Phoenix Wright – Ace Attorney: Spirit of Justice

Phoenix Wright – Ace Attorney: Spirit of Justice -oikeussalidraama tarjoilee sopivissa määrin uutta ja vanhaa niin tarinallisesti, pelillisesti kuin hahmojensakin osalta.

7.10.2016 05:15

Oikeutta hyvässä hengessä

Vaikka Phoenix Wrightin uusimmat seikkailut päätyvät tätä nykyä vain Nintendo 3DS:n eShop-verkkokauppaan, japanilaisen kahjo oikeussalidraama ei ole menettänyt rahtuakaan viehätysvoimastaan. Ässäjuristisaagan kuudes pääosa Phoenix Wright – Ace Attorney: Spirit of Justice on pelillisesti sarjan parhaimpia pelejä, jossa tekstipohjaisen tarinankuljetuksen sekä sitä siivittävien murhatutkimusten ja oikeussalitaistojen välinen suhde on osunut lähes nappiin.

Asianajo- ja kykytoimisto Wright Anything Agencyn ässäjuristit – sekä sen yksi taikuri – saavat jälleen puolustettavakseen viisi toinen toistaan epätoivoisempaa murhaepäiltyä, mutta tällä kertaa Phoenix astuu oikeussaliin erittäin hengellisessä Khura’inin kuningaskunnassa.

Maisemanvaihdos tuo uudenlaista otetta sarjaan, sillä henkimeedioiden kotimaassa puolustusasianajajat ovat harvinainen näky ja oikeudenkäynnit on totuttu ratkaisemaan uhrin viimeiset kokemukset paljastavilla visioilla. Phoenixin pettämättömän päättelykyvyn ansiosta visioista lopulta paljastuu niin tulkinnanvaraisuuksia kuin varsinaisia ristiriitojakin, minkä seurauksena Khura’inin oikeuslaitos on todellisen vallankumouksen edessä.

Spirit of Justice ei kaikesta huolimatta jää pelkäksi ulkomaankeikaksi. Kotopuolessa konttoria pystyssä pitävät Apollo Justice ja Athena Cykes melkeinpä varastavat show’n omilla tapauksillaan, mikä tuo puuhasteluun sopivissa määrin vaihtelua. Eri näkökulmista huolimatta taustalla muhivaa tarinakokonaisuutta rakennetaan kiinnostavasti luku luvulta, ja loppuhuipennukseen mennessä pelaajat ovat saaneet vatsan täydeltä hauskan älyvapaita juonenkäänteitä, elämää suurempia todistajanlausuntoja sekä fanipalvelua jälleennäkemisten ja cameo-roolien muodossa.

Phoenix Wright Ace Attorney: Spirit of Justice -arvostelu

”Eri näkökulmista huolimatta taustalla muhivaa tarinakokonaisuutta rakennetaan kiinnostavasti luku luvulta”

Ace Attorney -sarjan pelimekaniikka on hioutunut vuosien varrella palvelemaan erittäin hyvin sen tarinankerronnallisia tarpeita, vaikka edellisosa Dual Destinies ottikin hetkellisesti takapakkia. Se siirsi rakastetun sarjakuvamaisen ilmeen täysin pistein kolmanteen ulottuvuuteen, mutta jätti muutamien pelillisten yksityiskohtien puutteen korjaamisen tuleville osille. Spirit of Justice onnistuukin lisäämään kaiken karsitun aina taustamaisemien tutkimisesta kosketusnäyttöä hyödyntäviin tutkimusmenetelmiin.

Näin ollen Spirit of Justice nivoo yhteen kutakuinkin kaikki aiemmissa peleissä nähdyt tutkimusmenetelmät, minkä lisäksi se tuo rohkeasti sekaan Khura’inin oikeuslaitoksen kummallisuuksia. Kun soppaan heitetään vielä Phoenixin, Apollon ja Athenan tutut erikoiskyvyt, myös oikeudenkäynnit ja todistajanlausuntojen purkamiset tarjoavat runsaasti vaihtelua.

Kuten sarjan aiemmat osat, myös Spirit of Justice on loppujen lopuksi parhaimmillaan nokkelissa oikeudenkäynneissä. Valheiden paljastaminen todistusaineistolla synnyttää hahmoissa sen verran ilmeikkäitä reaktioita ja animaatioita, ettei niitä voi kuin ihastella hymyillen. Totta kai mukana on myös Ace Attorney -sarjan helmasyntejä, kuten epämääräiset todistajanlausunnot, joista todistusaineisto voisi kumota muitakin kuin käsikirjoituksen juuri sillä hetkellä hakeman väitteen.

Tämänkaltaiset seikat eivät kuitenkaan vie pelaajalta oivaltamisen iloa, joka on ollut yksi sarjan kantavia voimia jo ensimmäisestä pelistä alkaen. Spirit of Justice onnistuukin kauttaaltaan pitämään sarjan henkeä yllä, eikä 3DS:ää malttaisi laskea käsistä, ennen kuin kiemuraiset murhamysteerit on selvitetty pohjiaan myöten.

8/10

Phoenixin, Apollon ja Athenan uusin oikeussalidraama tarjoilee sopivissa määrin uutta ja vanhaa niin tarinallisesti, pelillisesti kuin hahmojensakin osalta.

Ville Arvekari

8/10
KehittäjäCapcom
JulkaisijaCapcom
PeligenretSeikkailu
JulkaisualustatNintendo 3DS
Pegi-ikärajatK-12
Lisää luettavaa