Spelunky 2 -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden marraskuun 2020 numerossa 216. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kuussa kummittelee

Olen tavattoman iloinen, että kaikista mahdollisista peleistä juuri Spelunky on onnistunut saamaan jatko-osan. Suloisesta 2D-ulkoasusta huolimatta se ei ollut mikään perinteinen tasoloikkapeli vaan tutkimusmatka salaisuuksien ja vuorovaikutusten verkostoon, jonka selättämisessä oli kyse enemmän pelaajan mukautumisesta ja oivalluksista kuin sorminäppäryydestä. Suuresta haasteesta huolimatta se löysikin ystäviä jopa tasoloikkafanien ulkopuolelta, sillä jo pelkkien yksittäisten perusvaarojen valloittaminen oli oma seikkailunsa.

Spelunky 2 ei ole vastaavanlainen indievallankumous kuin edeltäjänsä, vaan se toimii enemmän iteraationa ensimmäisen pelin ideoista. Tapahtumapaikka on vaihtunut Maasta Kuuhun, mutta sitä ei huomaisi ilman alkuanimaatiota ja opetusosiota. Satunnaisista kentistä rakentuva seikkaileminen käynnistyy jälleen simppelistä luola-alueesta, josta matka vie muun muassa maanalaiseen viidakkoon ja jääluolaan läpi monenkirjavien vihollisten, ansojen, aarteiden, varusteiden ja vaarojen. Matkalla eteen tulevat lemmikit kannattaa poimia mukaan elinvoiman palauttamiseksi ja verenhimoisen jumalattaren uhrilahjoiksi.

Spelunky 2 -arvostelu

Alkuun pesäeroa ensimmäiseen osaan tehdään tietysti uusilla vaaroilla, joiden myötä pelkkä pelin aloitusalue vaatii melkoista totuttelua jopa Spelunky-konkareilta. Hiljalleen isommaksi tekijäksi kaiken suunnittelun taustalla nousee kuitenkin alati monimuotoisemmaksi muovautuva pelaaminen. Pelkkä peruspolku koostuu nyt haarautuvista reiteistä ja useista pomotaisteluista, ja vuorovaikuttaminen pelimaailman ja sen asukkaiden kanssa on energisempää. Nestefysiikoiden johdosta veden ja laavan kaltaisista elementeistä on saatu uudenlainen uhan ja mahdollisuuden yhdistelmä, ja osa vihollisista on nyt jopa kesytettävissä ratsuiksi, joilta saadaan lainaan uusia liikkumis- ja hyökkäyskykyjä.

Kaikki lisäykset pitävät Spelunkyn tutun perusfilosofian ennallaan. Jatko-osakin on luokiteltavissa roguelike- peliksi, jossa useammat pelikerrat johtavat vääjäämättä kuolemaan läpäisyn sijaan. Uudistusten kautta selviytymisseikkailu elävöityy kuitenkin iloisesti, mikä on tervetullutta edellisen pelin reilut kahdeksan vuotta kestäneen taipaleen jälkeen. On oikeasti jännittävää, että vanhan Spelunky-osaamisensa voi laittaa taas hyötykäyttöön uusien salaisuuksien ja vaarojen edessä, joten esimerkiksi massiivisia pelillisiä mullistuksia ei jää isommin kaipaamaan.

Kokonaan uusille pelaajille Spelunky 2 on silti hieman kinkkisempi tapaus. Lisätyt pelilliset kerrokset mutkistavat kokemusta sen verran edellispeliin nähden, että Spelunkyn paikoin jopa kaoottinen ja aluksi helposti epäreilulta vaikuttava luonne on uudessa osassa hankalampi lassota kontrolliinsa. Ensimmäinen Spelunky pysyy siis yhä sarjan lähestyttävimpänä osana, mutta muuten Spelunky 2 on selkeä – vaikkakin varovainen – edistysaskel alkuperäisestä.

8/10
KehittäjäBlitWorks, Mossmouth
JulkaisijaMossmouth
PeligenretTasoloikka
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa