The Sims 4: Kasvutarinoita on mielenkiintoinen lisäosa. Se ei välttämättä tunnu ensialkuun aivan niin sisältörikkaalta kuin vaikkapa Kohti kuuluisuutta, mutta sisältöä kyllä piisaa, vaikka se onkin paljon näkymättömämpää.

Kasvutarinoiden vahvuudet piilevät nimittäin uudistetuissa taustajärjestelmissä, joista saa revittyä paljon iloa. The Sims 4:n perinteiseen perhedynamiikkaan vaikuttavia uudistuksia on lukuisia, sillä esimerkiksi oman sisaren voi asettaa itselle läheiseksi tai suoranaiseksi arkkiviholliseksi. Perhesiteet eivät tietenkään rajoitu vain sisariin, vaan koko huushollin välisiä jännitteitä pääsee sorkkimaan, minkä ansiosta tilanteet äityvät oikeilla langanvedoilla paikoitellen varsin herkullisiksi.

Suurin ja näkyvin uudistus lisäosassa on uusi elämänvaihe, eli vauvat. Taaperot tulivat ilmaiseksi kaikkien pelaajien saataville, mutta Kasvutarinoita-paketti tuo niille syvyyttä. Lasten hoitaminen on silti aivan yhtä raskasta kuin aiemminkin, eikä bugeilta yksinkertaisesti voi välttyä. Tässä vaiheessa niitä voisi varmaan jo vain kutsua ominaisuuksiksi.

Mikäli vauva-arki ei tuota tarpeeksi päänvaivaa, aikuiset simit voivat nyt palaa loppuun töistä. Duunia ei voi enää painaa aamusta iltaan, sillä jo pelkkä maalaaminen kodin rauhaisassa taidenurkkauksessa voi laukaista tilanteen, joka voi pahimmassa tapauksessa viedä työpaikan alta.

Jos työpaikan ja vauva-arjen kanssa on vaikeaa, päälle voi puskea vielä keski-iän kriisi, joka pistää pakan vielä enemmän myllälleen. Vaikka näissä asioissa mennään paikoitellen ehkä inhorealismin puolelle, ovat uudistukset pohjimmiltaan oikein hyviä. Ne tekevät tutuista simeistä paljon maanläheisempiä ja tuovat niihin tarttumapintaa.

Samanlaista tarttumapintaa luo myös upouusi itsetutkiskeluun nojaava ominaisuus, jonka ansiosta simit voivat oppia uusia luonteenpiirteitä lennosta. Paljon kuntoileva sim voi yhtäkkiä tajuta olevansa reipas, vaikka piirrettä ei olisi siminluonnissa valinnutkaan. Kotona möllöttävä sohvaperuna saattaa puolestaan valaistua ja ymmärtää itsensä laiskaksi. Uusia luonteenpiirteitä voi lisätä maksimissaan kolme, eli parhaimmillaan simillä voi olla kuusi eri luonteenpiirrettä. Näihin ei toki lasketa tavoitteiden palkintoina olevia piirteitä, joten ei hätää, grindaus jatkukoon!

Toinen erityisen mielenkiintoinen lisäys on virallinen yökyläily. Vierailuja voi harrastaa kuka vain, ja ne voivat kestää enintään kuusi päivää. Hyvä ystävä voi siis olla riesana varsin pitkään, mikä tuskin haittaa ainakaan sinkkusimin elämää. Se voi käydä hermoille, jos keittiö on jo valmiiksi tulessa ja vauvat ryömivät pitkin seiniä. Yökylässä oleva veikko pystyy onneksi auttamaan kodin askareissa tiskaamisesta siivoamiseen, eli kyseessä ei ole aivan tyhjänpäiväinen reissu. Kuulostaa ehkä hieman karulta, mutta varsinkin suuremman sim-talouden pyörittäminen vaatii järjestelmällisyyttä.

Lisäosan uusi maailma, San Sequoia, on myös oivallinen lisä pelin runsaaseen karttakavalkadiin. Aurinkoisessa kaupungissa on kaksitoista tonttia joista yhdeksän on siunattu asumiselle. Lisäksi tarjolla on vuokrattava asunto, kirjasto sekä uusi vapaa-ajankeskus. Keskuksesta löytyy kaikenlaista mukavaa puuhaa perheille vaikkapa pala- tai lautapelien merkeissä. Omien mukeloiden kanssa onkin hyvä puuhailla ajoittain jotain, sillä Kasvutarinoita tuo mukanaan uuden lapsien itsetuntojärjestelmän, joka vaikuttaa simien toimintaan vielä aikuisiälläkin. Jokainen keskustelu voi siis olla oikeasti merkittävä.

The Sims 4: Kasvutarinoita on aidosti hyvä ja hyödyllinen lisäys pelin runsaaseen lisäsisältövalikoimaan. Se vaikuttaa niin paljon simien elämiin, että makuun päästyään on vaikea olla ilman.

8/10
KehittäjäMaxis
JulkaisijaElectronic Arts
PeligenretSimulaatio
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätSeksi, Väkivalta
Lisää luettavaa