• Arvostelu on julkaistu alunperin Pelaaja-lehden heinä- ja elokuun 2019 tuplanumerossa 202.

Uuden aallon kenttäsuunnittelua

En varmasti ole ainoa, jolla on viha-rakkaussuhde Wii U:n alkuperäiseen Super Mario Makeriin. Se oli kiistatta äärimmäisen helppokäyttöinen ja sopivan monipuolinen työkalu omien kaksiulotteisten Mario-kenttien rakentamiseen, mutta pakkohan se on myöntää: maailman yksinkertaisimmatkaan työkalut eivät tee jokaisesta Pertti Peruspelaajasta Miyamotoa Miyamoton paikalle.

Heittelehtivä laatutaso ei toki ollut Super Mario Makerin vika, ja julkaisun jälkeen Nintendo edesauttoikin laadukkaiden kenttien löytämistä. Ajan myötä tätä helpotti pelaajayhteisön taitojen luonnollinen kohentuminen.

Nyt kun Wii U:ta huomattavasti suositumman Switchin uusi Super Mario Maker 2 on täällä, tasapaino kokeneiden kenttäkonkareiden ja uusien tulokkaiden välillä on asetettava uudelleen. Nintendolla on tällä kertaa kuitenkin ymmärretty kansan kaipaavan laadukasta pelattavaa heti alkuun. Yleisluontoisten rakennusohjeiden ja -vinkkien ohella mukana on pätevä tarinakampanja, jonka yli sadasta kentästä saa mainioita ideoita ja oppeja omiin luoviin ratkaisuihinsa. Kovan luokan faneille ne itsessään ovat riittävä syy Super Mario Maker 2:n hankkimiseen, ovathan ne täysin uusia tasoloikkahaasteita 8- ja 16-bittisten Mario-pelien muotissa. Nostalgia toimii upeasti, mutta pelin hengen mukaisesti klassikkotyylejä viedään hauskasti myös täysin uusille vesille.

Super Mario Maker 2, Arvostelu, Super Mario Maker 2 arvostelu

Super Mario Makerin rakennuspalasilla oli mahdollista luoda uudelleen useimmat klassikkoloikinnoista tutut tilanteet, mutta täysin uudenlaiset rakennuspalikat päästivät mielikuvituksen lentoon. Super Mario Maker 2 lisää kenttäeditoriin puuttuvia klassikkoaineksia, joista Super Mario Worldin ystävänä tärkeimpiä ovat mäet ja rinteet. Sitäkin suurempi painotus on täysin uudenlaisten kenttien luomisessa, sillä mukana on jopa ennennäkemättömiä taustoja ja täysin oma editori Super Mario 3D World -pelistä inspiraationsa saaneille kentille.

3D World -kentät ovat nimestään huolimatta kaksiulotteisia, mutta ne sisältävät esikuvansa elementtejä, joita ei ole koskaan nähty 2D-Marioissa. Kissapuvut, kiivettävät puut, taustalta ruutua kohti syöksyvät Bullet Billit, autot ja muut eivät toimi retrommissa ilmeissä, mutta niillä saa kieltämättä aikaiseksi riemastuttavia ja raivostuttavia pelitilanteita. Koska Nintendo ei liiaksi asti ole asettanut tyylille omaa muottiaan, onkin kiinnostavaa nähdä, minkälaista jälkeä yhteisön osaavammat näpertelijät saavat aikaiseksi. Myös neljän hengen moninpelimahdollisuus tuo omaa lisäarvoa niin peliin kuin suunnittelutyöhönkin, joskin tätä silmällä pitäen tehtyjä kenttiä ei vielä ole erityisesti tullut vastaan.

Super Mario Maker 2, Arvostelu, Super Mario Maker 2 arvostelu

Kenttäeditoria itsessään on jouduttu muokkaamaan toimivaksi televisioruudulle ja perusohjaimella, mutta oman mielenterveyden vuoksi suunnittelutyössä Switch on silti fiksuinta napata pois telakasta. Konsolin omalla kosketusnäytöllä palikoiden, vihollisten ja tasanteiden asettelu on jälleen ihastuttavan vaivatonta, vaikka Switchillä joudutaankin turvautumaan omiin nakkisormiin Wii U:n kätevän kosketuskynän sijaan.

Pelaajat voivat keskittyä rauhassa suunnittelutyöhön ja testaamiseen (paitsi yhdessä kaverin kanssa luodessa), mikä kertoo työkalujen toimivuudesta, joskin tietyt palaset ja elementit voivat olla hieman piilossa. Esimerkiksi täysin uudet yöalueet, joissa fysiikka tai kuvakulmat eivät toimi odotetulla tavalla, aukeavat vasta sijoittamalla paholaisauringon omaan kenttäänsä. Myös kenttiin halutessaan asetettavat tehtävätavoitteet, kuten kentän läpäiseminen keräämällä tietyt esineet, perustuvat kenttiin jo sijoitettuihin palasiin.

Myös omien kenttien jakaminen ja muiden luomusten löytäminen tuntuu tälläkin kertaa varsin pätevältä, eikä verkkopuolen toiminnassa ollut ainakaan ennen pelin julkaisua suurempia kompastuskiviä. Omat kentät on yhä kyettävä läpäisemään itse ennen verkkoon sujauttamista, mikä karsii joukosta ainakin ne tahallisesti läpäisemättömäksi tarkoitetut mätämunat.

Lisäystensä ansiosta Super Mario Maker 2 –kenttien potentiaali on kieltämättä alkuperäistäkin suurempi ja innostavampi. Käytännössä loputtoman Mario-sisältövirtansa myötä Super Mario Maker 2 on erittäin oleellinen lisäys omaan Switch-pelikirjastoon, vaikka pelattavan taso ei aina olisikaan nintendomaisen viimeisteltyä ja loppuun asti harkittua. Viha-rakkaussuhde varmasti jatkuu entisellään, mutta ainakin uudistukset takaavat, että se saanee myös täysin uusia puolia.

9/10
KehittäjäNintendo
JulkaisijaNintendo
JulkaisualustatNintendo Switch
Pegi-ikärajatK-3
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa