Kuularuisku karkuteillä

Sparkle-pelisarjalla on jo melkoiset perinteet. Suomalaisen 10Tonsin kuulapulmailusta on julkaistu lukemattomia versioita lukemattomille alustoille. Ilkeä voisi sanoa, että perinteet ovat vielä pitemmät, sillä yhtäläisyydet vaikkapa PopCapin Zuma-peleihin ovat huomattavia. Sarjan tuorein osa Sparkle Unleashed vaikuttaisi yrittävän jotain ihan uudenlaista, mutta ovatko uudistukset sittenkin vain pinnallisia?

Sparkle-pelit ovat kepeää pulmailua, jossa suunnattomat väritettyjen kuulien letkat liukuvat ennalta määrättyä reittiään kohti viemäriä. Jos ne pääsevät sinne asti, peli päättyy. Pelaajan tehtävänä on räiskiä kuularuiskullaan kuulia ketjuun ja yrittää muodostaa kolmen tai useamman kuulan sarjoja. Ne häviävät ketjusta, ja tuho on taas sekunnin tai pari kauempana.

Perinteisesti pelaajan kuularuisku on ollut kentän keskellä kuulavyyhtien pyöriessä ympärillä – aivan kuin Zuma-peleissäkin. Sparkle Unleashed siirtää ruiskun kuitenkin alalaitaan, jossa sitä voi liikutella sivusuunnassa vapaasti, mutta ei enää lainkaan pyöritellä. Uudistus tuntuu aluksi merkittävältä ja piristävältä, sillä peruspelattavuus muuttuu tai ainakin tuulettuu jonkin verran. Pitempi pelailu kuitenkin paljastaa, että pinnan alla piilee yhä kovin tuttu peli.

”Sparkle Unleashed ei ole pulmapeli sieltä ihan seesteisimmästä päästä.”

Sparkle Unleashedin keskipisteessä on niin sanottu tarinatila, jossa kuljetaan pulmasta toiseen. Noin viiden pulman välein saa todella kepeän pätkän tarinaa (”löydät viidakosta raunioituneen temppelin”) ja uuden lisävoiman. Lisävoimat ovatkin hyödyllisiä ja kivoja. Niitä jaetaan aina, kun onnistuu muodostamaan sarjoja kolmella peräkkäisellä kuulalla. Pelin vähän edettyä tämä onkin jo elinehto, sillä kylmiltään pelattuna tahti on helposti liian kova.

Kuten tästä voi jo päätellä, Sparkle Unleashed ei ole pulmapeli sieltä ihan seesteisimmästä päästä. Jokin kuitenkin tökkii vastaan. Peli on teknisesti ihan laadukas: grafiikka on pulmapeliksi kivaa, musiikki on mainiota (joskin Sparkle 2 –veteraanin korviin aika tuttua) ja sisältöäkin on yli sadan kentän verran. Silti pelaaminen ei tuntunut hauskalta.

On hankala sanoa, mikä lopulta erottaa Sparkle Unleashedin vaikkapa Zuman kaltaisista todella koukuttavista pulmapeleistä, mutta se tekijä pelistä nyt vain puuttuu. Jos peliä pystyy parhaimmillaan luonnehtimaan vain ”ihan laadukkaaksi”, suosittelin itse ainakin odottelemaan alennusmyyntejä. Vaihtoehtoisesti voi tutustua johonkin niistä lukemattomista samanlaisista peleistä, joita markkinoilla jo on.

5/10

Miikka Lehtonen

5/10
Kehittäjä10tons
Julkaisija10tons
Peligenretälypeli
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa