Jukka muistaa tämän

Roinan rohmuamiseen keskittynyt Borderlands-räiskintäpelisarja on nyt laajentunut kokonaisella seikkailupelillä. Telltale Gamesin viisiosainen Tales from the Borderlands on tutunoloinen kokemus niin hyvässä kuin pahassakin.

Tales from the Borderlands kertoo kiinnostavan tarinan Borderlands-universumissa. Hyperion-jättiyrityksen kaltoin kohdellun työntekijän ja Pandora-planeetalla asuvan pikkutekijähuijarin matka alkaa tarumaisen holvin metsästyksenä. Matkan varrella pelissä on kuitenkin koko maailman tulevaisuus.

Kerronta nojaa vahvasti Borderlands-pelimaailman erikoisuuksiin. Tales from the Borderlandsin helmi on pelin robottikaksikko, joka tarjoaa pelin varrella lukuisia hauskoja ja hellyttäviä hetkiä. Muilta osin värikäs ja mittava hahmojen kirjo on kuitenkin melko yllätyksetön. Muutaman tutun ääninäyttelijän tähdittämä kasti tekee kuitenkin hyvää työtä hahmojen henkiin herättämisessä.

Onneksi brutaali ja eriskummallinen pelimaailma on täynnä huumoria, joka toimii lähes koko pelin ajan mainiosti. Selvästi koskettavaksi kaavaillut hetket eivät sen sijaan oikein istu kokonaisuuteen. Hahmojen kuolemat harmittavat, mutta väkivallan kyllästämä Pandora ei ole toimiva puite liikuttaville kohtauksille.

Teknisesti peli on varsin vaatimaton. Telltalen yksinkertainen visuaalinen tyyli sopii kuitenkin Borderlandsiin mainiosti. Erityisesti jaksojen alkukohtaukset ansaitsevat kiitosta. Musiikin säestämissä hienoissa montaaseissa rakennetaan onnistuneesti hahmojen välisiä suhteita ja pohjustetaan tulevia tapahtumia.

Telltale Games koettelee edelleen pelin määritelmän rajoja seikkailupeleillään. Tales from the Borderlandsiä pelatessani mietin tämän tästä, kuinka paljon ”peliä” pelissä kuuluu olla. Seikkailu etenee nimittäin junan lailla jyskyttäen kohtauksesta toiseen. Pelaaja on kuviossa lähinnä veturinkuljettaja, joka painaa aika ajoin nappia varmistaakseen tarinan edistymisen.

Vaikka Tales from the Borderlands korostaa valintojen merkitystä, on pelaajan toimien vaikutus lopulta pelin kannalta minimaalinen. Ajoittaisia poikkeuksia lukuun ottamatta peli etenee jopa itsekseen, vaikka keskustelut ovat toki kuivakampia ilman pelaajan valintoja. Toimintakohtauksissakin epäonnistuminen johtaa vain uuteen yritykseen pelihahmon kuoltua, mikä johtaa kerronnan kulun rikkoutumiseen.

Todellisuudessa Tales from the Borderlandsin viiden jakson aikana tehdyt valinnat näkyvät vasta aivan pelin loppumetreillä. Loppuratkaisuun valmistautuessa valinnat määräävät, ketkä pelin hahmoista ovat käytettävissä pelaajan tukena. Ajatus onkin hyvä, mutta loppujen lopuksi ero erilaisten kokoonpanojen välillä on lähinnä kosmeettinen.

Muiden Telltale-pelien tapaan Tales from the Borderlands on lähinnä interaktiivinen tarina, jonka nyanssit muovautuvat pelaajansa mukana. Kehittäjät ovat rakentaneet Borderlands-universumin puitteisiin kiinnostavan tarinan, joka miellytti itseäni paljon enemmän kuin studion aiemmat julkaisut. Kokonaisuus toimisi kuitenkin paremmin hieman tiiviimpänä pakettina. Noin kymmenen tunnin tarinaan mahtuu useampiakin sivujuonteita, joita ei saateta tyydyttävällä tavalla loppuun.

Pidin Tales from the Borderlandsistä, mutten oikein uskalla sanoa toivovani sille jatkoa. Borderlandsin maailma tarjoaisi paljon annettavaa toiseenkin seikkailuun, mutta Telltalen äärimmilleen pelkistetty pelikonsepti tuntuu jo kovin väsyneeltä. Hyville seikkailupeleille olisi tilausta, mutta nykymuodossaan lajityyppi kaipaa kovasti uudistamista.

7/10
KehittäjäTelltale Games
JulkaisijaTelltale Games
PeligenretSeikkailu
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa