Viime vuoden Global Game Jam -pelinkehitystapahtumassa kahden päivän aikana tehty ja myöhemmin kaupalliseksi versioksi laajennettu Surgeon Simulator on saapunut nyt myös Applen mobiililaitteille. Kuinka hyvin leikkaukset mahtavat sujua kosketusruudun avulla?

Alkuperäistä Surgeon Simulatoria – jonka nimi on pelkkä vitsi, sillä kyseessä ei todellakaan ole simulaattori – pelattiin tietokoneella hiiren ja näppäimistön avulla. Hiiri ohjasi kirurgin kättä ja näppäimistö hallitsi yksittäisiä sormia. Lopputulos oli pelkkää koheltamista, mikä synnyttikin suurimman osan pelin viehätyksestä ja huumorista, kun täysin kännisen oloinen lääkäri teurastaa epätarkasti potilasta ja rymistelee kädellään pitkin leikkauspöytää kaataen ja pudotellen instrumentteja sikin sokin.

Kosketusruudulla tahallisen hankala ohjaus on muutettu toiminaan vain parilla sormella, mutta se vaatii kumpaakin kättä yhtä aikaa. Lääkärin käsivartta ei nyt näy pelissä lainkaan. Hupaisia tilanteita syntyy yhä, sillä ohjaus on edelleen epätarkkaa ja potilas kuolee nopeasti puoskaroinnissa. Rintakehän alle jumiutunut vasara, lattialle pudonnut maksa tai joka puolelle levinneet kylkiluut ovat tämän pelin leikkauksissa arkipäivää. Kokonaan uutta ovat sydänkirurgian lisäksi silmäleikkaukset ja hammashoito, jotka saavat vähänkin herkkähipiäisemmät kavahtamaan kauhusta – skalpelli kun lipsahtaa aivan liian helposti silmämunaan.

Valitettavasti pelin käännöksessä kosketusruudulle on menetetty jotain sen alkuperäisestä viehätyksestä. Nyt kömpelö ohjaus onnistuu enemmänkin ärsyttämään kuin viihdyttämään. Niinpä Surgeon Simulator latistuukin nopeasti pelkäksi yhden vitsin peliksi, joka ei vedä puoleensa samalla tavalla kuin alkuperäinen. Onkin oikeastaan yllättävää huomata, kuinka pienestä pelin toimivuus riippuu – kosketusruudulla se ei vain ole ennallaan.

6/10
Miika Huttunen

 

 

6/10
KehittäjäBossa Studios
JulkaisijaBossa Studios
Peligenrethupailu
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa