Camouflaj on Metal Gear Solid -sarjaa Kojima Productionsilla työstäneen ja myös Halo-studio 343:ssa vaikuttaneen Ryan Paytonin perustama pieni ja itsenäinen studio. Se otti tavoitteekseen julkaista joukkorahoituksen avulla mobiilipelin, joka ei millään tavoin kalpenisi konsoli- tai tietokonepelien rinnalla. Tämän lopputuloksena syntyi République, jonka ensimmäinen osa on nimeltään Exordium.

Mobiilipeliksi Républiquella on kieltämättä huikeat tuotantoarvot. Ulkoasu on luultavasti komeinta, mitä mobiililla on nähty, ja ääninäyttelyssäkin kuullaan kovatasoisia ääniä. Mukana on muun muassa Jennifer ”komentaja Shepard” Hale sekä Paytonin tuttuja Konami-ajoilta, kuten Solid Snaken äänenä tunnettu David Hayter. Kaikki ääninäyttelijät esiintyvät pelissä myös omilla kasvoillaan.

Itse peli kertoo salaperäisestä totalitaristisesta valtiosta, jonka maailmaan pelaaja sukeltaa turvakameroiden ja älypuhelimen välityksellä. Tehtävänä on auttaa Hope-nimistä nuorta naista pakenemaan Metamorphosis-nimisestä aivopesuvankilasta ja siinä sivussa kerätä kaikenlaista tietoa pelimaailmasta äänitallenteiden, kirjoitusten ja puheluiden muodossa. Moni asia onkin alussa hämärän peitossa, eikä ensimmäinen episodi vielä tee muuta kuin raottaa hieman tarinaa, jonka voi odottaa laajenevan jatkoepisodeissa. Myös Paytonin Metal Gear -tausta näkyy aika ajoin niin tarinassa kuin pelin muissakin osa-alueissa.
 

Pelaaminen hyödyntää näppärästi pelialustaa: pelaaja hyppii OMNI View -tilassa turvakamerasta toiseen ja tutkailee niiden avulla pelimaailmaa etsien turvallisia reittejä Hopelle, jota ohjastetaan näpäyttämällä paikkaa, jonne tämän halutaan liikkuvan. Samalla kerätään kaikenlaista tietoa ja hakkeroidaan lukkoja. Hope kykenee puolustautumaan sähkölamauttimen tai pippurisumutteen avulla itsenäisesti, mutta pääpaino on hiippailussa ja piiloutumisessa. Homma sujuu muuten mainiosti, joskin välillä Hope ei mene piiloon tai hän liikkuu väärään paikkaan, kun sormi ei aivan osu siihen, mihin pitäisi. Vartijoiden tekoäly on lisäksi varsin ankea ja kulkureitit ennalta arvattavia, joten konsolipelien veroisesta hiiviskelystä ei aivan ole kyse.

République onnistuu joka tapauksessa ainakin alkunsa perusteella täyttämään kunnianhimoisen tavoitteensa, vaikkei täysin ongelmitta. Pelattavuudeltaan se ei unohda mobiilialustaansa, vaan hyödyntää sen ominaisuuksia hyvin, kun taas muilta osa-alueiltaan se on oikea tosipelaajien peli, jota jaksaa pelata. Parantamisen varaa kuitenkin jää, ja jatkoepisodeissa toivottavasti nähdään enemmän ominaisuuksia hakkeroinnilla kikkailussa ja hiiviskelyssä sekä maailmaa vankilalaitoksen ulkopuolella. Ja onhan pelistä myös luvassa tietokoneversio, jos mobiili ei kiinnosta.

8/10
KehittäjäCamouflaj
JulkaisijaCamouflaj
PeligenretPulma, Seikkailu
JulkaisualustatApple iPad, Apple iPhone
Pegi-ikärajatK-12
Lisää luettavaa