Snipperclips: Cut it out, together!

Snipperclips on puhdasta luomisen riemua ja hauskimpia kaksinpelejä miesmuistiin.

7.4.2017 06:15

Muodon vuoksi

Snipperclips on erikoisin pelaamani peli miesmuistiin, mutta valitettavasti myös peli, jonka hauskuutta on hankala kuvata tekstin avulla. Puhdasta kaaosta, luovaa iloa ja kivaa kaksinpelaamista olisi nyt tarjolla koko rahan edestä!

Kun puhutaan hämäristä pulmapeleistä, harva on hämärämpi kuin Snipperclips. Pelaaja tai ihannetapauksessa kaksi pelaajaa ohjastaa kahta paperiukkoa, jotka ovat oletusarvoisesti täytetyn U-kirjaimen muotoisia. Jutun jujuna on, että kun hahmot ovat osittain limittäin, kumpi tahansa pelaajista voi nappia painamalla napsaista kaveristaan pois päällekkäisen osan.

Tarkoitus olisi näin ristiin napsimalla ja hahmoja pyörittelemällä muodostaa U-kirjaimista kunkin tehtävän vaatimia muotoja. Tavoitteet ovat hyvin lennokkaita ja vaihtelevia, joten mielikuvitukselle ja erilaisille muodoille tulee käyttöä.

Jos tehtävässä pitää esimerkiksi käydä kaappaamassa kultakala kyytiin lammikosta, on tietenkin hyvä idea tehdä kaveriin kolo, jossa kalaa voi kuljettaa. Jos taas pitää tökätä kolossa olevaa nappia, kaverin leveä pää kannattaa leikata sen verran kapeammaksi, että se mahtuu koloon. Ja mitenköhän rattaan saisikaan pyörimään?

Leikkaushaaverit eivät koskaan ole pysyviä, sillä hahmojen muodon pystyy nappia painamalla palauttamaan alkuperäiseksi. Tämä sopii hyvin pelin perusideaan: kokeillaan kaikkea ja toivotaan parasta.

Pelaamaan pystyy kyllä yksinkin, jolloin hahmojen välillä vaihdellaan nappia painamalla. Tämä ei ole hirveän kätevää, sillä useissa tehtävissä pitäisi pystyä liikuttelemaan hahmoja suunnilleen samanaikaisesti. Vaikka siitä suoriutuisi, yksin pelaaminen ei ole läheskään yhtä kivaa kuin kaverin kanssa.

Snipperclips: Cut it out, together -arvostelu

”Parhaimmillaan Snipperclips on silloin, kun ratkaisut kiskotaan hihasta ja niistä kehitellään toimivia ratkaisuja kaverin kanssa koheltaen.”

Snipperclips: Cut it out, together -arvostelu

Snipperclips on hauskimpia hetkeen pelaamiani yhteistyöpelejä. Vaikka tehtäviin on olemassa jokin ”oikea” eli kehitystiimin itsensä keksimä ratkaisu, parhaimmillaan Snipperclips on silloin, kun ratkaisut kiskotaan hihasta ja niistä kehitellään toimivia ratkaisuja kaverin kanssa koheltaen.

Tarjolla on kymmeniä visuaalisesti erilaisia kenttiä. Joskus ollaan kynällä ruutupaperille töhrittyjen muistiinpanojen keskellä, toisinaan taas retrohenkisessä pelimaailmassa. Hauska grafiikka, rentouttava äänimaailma ja sympaattinen meno auttavat pitämään homman sen verran kepeänä, ettei stressitaso nouse tiukoissakaan paikoissa.

Snipperclips on selvästi Switchin julkaisupelivalikoiman parhaimmistoa. Ei sekään toki täydellinen ole. Yksinpeli on selvästi vaisumpaa puuhaa kuin kahdestaan pelaaminen, vaikka ei sekään kamalaa ole. Mukana on myös kilpailuhenkisempiä moninpelitiloja kahdesta neljään pelaajalle, mutta ne olivat aikamoista tuubaa.

Pienoisena ongelmana voisi nostaa esiin myös ohjauksen. Se toimii pääosin hyvin, ja koska pelissä käytetään yksittäisiä Joy-Con-ohjaimia, kaksinpeli onnistuu hyvin ihan perustason Switch-paketilla. Välillä vastaan tulee kuitenkin pieniä ongelmia. Fysiikkamoottori on sen verran kiikkerä, että hahmojen tarkka ohjaaminen on välillä vaikeaa. Joskus käy niin, että ratkaisu on keksitty jo aikaa sitten, mutta sen toteuttaminen vaatii useita uusintayrityksiä.

Nämä ovat kuitenkin vain pieniä kauneusvirheitä, sillä kokonaisuutena Snipperclips on rautaa. Järkihintaisesta pelistä irtoaa parille pelaajalle viihdettä useammaksi illaksi, ja toivottavasti vähän lupailtu lisäsisältökin tulee päivityksen muodossa jo pian. The Legend of Zeldan jälkeen Switchin paras peli!

8/10
KehittäjäSFB Games
JulkaisijaNintendo
PeligenretPulma
JulkaisualustatNintendo Switch
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa