Ratchet & Clank Trilogy kasaa yhteen kolme ensimmäistä pelisarjan osaa, jotka eivät ole vanhentuneet tippaakaan vuosien varrella. Ykkösosa saattaa tosin tuntua melko helpolta nykypelien sorminäppäryyttä vaativiin toimintapeleihin tottuneille, mutta tämä on vain positiivista: harvoin on tehty pelejä, jotka sopivat näin täydellisesti kaikille vauvasta vaariin.

Pelisarjan luonut studio Insomniac Games oli ansainnut kannuksensa ensimmäisen PlayStationin mainioilla Spyro the Dragon -peleillä, mutta kukaan tuskin osasi odottaa Ratchet & Clankin olevan niin korkeatasoinen teos PS2:lle kuin se lopulta olikaan. Kun Ratchet & Clankejä pelaa uudelleen teräväpiirtoversioina, on jotenkin vaikea kuvitella ensimmäisen osan olevan jo kymmenen vuotta vanha.

Mikä pelisarjasta sitten teki – ja tekee yhä – niin toimivan? Ensinnäkin sen päähahmot olivat mainiosti käsikirjoitettuja otuksia, ja Clank-robotin vakavamielisyys on hauska vastapaino Ratchetin poikamaisuudelle. Myös sivuhahmogalleria on täynnä omalaatuisia otuksia. Toisekseen sen kenttäsuunnittelu on erinomaista, ja tapahtumapaikat ovat mielikuvituksellisia ja oivaltavasti rytmitettyjä.

Pelisarjan toinen ja kolmas osa toivat mukaan hieman enemmän räiskintää, mutta pelitempo pysyy niissäkin riittävän leppoisana ja kohtaukset tarpeeksi kompakteina, ettei toimintaähkyä pääse syntymään. Pelin aseistus ja apuvälineet ovat yhä kekseliäitä, ja viholliset lampaiksi muuttava Sheepinator on yhä kaikkien aikojen paras pyssy missään pelissä, koskaan, ikinä.

Teräväpiirtokäännös on ensiluokkaista: pelien graafinen ilme on sarjakuvamainen, ja PS3-versio lähinnä pehmentää grafiikan rosoja. Ainoa suurempi ongelma kokoelmassa lienee siinä, että monet ovat pelanneet pelit läpi jo PS2:lla. Toisaalta osa peleihin ihastuneista taitaa olla jo sitä ikäluokkaa, että jälkikasvua saattaa pyöriä jaloissa, ja Ratchet & Clank jos mikä on pelisarja, jota kannattaa esitellä uudellekin konsolipelaajasukupolvelle. Pelkästä retroilusta ei silti ole kyse: Ratchet & Clank on tasoloikkapelien merkkipylväs Jak & Daxterin tavoin ja ehdoton lisä pelihyllyyn kaikille hyppelypelien ystäville.

Nettipelaajakaan paketti ei unohda. Pelisarjan kolmannessa osassa on kahdeksan pelaajan moninpeli. Valitettavasti sitä ei kuitenkaan testiversiolla päässyt kokeilemaan.

9/10
JulkaisualustatSony PlayStation 3
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätOnline, Väkivalta
Lisää luettavaa