Tales from the Borderlands: Episode One – Zer0 Sum

Tales from the Borderlands on lupaava alku erilaiselle Borderlands-seikkailulle, joka on tuttua Telltalea sekä hyvässä että pahassa.

7.1.2015 10:09

Seikkailua raiteilla

Seikkailupelit kuolivat 90-luvulla, mutta Telltale Games ei ilmeisesti saanut muistiota. Studio kun porskuttaa pelkkiä seikkailuja tuottamalla. Nyt The Walking Dead -hittipelillä maailmanmaineeseen ratsastanut kehittäjä on jostain ihmeen syystä päättänyt naittaa seikkailun rojun keräämiseen keskittyvän Borderlands-räiskintäsarjan kanssa.

Borderlands-universumi mahdollistaa oikeasti mielenkiintoisen tarinan kertomisen myös seikkailupelin muodossa. Pandora on valmiiksi täynnä omaa etuaan ajavia niljakkaita paskiaisia, nokkelia selviytyjiä ja värikkäitä psykopaatteja. Tales from the Borderlands on pääosin videopeliksi hyvin kirjoitettu kokonaisuus, luonnollisesti aimo joukolla huumoria höystettynä. Hahmot ovat pitkälti ennalta arvattavia tyyppejä. Päähahmoista Rhys on itsestään liikoja luuleva mutta hyväntahtoinen pyrkyri. Fiona taas on läheisiään rakastava, nokkela pikkuhuijari. Hahmojen välillä on kemiaa, vaikka välillä käsikirjoitus lipsuu turhankin simppelille linjalle.

Tyylillisesti Tales from the Borderlands on tutunnäköinen yhdistelmä Telltalea ja Borderlands-pelisarjaa. Seikkailun puitteissa Borderlandsin estetiikka toimii hyvin, mutta liioitellusti ja jähmein ilmein elehtivät pelihahmot ovat ehkä kerronnan heikoin osa-alue.

Tales from the Borderlandsin ongelmat ovat ensimmäisen osan perusteella tuttuja Telltalen aiempia seikkailuja pelanneille. Vaikka tavallaan studion pelien viehätys on tuleviin osiin kantautuvissa merkittävissä valinnoissa, tuntuu peli etenevän suurimman osan ajasta kuin omillaan. Niin, videopeliksi Tales from the Borderlands tarjoaa poikkeuksellisen vähän pelattavaa. Lähinnä katsojan asemaan jäävä pelaaja vaikuttaa todellisuudessa pelin etenemiseen vain harvakseltaan.

Taistelut ja keskustelut koostuvat pitkälti merkityksettömästä klikkailusta, jonka avulla edetään ennalta määrätyissä animaatioissa. Epäonnistuminen johtaa uusintayritykseen, mutta mikään ei muutu, paitsi tietysti niitä isoja valintoja tehtäessä. Toisella pelikerralla päätin seurata tarinan etenemistä vain sivusta, ja harmikseni sain huomata olleeni melkein merkityksetön palanen kokonaiskuvassa. Toki ne merkitykselliset valinnat ovat myös Tales from the Borderlandsissa vaikuttavia.

Tales from the Borderlands on viihdyttävää seikkailua perinteiseen Telltale-tyyliin. Toisaalta täysipainoinen nauttiminen vaatii tietynlaista ”epäpelimäisyyden” sulattamista. Jos The Walking Dead ja kumppanit iskivät, mutteivät tulleet vielä korvista ulos, on Tales from the Borderland oivallinen valinta.

7/10
KehittäjäTelltale Games
JulkaisijaTelltale Games
PeligenretSeikkailu
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa