Sherlock Holmes: Chapter One -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden joulukuun numerossa 228. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Mestarietsivän hurja nuoruus

Seikkailupelien viiriä uhmakkaasti vuodesta toiseen kannatteleva Frogwares-studio on viettänyt lähivuodet taistellen The Sinking City -pelinsä oikeuksista. Oikeudenkäynnin ohessa syntynyt Sherlock Holmes: Chapter One edustaa studion paluuta inspiraation alkulähteille, sillä Frogwares on hankkinut kannuksensa juurikin maineikkaan salapoliisin nimeä kantavilla peleillä.

Sherlock Holmes: Chapter One edustaa luontevaa jatkoa Frogwaresin aiemmalle tuotannolle. Vuolaasti dialogia, eri suuntiin osoittavia johtolankoja ja kimurantteja motiiveja sisältävä teos haastaa alati hoksottimia monisyisellä pulmapähkinöiden kirjolla. Päättely- ja havainnointikyky asetetaan koetukselle erilaisissa pää- ja sivutehtävissä, jotka on jyvitetty vapaasti tutkittavan Cordonan saaren kaduille ja kujille.

Sherlock Holmes: Chapter One -arvostelu

21-vuotiaan Holmesin tähdittämä peli on kerronnan saralla virkistävä irtiotto tunnetuista teemoista, vaikka päällisesti juoni edustaa tuttua leppoisan rikoskirjallisuuden perimää Arthur Conan Doylen ja Agatha Christien hengessä. Teräväkielinen, luottamusongelmainen ja lapsuutensa kipukohtia yhä käsittelevä nuori Holmes on sankarina huomattavasti kiintoisampi kuin nykyviihteestä tuttu, vanhempien päivien etsivänero. Holmesin aisaparina kulkeva Jon – ei Watson – on myös vähintäänkin omalaatuinen hahmo, joskin syyt Holmesin kumppanin erikoislaatuisuudelle jätän tarinan varjelun nimissä kertomatta.

Ensisijaisesti harmaiden aivosolujen kurittamiseen keskittyvää pelaamista täydennetään The Sinking Cityn tyylisillä satunnaisilla toimintaosuuksilla, joissa nuori Holmes joutuu tukkanuottasille aseistettujen hämäräheikkien kanssa. Koska Holmes edustaa Cordonan poliisivoimien apukättä, peli kannustaa katkaisemaan pahantekijöiden laukan ensisijaisesti ei-tappavin keinoin. Sakinhivutukset voi halutessaan myös ohittaa kokonaan, ja peli sisältää erilliset vaikeustasosäätimet taistelulle ja pulmanratkonnalle.

Säätövarasta huolimatta on hyvä ottaa huomioon, että Sherlock Holmes: Chapter One on puhdasverinen seikkailupeli. Vaikka se sisältää runsaasti pelaajan tekemistä suuntaviivoittavaa ohjeistusta ja avustusta, viime kädessä ratkaisun avaimien kääntö lukossa jätetään pelaajalle. Johtolankojen ja muistiinpanojen säntillinen syynäys, kerätyn tiedon kertaus ja kyseenalaistus sekä yleispätevä tarkkaavaisuus ovat osaavan etsivän tärkeimpiä työkaluja. Chapter One ei ole lajityyppinsä haastavimpia tuotoksia, mutta se ei myöskään taluta pelaajaa neronleimauksen keitaalta seuraavalle.

Sherlock Holmes: Chapter One -arvostelu

Koska kyseessä on pienen kehitysstudion tuotos, Chapter One sisältää kahmalokaupalla hiomattomia kulmia ja satunnaista tekniikan takeltelua. Riippakiviä ovat esimerkiksi ulkoasun kupruilu ja satunnaiset toiminnallisuusongelmat. Toisinaan eteneminen kilpistyy siihen, että pelaajaa ei yksinkertaisesti osata tönäistä oikeaan suuntaan edes hienovaraisesti. Pintapuolisesti ärsyttävät tekniset kompastelut jäävät kuitenkin tiukasti otteessaan pitävän käsikirjoituksen ja tunnelmallisen audiovisuaalisen toteutuksen varjoon – erinomaista ääninäyttelyä unohtamatta.

Repsottavine reunoineenkin Sherlock Holmes: Chapter One edustaa sekä tarinallisesti että peliteknisesti Frogwaresin laadukkainta antia sitten mainion Sherlock Holmes: Crimes and Punishmentsin. Taidokkaasti kirjoitettu tarina sävyttää pirullisen kutkuttavien pulmien ratkontaa Cordonan tunnelmallisissa puitteissa, ja pelaajan paapomisesta riisuttu mekaniikka on mannaa taivaasta varsinkin seikkailupelien veteraaneille. Pureskeltavaa piisaa pykälää vaativammallekin nojatuolietsivälle.

7/10
KehittäjäFrogwares
JulkaisijaFrogwares
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätSeksi, Väkivalta
Lisää luettavaa