Alatyylin heiluttelua

Shadow Warrior syntyi 1990-luvulla Duke Nukemin inspiroimana. Se oli eräänlainen rasistinen aasialainen vastine machoammuskelulle, jonka päähenkilön repertuaariin kuului lähinnä penisvitsejä. Tämä oli tietysti ymmärrettävää, sillä päähenkilön nimi on Low Wang. Ja nyt Shadow Warrior ottaa mallia Dukelta lämmittelemällä pelin uudelleen – verta ja peniksiä unohtamatta.

Shadow Warrior on tuulahdus menneisyydestä. Se on suoraviivainen ja aggressiivinen matka halki geneeristen ympäristöjen ja vihollisten. Jottei asia jäisi kenellekään epäselväksi, päähenkilöllä on myös tapana alleviivata tätä. Letkautukset ja vihollisiin liittyvät heitot menevät joskus niin typeriksi, että kukkahattutätienkin on pakko vain hymistellä. Peli loukkaa ajoittain niin monta eri kansallisuutta ja ihmisryhmää pippeliläppien saattelemana, ettei sitä voi enää ottaa vakavasti mitenkään päin.

Siksi synkemmät sävyt saattavat tulla vähän odottamatta. Shadow Warrior sisältää yllättäen myös oikean juonen, jonka sävyt eivät ole naurun asia. Temaattisesti liikutaan jossain sielun synkemmissä sopukoissa, mitä rytmitetään tasaisen tappavalla virralla vihollisia, joiden poikki ja pinoon laittaminen on yksinkertaisesti hauskaa.
 

Toiminta on suoraviivaista. Kentät ovat nopeita putkia, joissa käydään jatkuvia eeppisiä verikekkereitä, minkä jälkeen yleensä heitetään muutama vitsi ja jatketaan eteenpäin samalla rutiinilla. Rytmi on onnistunut. Vaikka vihollisia on ruudulla usein kymmenkunta kerralla, ei haaste koskaan muutu ylitsepääsemättömäksi. Ja kun aseista loppuvat patit, Low Wang heiluu mielellään miekka tanassa demonien keskellä.

Miekkailu on taistelun suola. Suurin osa vihollisista pyrkii jatkuvasti iholle, eikä niiden ammuksia ole vaikea väistää. Aseilla ampuminen on sen sijaan puuduttavaa, sillä peli alkaa loistaa ainoastaan kaoottisen ja hurmehenkisen miekkailun aikana.

Taistelu on tarkoituksellisen sekavaa. Low Wang harvoin tietää aivan tarkalleen, mitä hän on tekemässä, mutta se tehdään joka tapauksessa raivokkaalla klikkailulla ja hiiren heiluttamisella. Periaatteessa jokaisesta taistelusta jaetaan pisteitä, mutta käytännössä niillä on hyvin vähän merkitystä.

Enemmän merkitystä on sillä, että Shadow Warrior on onnistunut uusintaversio. Suoraviivainen ja konstailematon peli nojaa 90-luvun pelillisiin rakenteisiin, joissa toiminta oli niin nopeaa, ettei muuta ehtinyt jäädä miettimään – ja sama toimii vieläkin. Kyseessä ei ole ehkä vuoden peli, mutta kiintoisa ekskursio menneeseen.

7/10
KehittäjäFlying Wild Hog
PeligenretRäiskintä
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätKiroilu
Lisää luettavaa