Pähkinöiden loppu?

Level-5:n sympaattinen Professor Layton -sarja on kuuden vuoden ja parin konsolin aikana kasvanut yhdeksi konsolimaailman tunnetuimmista seikkailupelisarjoista. Kekseliäitä pulmia, hyvää käsikirjoitusta ja kosketusnäytön luovaa käyttöä tarjoilleet pelit ovat pienestä ideoiden ja mekaniikkojen kierrätyksestä huolimatta olleet äärimmäisen mukaansatempaavia seikkailuja.

Nyt on vuorossa sarjan kuudes ja tällä haavaa viimeinen peli. Professor Layton and the Azran Legacy on jälleen yksi takaumapeli, joka asettaa sankarimme vastakkain maailmanrauhaa uhkaavan rikollisjärjestön kanssa. Luvassa on suuria mysteerejä ja sarjalle ehkä hieman epäominaisesti myös jonkin verran toimintaa, kun professori seurueineen juoksee rikollisten kanssa kilpaa mystisillä raunioilla eri puolilla maailmaa.

Maailmanmatkailuelementin ansiosta Azran Legacy on helposti sarjan laajin ja samalla epälineaarisin peli. Bostonius-ilmalaiva kuljettaa Laytonia apureineen ympäri maailmaa, ja jokainen matkan varrelle sattuvista kaupungeista on pääosin oma itsenäinen seikkailunsa. Tällainen rakenne tuo mukanaan hienoa suuren seikkailun tuntua, joka ei ehkä aiemmin ole ollut Laytoneissa niin kovin vahvasti läsnä.
 

Pulmissa korostuvat erilaiset matemaattis-geometriset ongelmat, mutta vihjekolikoiden paljous, ongelmien loogisuus ja monista pulmista löytyvä uudelleenkäynnistystoiminto tekevät Azran Legacysta ongelmanratkonnallisesti ehkä sarjan helpoimman pelin. Tämä toisaalta tekee siitä myös helpommin lähestyttävän.

Käsikirjoitus, ääninäyttely ja taide ovat sarjalle tyypillisesti äärimmäisen laadukasta jälkeä. Eräänlaisena epilogina Azran Legacy lopettaa pitkään eläneen tarinan tyylillä ja arvokkaasti, mutta jättää silti omalla tavallaan tilaa myös mahdolliselle jatkolle. Professor Laytonin tunnelma ja maailma ovat niin omintakeisia, että olisi vaikea kuvitella Level-5:n luopuvan siitä tuosta vain. Jonkinlainen konseptin uudistaminen tullee kuitenkin kysymykseen, sillä samoilla eväillä tuskin enää olisi kovin montaa peliä tehty.

Kaiken kaikkiaan Professor Layton and the Azran Legacy on maineikkaan pelisarjan kunniakas lopetus ja samalla myös sarjan monipuolisin, laajin ja hiotuin osa. Sarjan veteraaneja sen suhteellinen helppous voi tosin häiritä, mutta Laytoneissa pääosassa on kuitenkin aina ollut tunnelma. Epilogiluonteisuudestaan huolimatta se ei myöskään vaadi sarjan aiempaa tuntemista, joten siinä mielessä Azran Legacy on ehkä myöhäinen mutta taatusti paras tapa tutustua Laytonin ihmeelliseen maailmaan.

8/10
KehittäjäLevel-5
JulkaisijaNintendo
PeligenretPulmaseikkailu
JulkaisualustatNintendo 3DS
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätKauhu, Väkivalta
Lisää luettavaa