Kun maagi armeijaa komensi

Roolipelit ja reaaliaikastrategiat ovat genreinä kuin luodut toisilleen. Mikä olisikaan parempi tapa kuvata eeppistä taistelua kuin marssittaa itse valtava armeija vihollisen linnoitukseen ja polttaa kaikki poroksi? Spellforce 3:n kunnianhimoinen tavoite onkin yhdistellä Baldur’s Gateja muistuttavaa isometristä roolipeliä Warcrafteista tuttuun reaaliaikastrategian muottiin, mutta miten tavoitteessa onnistutaan?

Tarina sijoittuu Eon keskiaikaisfantasiamaailmaan, jonka vuosia riehuneet maagisodat ovat ajaneet kaaokseen. Hallitsija on koomassa, maaseudulla riehuu salaperäinen tauti, ja uskonnollinen kultti vainoaa maageja. Tarina käynnistyy, kun pelaajan luoma hahmo joutuu verenperintönsä vuoksi oman komppaniansa pettämäksi. Pelaaja alkaa kerätä ympärilleen uusia liittolaisia ja selvitellä, kuka tai mikä onkaan kaiken kaaoksen takana.

Tavanomaisista lähtökohdista huolimatta Spellforce 3:n juoni on yllättävän mielenkiintoinen. Se tuskin voittaa palkintoja omaperäisyydestä, mutta juonenkäänteet ja mysteerit ylläpitävät mielenkiintoa pelin loppuun asti. Asiassa auttavat myös persoonalliset ja pääosin hyvin kirjoitetut hahmot, joita pelaaja tapaa matkan varrella. Erityisesti mukaan tarttuvat sankarihahmot ovat persoonallisia tapauksia. Heillä on omat sivutehtävänsä ja hahmoarkkinsa kuin BioWaren peleissä ikään.

Roolipelitilassa pelaaja käskyttää neljän sankarin muodostamaa ryhmää ja suorittaa tehtäviä, hakkaa vihollisia ja kerää saalista. Taitopuista ostellaan tasonnousun yhteydessä saaduilla pisteillä uusia taitoja, joita voi aktivoida kätevästä, aikaa hidastavasta kykypyörästä. Jokaisella voi kuitenkin olla kerrallaan käytössä vain kolme eri taitoa, joten synergioita kannattaa miettiä huolellisesti etukäteen, sillä hyvin rakennetut hahmot aiheuttavat paljon tuhoa. Täysiverisen roolipelin tasolle Spellforce 3 ei silti yllä, sillä esimerkiksi keskusteluissa tehdyt valinnat ovat kosmeettisia eivätkä mitenkään vaikuta tarinan kulkuun.

”Pelkkänä roolipelinä tai tosiaikastrategiana Spellforce 3 olisi keskiverto ja rajoittunut, mutta kokonaisuus on tällä kertaa enemmän kuin osiensa summa.”

Reaaliaikastrategiatilassa rakennetaan tuttuun tyyliin resurssien keräämiseen keskittyviä rakennuksia ja kootaan oma armeija heitettäväksi vihollisarmeijaa vastaan. Strategisesti tärkeimpiä ovat eri puolille karttaa sijoitetut etuvartioasemat, joiden valtaaminen kasvattaa armeijan maksimikokoa ja mahdollistaa uusien rakennusten rakentamisen niiden läheisyyteen. Resursseja, kuten kiveä tai puuta, on nimittäin vain rajoitettu määrä kunkin etuvartioston läheisyydessä. Siksi armeijan nopea rakentaminen ja aggressiivisuus ovat tärkeässä roolissa hyvän tahdin ylläpitämiseksi.

Genren veteraaneille reaaliaikastrategiatila voi tuntua hieman rajoitetulta. Erilaisia yksiköitä on vain kourallinen, ja pelattavissa olevat armeijat (ihmiset, haltiat ja örkit) eroavat toisistaan vain vähän. Tavoitekin on aina tylsästi vihollisen täydellinen jyrääminen. Onneksi pelin tahditus on kunnossa, eikä strategiatilaa koskaan tarjoilla niin usein, että se ehtisi käydä tylsäksi.

Mukana on myös moninpeli. Vaihtoehtoina ovat kampanjan pelaaminen yhteistyötilassa kaverin kanssa tai yksittäiset skirmish-matsit. Ensimmäisen toimivuutta en päässyt testaamaan, mutta skirmishissä esiintyi testipelissä hieman viivettä.

Kaiken kaikkiaan Spellforce 3 on varsin toimiva genrehybridi. Graafisesti se on nätti ja vaihteleva sekä tuo hyvällä tavalla mieleen vanhat isometriset rooli- ja strategiapelit – mikä lienee ollut tekijöiden tarkoituskin. Pelkkänä roolipelinä tai reaaliaikastrategiana se olisi keskiverto ja rajoittunut, mutta kokonaisuus on tällä kertaa enemmän kuin osiensa summa. Spellforce 3 tuskin nousee kovin monen suosikkipeliksi, mutta toimivia roolipelejä ja reaaliaikastrategioita rakastaville se on ilman muuta ostamisen arvoinen.

7/10
KehittäjäGrimlore Games
JulkaisijaTHQ Nordic
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa