiman keskittymisen takia, mutta Effectissä klassisesta pulmapelistä kehittyi valloittava hyvän mielen elämys. Se johtui pelaamiseen näyttävästi reagoineesta audiovisuaalisesta toteutuksesta, jota osattiin käyttää ilahduttavasti hyödyksi myös kattavalla pelitilatarjonnalla.

Tetris Effect oli kuitenkin saapuessaan puhdas yksinpelikokemus. Se jäi kaihertamaan monia kilpailullisen pulmailun ystäviä, joten julkaisija Enhance ja kumppanit korjaavat puutteen nyt Tetris Effect: Connectedilla. Kyseessä on alkuperäisestä Effectistä laajennettu versio, joka laadukkaan yksinpelisisällön ohella sisältää moninpelimahdollisuuksia.

Tetris Effect: Connected .-arvostelu

Sekä netissä että paikallisesti pelattava moninpeliosuus rakentuu neljän pelitilan varaan. Näistä yksinkertaisin on Score Attack, jossa kaksi pelaajaa pyrkii saamaan mahdollisimman suuren pistesaldon kasaan yhden elämän varassa. Pelaajat eivät siis vuorovaikuta suoranaisesti keskenään vaan tavoittelevat parasta mahdollista suoritusta seuraten vastustajansa etenemistä vain sivusilmällä. Meno käy parhaimmillaan silti kuumottavaksi, sillä käyttöliittymä pitää jatkuvasti näkyvästi kirjaa, kumpi pelaajista on mitenkin paljon toista edellä. Pelinäkymän värimaailma elää myös pelaajien suoriutumisen mukana, joten jo pelkästään siitä voi tulkita, miten vastapuoli sattuu pärjäämään.

Hauskasti toinen Tetris Effectin uusista moninpelitiloista on Classic Score Attack, joka toimii monin paikoin samoin kuin perinteinen pistejahti. Klassisessa tilassa Tetriksen säännöt ja toiminnallisuus on viety kuitenkin takaisin Nintendo Entertainment Systemin aikoihin, eli käytössä ei ole palikoiden panttaamisen kaltaisia moderneja kikkoja. Tila toimiikin melkoisena muistutuksena siitä, miten paljon Tetris on kehittynyt vuosien varrella, ja sellaisena se tarjoaa omalla tavallaan puhtaimman mahdollisen Tetris-haasteen sitä kaipaaville. Äänimaailma on sekin kaikessa retroilussaan oikein kohdillaan.

Astetta erikoisempaa meininkiä nähdään Zone Battle -tilassa. Siinä kaksi pelaajaa ottaa yhteen siinä mielessä perinteisesti, että hyvillä suorituksilla vastustajan ruudulle voi heittää roskapaloja pelaamista häiritsemään. Mukaan on kuitenkin ujutettu Tetris Effectin yksinpelipuolelta tuttu Zone-mekaniikka, joka palkitsee tarpeeksi hyvän pelaamisen mahdollisuudella pysäyttää toiminta välillä hetkellisesti. Tätä voi hyödyntää joko tiukkojen tilanteiden ratkaisemiseen tai kovempien roskahyökkäysten juonimiseen.

Tetris Effect: Connected .-arvostelu

Isoin erikoisuus on Connected-tila, jossa kolme pelaajaa pelaa Tetristä yhdessä päihittääkseen joko tekoälyn tai neljännen pelaajan ohjastaman pomon. Yhteistyötä tekevät aloittavat pelaamisen ensin kukin omilla pelialueillaan, mutta tasaisen pelaamisen myötä ne yhdistävät aina väliaikaisesti ja tarjoavat hyökkäysmahdollisuuden pomoa vastaan. Tällä välin hyvin pelaava pomo voi kiusata pelaajia heittämällä heidän niskaansa erilaisia hankaloittavia erikoisefektejä.

Connected ei monimutkaisuudessaan edusta vastaavanlaista syvyyttä kuin muut pelin moninpelitilat. Jo pelkästään yhteistyökokemuksena se on silti tervetullut idea, jonka kokeminen kaverin kanssa edes silloin tällöin on sekin arvokas kokemus.

Valmiiksi mahtavan yksinpelisisällön rinnalla Tetris Effect: Connectedin moninpelilisäykset ovat oivallinen keino viedä yhtä kaikkien aikojen parhaimmista pulmapelikokemuksista taas asteen verran eteenpäin. Uuden sukupolven Xbox-konsoleiden julkaisupelinä se ei toki edusta mitään teknisesti ennennäkemätöntä tai mullistavaa, mutta mikäli laitteelleen kaipaa mainiota pulmapelattavaa, täyttää Tetris Effect: Connected tämän roolin komeasti.

9/10
PeligenretPulma
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa