Kirppu ja kaksi katanaa

Helsingistä kotoisin oleva Muro Studios on saanut esikoispelinsä Shadow Bugin pelaajien näppeihin, eikä lopputulos ole lainkaan hassumpi. Aalto-yliopistossa kolmihenkisen tiimin opiskelijaprojektina alkanutta tasohyppelyä tähdittää varjoissa viihtyvä kirppu, jonka kotimetsän rauhaa uhkaa lähelle pystytetty tehdas. Ei siis muuta kuin katanat selkään ja mörköjahtiin.

Vaikka kysymyksessä on pohjimmiltaan varsin perinteinen tasohyppely, Shadow Bug huomioi tavallista fiksummin mobiililaitteiden rajoitukset. Pelin nimikkosankari ei hyppää erillisestä napista, vaan syöksyy miekat tanassa valittua vihollista kohti kosketusnäyttöä näpäyttämällä. Peli ei kuitenkaan kulje raiteilla, vaan hahmoa kävelytetään koskettamalla näytön laitoja.

Verenhimoinen pikkuninjamme ponkaisee vaikka läpi harmaan kiven niin kauan kuin toisella puolella on vain vihollinen silputtavaksi. Pelatessa oppii pian näkemään viholliset uhkan sijaan mahdollisuutena ratkaista kinkkinen pulma tai oikaista tason läpi mahdollisimman nopeasti. Parhaimmillaan koko taso onkin yhtä pitkää ilmalentoa vihollisesta toiseen.

Shadow Bug -arvostelu

”Parhaimmillaan koko taso onkin yhtä pitkää ilmalentoa vihollisesta toiseen.”

Shadow Bug -arvostelu

Tasojen edetessä mukaan soppaan lisätään kytkin- ja laatikkopulmia, lukittuja ovia ja muutama muu nokkela pikku haaste. Vaikka perusmekaniikka saattaakin puuduttaa loppua kohti, pieniä yllätyksiä riittää aina maaliviivalle asti. Oman mausteensa tuovat myös pomotaistelut, jotka testaavat sekä pelaajan refleksejä että hoksottimia.

Visuaalisesti peli noudattaa aikanaan Limbon muodikkaaksi tekemää siluettityyliä. Mustan etualan taustalla nähtävät käsinmaalatut maisemat ovat hienon näköisiä, mutta välillä kahden erilaisen piirrostyylin välinen ero myös häiritsee. Tunnelma on kuitenkin erinomainen, ja sitä siivittävä Aasia-henkinen musiikki saattaa helposti jäädä korvamadoksi.

Pelattavaa Shadow Bugista saa muutaman tunnin verran, mutta lisätunteja kertyy helposti yrittäessä alittaa jokaisen tason tavoiteaika. Peli ei sisällä sovelluksen sisäisiä ostoksia, vaan koko paketti myydään muutaman euron hintaan. Huipputuloksista voi myös kilpailla toisten pelaajien kanssa pistelistoilla.

Shadow Bug on loistava esimerkki siitä, että suunniteltaessa tasohyppelyä kosketusnäytöille ei tarvitse tinkiä mekaniikan monipuolisuudesta ja laadusta. Pelin ohjaaminen tuntuu aivan yhtä luontevalta kuin kädessä olisi perinteinen ohjain – paitsi tässä tapauksessa vastaavaa kokemusta ei edes olisi voitu toteuttaa ohjaimella.

9/10

Shadow Bug on mainio tasohyppely, joka loistaa erityisesti sulavan ohjauksensa takia.

Mats Kyyrö

9/10
KehittäjäMuro Studios
JulkaisijaMuro Studios
PeligenretTasoloikka
JulkaisualustatApple iPad, Apple iPhone
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa