Super Mario Maker

Hämmästyttävän helposti toimiva kentäntekotyökalu, jonka parasta antia ainakin toistaiseksi on toisten luomusten pelaamisen sijaan omien kenttien luominen.

2.10.2015 05:00

Nintendoksi Nintendon paikalle

Omien Mario-kenttien rakentamiseen keskittyvä Super Mario Maker on saanut minut arvostamaan Nintendoa entistä enemmän. Se osoittaa, ettei hyväksi kenttäsuunnittelijaksi tulla hetkessä, vaikka työkalut itsessään olisivat kuinka helppokäyttöiset ja monipuoliset tahansa. Niin omia kuin muidenkin pelaajien rakentamia kenttiä testatessa käy nopeasti ilmi, kuinka hankalaa reilujen, loogisesti etenevien ja tasapainoisten Mario-haasteiden luominen onkaan. Ensimmäisen aallon luomuksista onkin vielä havaittavissa joko tekijöidensä kokemattomuus tai palava halu ajaa pelaajat raivon partaalle, minkä takia Super Mario Makeriä on hankala tuomita pelillisesti – onhan sen jokainen yksittäinen kenttä yhtä hyvä tai huono kuin tekijänsä.

Samaan hengenvetoon on myönnettävä, että varsinaisena rakennustyökaluna Super Mario Maker on aivan omaa luokkaansa. Omien Mario-haasteiden rakentaminen on lapsellisen helppoa, kunhan kaksiulotteisten Mario-maailmojen ajatusmaailma on hallussa. Wii U:n ohjaimen kosketusnäyttö toimii ruudutettuna rakennustyömaana, johon halutut kentänpalaset sijoitellaan yksi kerrallaan kuin legopalikat konsanaan. Valmiiksi aseteltuja palasia ja kokonaisuuksia voi aivan yhtä helposti muokata, siirrellä tai poistaa, eli hyvän kentän luominen on kiinni täysin omasta suunnittelukyvystä, testaushalusta ja visuaalisesta silmästä.

Rakennustyökalu avaa uusia palasia, vihollisia, teemoja ja taustoja käytettäväksi tasaisin väliajoin, jolloin niillä voi testailla ja leikkiä oman aikansa seuraavaa satsia odotellessa. Kiinnostavin lisäys on erilaisten vihollisten yhdistely tai muokkaaminen tutuilla supersienillä, lakitu-pilvillä tai vaikkapa lentosiivillä, jolloin pelaajat voivat luoda halutessaan jopa yllättäviä ja kiinnostavia pomotaisteluita.

Luomuksissa voi rikkoa Mario-maailman sääntöjä tuon tuostakin, mutta kohtuuden rajoissa kannattaa pysyä: jokainen kenttä on kyettävä läpäisemään itse, mikäli sen haluaa jakaa verkossa muiden pelaajien kanssa. Tämä tietenkään ei ole estänyt pelaajayhteisöä jo luomasta isoa määrää trollauskenttiä tai vain fanaattisimmille Mario-pelaajille suunnattuja kenttiä. Niitä pelatessa kuitenkin oppii nopeasti itse, minkälaisten kenttien pelaaminen ja tekeminen on hauskaa.

Työkalu ei tietenkään ole täydellinen, sillä sarjan ystävät osaavat osoittaa sormella rakennuspalikoiden lopullisesta kokoonpanosta puuttuvia ilmestyksiä. Eri teemojen yhtenäisyyden nimissä kaikki Mario-universumin lainalaisuudetkaan eivät toimi aivan odotetulla tavalla. Esimerkiksi tulikukkia ja muita lisävoimia on mahdollista saada kysymysmerkkilaatikoista, vaikka pelaajan ohjaamalla Mariolla ei olisi vielä supersientä. Nämä säröt eivät kuitenkaan riko Super Mario Makerin luomisen taikaa.

Kenties oleellisin puute on silti välietappien puuttuminen. Sen myötä takia jokainen kenttä on kuoleman korjatessa aina aloitettava alusta asti, minkä takia hankalimmat haasteet ohitetaan nopeasti muun muassa sadan hengen haasteissa, joissa on selviydyttävä kuudestatoista pelaajien luomasta kentästä. Myös erilaisia taustoja ja useampia musiikkikappaleita ryhtyy kaipailemaan yllättävän nopeasti, kuten myös kunnianhimon kasvaessa mahdollisuutta luoda omia maailmankarttoja. Tämä tuntuisi loogiselta seuraavalta askeleelta, sillä yksittäisiä kenttiä pelatessa kolikoiden tai lisäelämien keräämisellä ei ole merkitystä. Onkin kiinnostavaa nähdä, jatkaako Nintendo työkalun monipuolistamista esimerkiksi lisäsisällön muodossa.

Vaikka Super Mario Maker periaatteessa tarjoaa käytännössä loputtomasti uutta pelattavaa innokkaan pelaajayhteisönsä avulla, ei Nintendo ole tehnyt itsestään ainakaan vielä työtöntä. Reilu enemmistö alkuvaiheiden kenttäsuunnittelijoista ei ole vielä täysin ymmärtänyt, ettei kovinkaan moni jaksa pelata peräjälkeen milloin kenenkin pahinta painajaiskenttää täynnä äkkikuolemia ja millintarkkoja ajoituksia. Siinä ei toki sinänsä ole mitään väärää, mielikuvituksensa ja itsensä haastamisestahan Super Mario Makerissä loppujen lopuksi on kyse. Nykyisellään se onkin suunnattu niille unelmoijille, jotka ovat aina halunneet jättää oman kädenjälkensä Marion maailmaan.

Super Mario Makeristä pelkästään pelillisessä mielessä kiinnostuneiden kannattanee kuitenkin seurata kenttien laatutason kehittymistä. Vaikka hyviäkin ilmestyksiä löytyy etsimällä, moiset ovat vielä kirjoitushetkellä selkeässä vähemmistössä.

8/10
JulkaisijaNintendo
JulkaisualustatNintendo Wii U
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa