Sudden Strike 4

Sudden Strike 4 on kattava ja monipuolinen strategiapeli, joka kärsii ongelmista ja konsoleilla huonosta käyttöliittymästä.

6.10.2017 05:00

Ja se maailmansota oli kauhia

Toisen maailmansodan tosiaikastrategia alkaa nykyään olla jo melkoinen harvinaisuus varsinkin konsoleilla. Pitkän linjan Sudden Strike -pelisarja on kuitenkin palannut vuosien hiljaiselon jälkeen ja lähtee valloittamaan molempia taistelukenttiä kertalaukauksella. Toisen maailmansodan perinteiden mukaisesti homma kuitenkin kaatuu muutamaankin suurempaan ongelmaan.

Sudden Strike 4:ää ei voi ainakaan pieneksi peliksi haukkua, sillä siinä riittää valtavasti sisältöä. Tarjolla on moninpelin ohella kolme pitkää kampanjaa, joiden aikana pääsee tarkastelemaan sodan tunnetuimpia hetkiä länsiliittoutuneiden, neuvostoliittolaisten ja saksalaisten perspektiiveistä.

Kampanjan tehtävät eivät ole mitään tukikohdan rakentelua ja muuta nysväystä vaan kunnon sotimista. Pelaajalla on käytössään kiinteät, ennakkoon määritellyt joukko-osastot, joiden avulla pitäisi suorittaa moninaisia tehtäviä. Tehtäväsuunnittelu on laadukasta ja mukailee hyvin kunkin historiallisen taistelun henkeä. Vaikka ”Falaisen motti” tai ”Harkovan taistelu” eivät siis itselle merkitsisikään mitään, ainakin tarjolla on vaihtelevaa pelattava.

Peli on ilahduttavasti myös ainakin puolirealistinen. Jalkaväki ei siis naputtele Mosin-Naganteillaan Tiger-tankkia palasiksi, vaikka voi kyllä ampua sen komentajan, jos tämä on avannut torninsa luukut nähdäkseen paremmin ulos. Samalla peli ei mallinna hirveän yksityiskohtaisesti yksiköihin kohdistuvaa vahinkoa. Tasapaino on mielestäni hyvä ja pakottaa käyttämään oikeanlaisia taktiikoita. Jalkaväki tiedustelee tankeille, jotka sitten ampuvat kaikkea liikkuvaa tykistön tukiessa kauempaa.

Sudden Strike 4 -arvostelu

”Hieman paremmalla toteutuksella Sudden Strike 4 olisi voinut olla oikein hyvä peli.”

Sudden Strike 4 -arvostelu

Taktiset mahdollisuudet ovat niin ikään monipuoliset. Jalkaväki osaa mennä käskystä matalaksi, piiloutua korkeaan ruohikkoon tai majoittua vihollisilta vapautettuun juoksuhautaan. Yksiköistä voi kasata pikavalintaryhmiä, joille voi sitten antaa kerralla käskyjä ja niin edelleen. Paljon on tehty oikein.

Hieman paremmalla toteutuksella Sudden Strike 4 olisi voinut olla oikein hyvä peli. Nyt se jää tavoitteestaan, sillä pelaaminen tökkii välillä vähemmän, toisinaan enemmän. Yksiköiden reitinhakualgoritmit ja tekoäly ovat totaalisen rikki. Vähän väliä siirtymään komennetusta viiden panssarivaunun yksiköstä neljä on jäänyt ajamaan toisiaan päin pusikkoon ja viides peruuttaa kohti vihollisen tykistöä.

Niinpä jokaista yksikköään saa koko ajan valvoa hanhiemon lailla, mikä syö nopeasti miestä. Tekoälyä tällaiset ongelmat eivät toki haittaa, joten pelaaminen tuntuu vähän väliä turhauttavalta. Mukana on myös paljon pientä nysväystä, kuten hajonneiden tankkien korjaamista sekä niiden tankkausta ja ammusvarastojen täydentämistä vähän väliä.

Ongelmistaan huolimatta Sudden Strike 4 on ihan pelaamisen arvoinen peli, joskin se vaatii pitkää pinnaa ja aiheuttaa ajoittaisia V-käyrän kohoamisia. Konsoliversiossa on pc-versiota enemmän ongelmia, joten jos vaihtoehto on olemassa, kannattaa sotaretkelle lähteä nimenomaan tietokoneella. Mutta ehkä silloinkin alelaarin kautta.

6/10
KehittäjäKite Games
JulkaisijaKalypso Media
PeligenretStrategia
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa