Huuto hyytyy lyhyeen

Rollercoaster Tycoon -sarjan peleistään parhaiten tunnetun Frontier Studiosin uusin peli Screamride keskittyy jälleen pitkän tauon jälkeen vuoristoratoihin. Tällä kertaa ei kuitenkaan mikromanageroida huvipuistoa, vaan keskitytään pelkästään vuoristoratojen rakenteluun ja niillä hurjasteluun futuristisessa ympäristössä.

Screamriden yksinpelitila jakaantuu käytännössä kolmeen eri pelimuotoon, joissa suoritetaan erilaisia haasteita pelimuodosta riippuen. Ajelutilassa pääsee hurjastelemaan vuoristoradan kuljettajan roolissa, jolloin on samalla pidettävä vaunut kiskoilla ja matkustajat kyydissä. Tämä voi kuulostaa leppoisalta, mutta mistään Linnanmäen jarrumiehen työstä ei todellakaan ole kysymys, sillä radat ovat varsin hurjia. Lisäpisteitä saa muun muassa lisävauhdin keräämisestä sekä kahdella renkaalla mutkiin kurvailusta.

Toisessa pelimuodossa päästään aiheuttamaan mahdollisimman paljon tuhoa linkoamalla ihmiskuulia päin rakennuksia. Valitettavasti tuhoaminen ei kuitenkaan jaksa innostaa kovinkaan pitkään, sillä pelimuodossa ei ole tarpeeksi vaihtelua, vaikka jokaisesta kentästä löytyykin mukavasti erilaisia lisähaasteita.

Screamride-arvostelu

”Erilaiset pelimuodot jäävät irrallisiksi ja lopulta myös lyhyeksi huviksi.”

Screamride -arvostelu

Varsinainen pelin ydin on kuitenkin vuoristoratojen rakentaminen. Kolmannessa pelitilassa päästäänkin rakennuspuuhiin ja ratkaisemaan erilaisia haasteita, joita voivat olla vaikkapa tietyn mittaisen vuoristoradan rakentaminen rajatussa tilassa tai useammasta palasesta koostuvan radan valmiiksi saattaminen. Rollercoaster Tycoon -pelien henkinen, varsin monipuolinen rakentelutila on saatu sovitettua peliohjaimelle yllättävänkin näppärästi, ja rakentelu sujuu vaivattomasti.

Rakentelemaan pääsee myös hiekkalaatikkotilassa, johon saa avattua uusia palasia yksinpelin haasteita suorittamalla. Hiekkalaatikkotilassa tehtyjä luomuksia voi myös jakaa verkossa muille pelaajille. Editorityökalulla pääsee muokkaamaan vuoristoradan lisäksi myös ympäristöä, ja arvostelun kirjoitushetkellä verkosta löytyykin jo varsin huikeita luomuksia.

Kokonaisuutena Screamridesta jää kuitenkin hiukan ontto maku. Peliin olisi saanut huomattavasti enemmän tekemistä tuomalla siihen lisää syvyyttä esimerkiksi pienimuotoisen huvipuiston rakentamisen muodossa. Nyt erilaiset pelimuodot jäävät irrallisiksi ja lopulta myös lyhyeksi huviksi, sillä yksinpelin tehtävät on melko nopeasti läpäisty. Niinpä pelin pitkäikäisyys jää lähinnä hiekkalaatikkotilan varaan ja muiden pelaajien luomuksien lataamiseen. Työkalut rakenteluun ovat kuitenkin kunnossa, joten mikäli vuoristoradat ja rakentelupelit kiinnostavat, kannattaa Screamridelle antaa mahdollisuus – etenkin kun kyseessä ei ole täysihintainen peli.

6/10

Monipuolisella rakentelutilalla varustettu vuoristoratapeli, johon olisi kuitenkin kaivannut lisää tekemistä rakentelun oheen.

Matias Kainulainen

6/10
KehittäjäFrontier Studios
JulkaisijaMicrosoft
PeligenretRakennuspeli
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa