Persona 5 Strikers

Pelaaja-lehden sivuilla nähty Persona 5 Strikers -arvostelu on nyt kaikkien luettavissa Pelaaja.fissä.

4.5.2021 11:38

Persona 5 Strikers -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden maaliskuun 2021 numerossa 220. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Riittävän persoonallinen

Persona 5 Strikers on jälleen yksi peli, jossa Omega Force upottaa Dynasty Warriorsilla teroitetut hampaansa viime vuosien merkittävimpään peliteokseen. Siinä missä Hyrule Warriors: Age of Calamity oli upeasta Breath of the Wild -kuorrutuksesta huolimatta rakenteellisesti selkeästi Warriors-kaavan peli, Persona 5 Strikersissa rajaa on hämärretty taitavammin. Ulkoasun jäljittelyn ohella peli ajoittain myös tuntuu Persona 5:n toiminnallisemmalta jatko-osalta, mihin sen rahkeet juuri ja juuri riittävätkin.

Rakenteellisesti ja tunnelmallisesti Strikers muistuttaa enemmän esikuvaansa kuin yksikään muu Warriors-toimintaan nojaava peli. Tarinaa kuljetetaan esikuvaa mukaillen, kentät on rakennettu selkeämmin tarinaa tukeviksi luolastoiksi, ja hahmojen kanssa vietetään laatuaikaa luolastojen ulkopuolella. Taistelut vuorostaan ovat sitä kepeää ja mittavissa määrissään puuduttavaakin Warriors-näpyttelyä, jota kyllä on pyritty syventämään vihollisten elementaaliheikkouksien kaltaisilla Persona-piirteillä.

Persona 5:ssä keskeisessä roolissa ollut vapaampi päivärytmi loistaa poissaolollaan, minkä seurauksena viehättävät arkirutiinit ja ajan kanssa rakennettavat ystävyyssuhteet ovat tipotiessään. Suoraviivaisemman luonteen takia alkuperäispelin jäljittely ei aina tunnukaan parhaalta mahdolliselta idealta, koska monet näennäisesti tutuilta näyttävät elementit jäävät lähinnä pintapuolisiksi tai jopa kosmeettisiksi.

Persona 5 Strikers -arvostelu

Strikersin valttikortti on hyvin pitkälti Persona-studion laatima uusi ja ihan mukiinmenevä tarina. Se jatkaa tapahtumia muutama kuukausi siitä, mihin juhlittu vuoropohjainen japanilaisroolipeli päättyi, joskin laajennetun Royal-version tarinalisäyksiä ei huomioida lainkaan.

Tokiolaiset ovat tällä kertaa villiintyneet sikäläisestä popidolista sen verran innokkaasti, että suosio ylittää jo kaiken tolkun rajat. Koska kokonaisia yhteisöjä lamaannuttava ilmiö on toistunut ympäri saarivaltiota muidenkin paikallisjulkkisten kohdalla, virkavalta uskoo kansankunnan sydämiä muuttavilla aavevarkailla olevan näppinsä pelissä. Puhdistaakseen maineensa sankarijoukko joutuu matkaamaan halki kesäisen Japanin ja metsästämään ihmisten mielikuvien muovaamasta metaversumista täysin uudenlaisia luolastoja.

Persona 5:n sympaattisen hahmokaartin ystävänä on kieltämättä mukavaa päästä viettämään aikaa tuttujen sankareiden seurassa, eivätkä Sophia-tekoälyn ja joukkiota valvovan agentti Zenkichin kaltaiset uudet hahmot ole lainkaan hassumpia lisäyksiä. Yleistarinassa on silti hieman väkinäisen jatko-osan tunnetta, sillä palaset eivät enää loksahdakaan paikoilleen yhtä järkeenkäyvästi kuin luontevalta tuntuvassa edeltäjässä. Yritys rakentaa samanaikaisesti jotakin tarpeeksi tuttua ja tarpeeksi erilaista on johtanut siihen, että niin luolastoissa kuin tarinassakin on turhilta ja keinotekoisilta tuntuvia osuuksia.

Persona 5 Strikers -arvostelu

Vankiloiksi ristityt luolastot kattavat tällä kertaa yksittäisten rakennusten sijaan kokonaisia kaupunkikortteleita, joissa riittää tilaa mätkiä ja paiskia jättimäisiä vihollislaumoja. Strikersin kenttäsuunnittelu on tosin melko suoraviivaista, mielikuvituksetonta ja itseään toistavaa Persona 5:een verrattuna, vaikka vankiloiden teemat vaihtelevat Liisan ihmemaasta jääkaupunkiin. Vankilat ovat silti toimivampia ja selkeämpiä kuin Warriors-pelien tavanomaisemmat sokkelot, joissa suuntavaisto on usein koetuksella ilman kartan silmäilyä.

Näyttävässä ja räväkässä reaaliaikaisessa taistelussa on onneksi Persona-voimien ja yhteishyökkäysten ansiosta ripaus lisäsyvyyttä vaikkapa Hyrule Warriorsiin verrattuna. Kyse on silti tutusta joukkokahinoinnista, jonka vetovoima syntyy enemmän voimafantasiasta kuin huolellisesta taktikoinnista ja nappiin osuneista hyökkäyskomboista. Oikean tasapainon löytäminen on silti tuottanut tekijöille haastetta, sillä varsin kepeiden perusvastusten ohella isommat haasteet voivat tuntua jo turhankin kestäviltä. Onneksi tarinaosuudet kannattelevat mielenkiintoa puuduttavimpienkin haasteiden yli.

Persona 5 Strikers on hieman pintapuolisesta lopputuloksestaan huolimatta yksi Omega Forcen toimivimpia luomuksia, mistä iso kunnia kuuluu juuri esikuvan viehätysvoimalle. Toisaalta kokonaisuus rakentuu niin vahvasti Persona 5:n ympärille, että on vaikea uskoa täysin uusien tulokkaiden saavan pelistä juuri mitään irti. Tuttujen hahmojen uusia edesottamuksia janoaville sitä voi suositella kelpona ajanvietteenä, kunhan siihen suhtautuu kepeänä lisäseikkailuna täysiverisen jatko-osan sijaan. 

7/10
JulkaisijaAtlus
PeligenretToiminta
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa