Pro Evolution Soccer 2014

Pro Evolution Soccer 2014 ei ole vielä siinä pisteessä, että se kilpailisi tasaväkisesti FIFA 14:n kanssa, mutta jos EA:n tyyli ärsyttää, kannattaa vaihtoehtoa ainakin kokeilla.

6.11.2013 20:08

Askel eteen, toinen taakse

Kuluvasta vuodesta tuli pieni futisvallankumous. EA:n uusittu animaatiosysteemi toi FIFAlle uuden alun, ja Pro Evolution Soccer seuraa perässä. Itse asiassa vuoden perässä, sillä tämän vuoden suuri juttu on viime vuonna FIFAssa nähty fysiikkauudistus. Pro Evolution Soccer 2014 sisältääkin paljon uutta ja lupaavaa, mutta samalla myös sen verran ongelmia, että vuosipäivitys tuntuu parhaimmillaankin tasapeliltä.

Pro Evolution Soccer 2014 hyödyntää Konamin uutta Fox Engine -pelimoottoria, joka nimensä mukaisesti kehitettiin Metal Gear Solidia varten. Pro Evolutionissa moottori ei tarjoile taktista vakoilutoimintaa, mutta tiukkaa fysiikkaa kylläkin. Pelaajien törmäykset, pallon lento ja monet muut jutut on ulkoistettu kokonaan fysiikkamoottorin vastuulle, mikä osoittautuukin välittömästi hyväksi ideaksi.

Pallo käyttäytyy todella elävän oloisesti, pelaajat törmäävät toisiinsa realistisesti ja niin edelleen. Tämä on tuttua kamaa FIFA-peleistäkin, mutta myös todella kaivattu uudistus Pro Evolutionissa. Mukavimmin uusi fysiikka näkyy ja tuntuu näteissä maaleissa. Jo ensimmäisessä pelissäni tein komean maalin, kun vastustajan maalivahti nyrkkeili keskityksen suoraan rangaistusalueen rajalle juoksevan Antonio Valencian jalkaan ja tämä tälläsi suoraan vastapallosta sisään. Nättiä!

Pro Evolution onkin parhaimmillaan mitä mainiointa futisviihdettä. Pelin tempo on kohdallaan, ja painopiste pyörii pääasiassa keskialueella. FIFA-tyyliset turbonappi pohjassa päästä päähän juoksemiset voi unohtaa, sillä peliä rakennetaan syöttelemällä vastustajan puolustus puhki ja etsimällä siitä heikkouksia – siis juuri niin kuin futiksessa pitääkin. Myös maaleja syntyy mukavan monipuolisesti ja realistisesti.

Operaatio on ollut mittasuhteiltaan valtava, todennäköisesti hieman turhankin valtava, sillä tuntuu pahasti siltä kuin fysiikkauudistusta tuunatessaan Pro Evolution -tiimiltä olisi loppunut aika kesken, mikä näkyy sitten vähän kaikessa muussa.
 

Pro Evolution Soccer 2014:stä löytyisi pienempää ja suurempaa valitettavaa helposti sivunkin verran, mutta keskitytään niihin tärkeimpiin juttuihin. Fysiikkauudistus kaipaisi rinnalleen myös FIFA-tyyliset animaatiouudistukset sekä yleistä pelattavuuden tuunailua, sillä tällaisenaan Pro Evolution tuntuu usein auttamattoman kankealta ja kömpelöltä peliltä.

Pelaajat köpöttelevät pallon kanssa todella hitaasti ja kankeasti, ellei sitten liiku sprintti pohjassa. Ja silloin se vähäkin kontrollin ripe katoaa. Asiaa ei auta se, että animaatiosysteemi ajaa usein pelaajan aikomusten yli. Robin van Persie yrittää vastaanottaa läpisyöttöä, mutta pelin mielestä pallo ei ole ihan hallussa. Niinpä RVP köpöttelee hitaasti palloa tuijottaen kymmenen metrin matkan, ennen kuin vihdoin voi tehdä sillä jotain – ja silloin pakit ovat jo piirittäneet tämän.

Vedot lähtevät masentavalla viiveellä, eikä suunnilleen samasta postinumerosta pakkien kanssa kannata edes yrittää laukoa. Tiimikaverien tekoäly tökkii myös runsaasti. On ihan rutiininomaista nähdä, että vastustajan pelaaja juoksee läpiajoon puolesta kentästä neljän pakin köpötellessä rauhassa perässä. Koeta siinä sitten nauttia futiksesta.

Suurempien ongelmien kirjon viimeistelee ainakin PlayStation 3 -versiossa luokaton tekninen toteutus. Ruudunpäivitysnopeus dippailee jatkuvasti. On masentava katsoa, miten veto lähtee rankkarialueen rajalta, peli pysähtyy ja seuraavaksi pallo onkin katsomossa.

Alku on jo nyt hyvä, mutta Pro Evolution Soccerissa ei aivan riitä vielä mehuja täyteen 90 minuuttiin. Peli näyttää usein paremmalta kuin miesmuistiin, ja parhaimmillaan PES 2014 antaa FIFAlle kunnolla vastinetta, mutta sitten ongelmat nostavat päätään ja hyvä futismeininki vaihtuu turhautuneeseen kiroiluun. Tänä vuonna pytty menee vielä EA:lle, mutta jos Konami jatkaa samalla tiellä, kuka tietää, miten ensi vuonna käy?

7/10
KehittäjäPES Productions
JulkaisijaKonami
PeligenretUrheilu
Pegi-ikärajatK-3
Pegi-merkinnätOnline
Lisää luettavaa