Nyt soi: Pink Floyd – Dark Side of the Moon

Haaksirikko, yksin vieraalla planeetalla. Rehevän viidakon vehreydestä pilkistää muinaisen temppelin näivettynyt kiviruumis. Sitten yläilmoista laskeutuva robottien armada värjää taivaan verenpunaiseksi. Tulta, tuskaa, pelkoa. On paettava, piilouduttava. On päästävä eteenpäin.

Näistä lähtökohdista ponnistaa piskuisen indietiimin rakkaudella ja hartiavoimin luoma uusi tasoloikka Planet Alpha. Vähäeleistä, sanatonta kerrontaa pursuava reaktiokyvyn ja aivosolujen koetinkivi on aisteja hivelevä yhdistelmä Insiden tyylistä kerronnallista minimalismia ja 2001: Avaruusseikkailu -elokuvan henkistä esoteerista tunnelmaa.

Planet Alphan eittämättä säväyttävin valtti on persoonallinen visuaalinen toteutus. Tiheän kasvuston ja valtavien kalliomuodostelmien rytmittämät aavat levittäytyvät silmänkantamattomiin, valaiden kaltaiset jättimäiset olennot lipuvat lempeästi taivaalla, ja planeettaa asuttaneen kadonneen sivilisaation rauniot huokuvat hiljaista melankoliaa. Värikylläistä ja persoonallista ulkoasua täydentää surumielisen utuinen ääniraita, joka äityy asianmukaisen uhkaavaksi vaaran lähestyessä.

Suurin osa peliajasta kuluu liikkuen kohti seuraavaa kiintopistettä robottitappajia ja planeetan eläinkuntaa varoen. Mukaan mahtuu jos jonkinlaista pulmaa kevyestä hiiviskelystä fysiikkapainotteisiin aivopähkinöihin ja tietysti näppäinsormia koettelevaan tasoloikkailuun. Pelin ehdottomasti parasta antia on salaperäisen maailman tutkiskelu verkkaisesti nautiskellen.

Planet Alpha arvostelu

”Planet Alphan eittämättä säväyttävin valtti on persoonallinen visuaalinen toteutus.”

Planet Alpha arvostelu

Pulmat ovat pääsääntöisesti melko yksinkertaisia, mutta hiljaiseen tiedonvälitykseen panostavan teoksen kuvakerronta on usein niin puutteellista, että tarvitaan yksi jos toinenkin kuolema, ennen kuin etenemiseen tarvittava toimintamalli selkenee. Toisinaan pelaajan on myös muutettava vuorokaudenaikaa eriskummallisten tasanteiden avulla, mutta nämä osiot ovat lähinnä poikkitaiteellista hahmotuskykyä vaativaa kevyttä pulmanratkontaa.

Ikävä kyllä Planet Alpha luottaa liikaa yritys ja erehdys -mekaniikkaan, sillä usein hengenvaaralliset koitokset etsiytyvät eteen äkkiarvaamatta ja äkkikuolemia siunaantuu kuin sieniä sateella. Omat silmunsa ongelmavyyhtiin kutoo ohjaus, joka on ainakin pc-versiossa löysä ja ilmava sekä Xbox One- että Steam-ohjaimella. Ensimmäistä Little Big Planetia muistuttava tuntuma yltyy toden teolla turhauttavaksi varsinkin tarkkaa ajoitusta ja nopeaa etenemistä vaativissa osioissa, jotka yleensä kruunataan runsain äkkikuolemin.

Latauspisteitä on onneksi kylvetty viljalti ja pelihahmo palautuu yleensä haastavan osion kynnykselle, mutta samojen latujen alituinen auraaminen tekee tuntuvaa hallaa immersiolle. Pelaajan on toistuvasti otettava osaa vaikeaselkoiseen arvauskilpailuun suunnittelijoiden kanssa siitä, miten kiperistä tilanteista tulisi selvitä avaruuspuku ehjänä. Se ei suoraan sanoen ole kovin hyvää pelisuunnittelua.

Planet Alpha on näkö- ja kuuloaistia herkeämättä hellivä kokemus, jonka estetiikassa on jotain loputtoman vetoavaa. Puhtaasti taiteellisena taidonnäytteenä teoksen avuja ei voi väheksyä piiruakaan, ja olisin halunnut pitää pelistä huomattavasti enemmän sen esteettisten arvojen johdosta. Valitettavasti kaiken ruudulle piirtyvän kilkkeen, säihkeen ja krumeluurin alta pilkistävä peli ei itsessään ole kuin korkeintaan keskinkertainen tuotos.

6/10
KehittäjäPlanet Alpha ApS
JulkaisijaTeam17
PeligenretTasoloikka, Toiminta
Lisää luettavaa