Vanhassako vara parempi?

Samannimisestä sarjakuvasta lähdemateriaalinsa ammentava Rogue Trooper julkaistiin vuonna 2006. Silloisella mittapuulla varsin kelvollinen kolmannen persoonan toimintapeli sai kiitosta sotaiseen tieteisdystopiaan sijoittuneesta tarinastaan ja dynaamisista taistelukentistään, joissa yhdistettiin suojan takaa ampumista, erilaisia asepesäkkeitä ja tulituksesta räjähtäviä elementtejä. Rogue Trooper Redux pyrkii tuomaan vanhan ajan toiminnan takaisin nykysukupolvelle, mutta valitettavasti ikääntyminen paistaa läpi pelin jokaisella osa-alueella.

Rogue Trooper Reduxin tapahtumat sijoittuvat ikiaikaisen sodan riivaaman Nu-Earth-planeetan kamaralle. Tuhoutuneen maailman herruudesta kamppailevat nortit ja southerit, joiden tasaväkisessä kamppailussa on tapahtunut käänne. Southerien uusin valttikortti, kloonisotilaiden vastine Genetic Infantry, on kasvatettu laboratorioissa varta vasten sodan jäljiltä myrkylliseksi muuttuneessa ilmastossa sotimiseen.

Genetic Infantryn siniset soturit päästetään vihdoin tositoimiin taistelukentällä, mutta kaikki ei tietenkään mene niin kuin pitäisi. Tovereita kaatuu kuin heinää, ja pian pelin pääsankari Rogue joutuu ryhmänsä viimeisenä jäsenenä selvittämään, kuka on vastuussa ystäviensä kohtalosta.

Vanhakantaisuus tulee jatkuvasti esiin nykyajan toimintapelien perusasioissa. Etsin ohjaimestani usein refleksinomaisesti latausnappia, mutta opin pian valikoita kahlatessani, ettei pelissä voi itse ladata aseita kesken lippaan. Loputtomia ammuksia suoltavaa pistoolia käyttäessäni havaitsin nopeasti, että viholliset tuntuvat kaatuvan samaa tahtia aseesta riippumatta. Hauskana yksityiskohtana tosin kaatuneiden ryhmäläisten tekoälymäinen olemus kulkee mukana vainajien kalloista kaivetuissa mikrosiruissa. Pelihahmon liikkuminen on oudon kelluvaa ja kankeaa. Ampuminen on pitkälti sinne päin roiskimista vailla minkäänlaista taktista elementtiä.

”Rogue Trooper Redux muistuttaa surullisella tavalla ajasta, jolloin toimintapelien perusstandardit olivat huomattavasti matalammalla kuin nykyään.”

Pelin tekninen toteutus ja siirto nykysukupolvelle on ainakin testaamallani Xbox One -versiolla melko epätasainen suoritus. Toiminta itsessään on pääsääntöisesti sulavaa, mutta toisaalta hahmoanimaatiot, hahmomallit ja ympäristö ovat erittäin karuja ilmestyksiä. Sen sijaan lataustaukoja peittävät välianimaatiot hämmästyttävät erittäin epätasaisella tutinallaan. Muutoin varsin perusvarma tarinankerronta saa jatkuvaa koomista rumputulta, kun ääninäyttely on tasaisesti puolisen sekuntia jäljessä hahmojen animoinnista.

Varsin surulliseksi jääneestä kokemuksestani Rogue Trooper Reduxin kanssa löytyy myös ripaus positiivista sanottavaa, sillä pelissä on nyt nykyteknologian avulla toimiva verkkomoninpeli, jossa erilaisia haasteita voi suorittaa yhteensä neljän toverin voimin. Sääli vain, ettei paikallista yhteistyötilaa tueta, sillä se voisi mahdollisesti nostaa pelin pisteitä yhdellä pykälällä.

Rogue Trooper Redux muistuttaa surullisella tavalla ajasta, jolloin toimintapelien perusstandardit olivat huomattavasti matalammalla kuin nykyään. Viimeisten parin vuoden ajan tehtyjen vanhojen hittipelien uusioversioiden rinnalla neljänkympin hintalappua kantava peli ei pysty missään vaiheessa aidosti perustelemaan olemassaoloaan vaan tyytyy vain esittelemään sarjan vanhentuneita pelimekaniikkoja. Erityisesti Gears of War -sarjan myötä suojasta ampumiseen perustuvat pelit on hiottu niin hyviksi paketeiksi, ettei Roguen seikkailu tunnu edes nostalgiselta matkalta peligenren alkutaipaleelle. Se on kuin vanha kolaripaikka, jota jää tuijottamaan ohi ajaessaan.

5/10
KehittäjäTickTock Games
PeligenretToiminta
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa