Röki-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun 2020 numerossa 214. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Veljeni vartija

Nuori Tove elelee hiljaista maalaiselämää isänsä ja pikkuveljensä kanssa kylmässä pohjolassa. Eleetön idylli metsän siimeksessä järkkyy, kun eräänä kohtalokkaana iltana perheen ikkunan taakse ilmestyy valtavan olennon varjo. Toven pikkuveli Lars katoaa pedon kynsissä, ja kintereillä matkaava Tove löytää pian itsensä lumotusta metsästä täynnä sekä myötätuntoisia että vihamielisiä luonnonhenkiä.

Polygon Treehousen luoma Röki on satukirjamainen seikkailupeli, joka ammentaa rohkeasti ja omaleimaisesti pohjoismaisista tarustoista. Täysin pulmanratkontaan keskittyvä pelisuunnittelu upottaa pelaajan avaran pelimaailman salaperäiseen sielunelämään ja kadonneen historian havinaan. Matka kadonneen Lars-pienokaisen tykö on pitkä, vaativa ja perinpohjaisen kiehtova kokemus.

Röki -arvostelu

Toven tielle sattuu jos jonkinlaisia vaaratilanteita, mutta Röki on perin hidastempoinen kokemus, joka ei sisällä käytännössä lainkaan väkivaltaa. Mukaan mahtuu pari hieman ripeämpää liikehdintää vaativaa pulmaa, mutta keskimääräisesti tahti pysyy itsetietoisen verkkaisena. Vaivattomaksi kokemukseksi Rökiä ei kuitenkaan tohdi kutsua, sillä pelin pulmasuunnittelu edustaa modernien seikkailupelien haastavampaa kärkeä.

Lähes yksinomaan erilaisten esineiden käyttöön painottuva pulmasuunnittelu on rönsyilevää ja monipuolista, ja hieman roguelike-tyylisesti avautuvan pelimaailman kolkkia pääsee ennen pitkää tutkimaan hyvin vapaasti. Toven reppu täyttyy hiljalleen tavaroista, joiden käyttötarkoitus ei välttämättä hahmotu hyvään toviin. Tarinan seuraavalle etapille auraava ratkaisu on usein porrastettu ja monivaiheinen koettelemus. Vaikka valtaosa pulmista on loogisia, kyseessä on satumainen kertomus fantasiamaailmassa, eli osa aivopähkinöistä vaatii piirun verran abstraktimpaa ajattelua.

Valitettavasti mukaan mahtuu myös jokunen pikselinmetsästykseksi taantuva pähkinä, mutta pariin kertaan ilmenevä ongelma tuntuu olevan ennemmin teknistä huolimattomuutta kuin tietoinen suunnitteluratkaisu. Toisinaan pelaajaa myös juoksutetaan paikasta toiseen melko mielivaltaisesti, mikä yhdistettynä monipolviseen pulmasuunnitteluun ja verkkaiseen tempoon saattaa tehdä kokemuksesta uuvuttavan ja turhauttavan joillekin pelaajille.

Röki -arvostelu

Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan kerta toisensa jälkeen. Monitasoinen tarina on sekä korkealentoinen kertomus luonnonhenkien välisistä kahinoista että perinpohjaisen inhimillinen tarina perhesiteistä, vastuusta ja vilpittömän rakkauden valoisista ja varjoisista puolista. Käsikirjoitus pitää hienosti otteessaan kaihoisaan loppusointuun asti, ja pelin upeaa maailmaa olisi mieluusti jäänyt tutkimaan vielä lopputekstien jälkeen.

Röki on puhdasverinen moderni seikkailupeli, joka asettaa päättelykyvyn, mielikuvituksen ja muistin koetukselle. Satukirjamaisen ulkoasun ja väkivallattomuuden johdosta peli sopii teoriassa myös nuoremmille, mutta paikoin viheliäisesti pieniä harmaita kurmoottava pelisuunnittelu ja traagisia sävyjä sisältävä tarina on räätälöity kypsempään makuun. Laadukkaimpien seikkailupelien tavoin myös Röki on parhaimmillaan jaettuna huvina, kun pelin kiperien pulmien ja katkeransuloisen kertomuksen sammiossa ui useampi lusikka.

Jason Ward

8/10
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa