Persona 4 Arena Ultimax

Persoonallinen taistelupeli muistuttaa, että fanipalveluun pyrkivät tuotokset saavat kosiskella myös suurempaa yleisöä.

7.1.2015 11:35

Luonne ratkaisee

Reilu vuosi sitten eurooppalaisten pelikauppojen hyllyille rantautui erikoinen ilmestys nimeltä Persona 4 Arena. Pääasiallisesti Guilty Gear– ja BlazBlue-konkari Arc System Worksin käsialaa ollut tuotos oli kyllä yhtiölle tyypillinen vauhdikas 2D-mätkintäpeli, mutta se perustui japanilaisyhtiö Atlusin rakastettuun Persona 4 -roolipeliin. Se on räjähtävän toiminnan sijaan tullut tunnetuksi enemmänkin ihmissuhteita ja nuorten aikuisten kasvukipuja käsittelevistä pelillisistä ja tarinallisista ideoistaan. Erityisesti juoneltaan Arena olikin lopulta varsin tarpeeton jatko Atlusin mestariteokselle. Kuitenkin pelattavuudeltaan kyseessä oli mainio taistelupelikokonaisuus.

Nyt peli on saanut jatkoa Persona 4 Arena Ultimaxin muodossa. Uusi tuotos ottaa jälleen käsittelyynsä Persona-universumin tuttuine hahmoineen, joiden seikkailuja jatketaan suoraan siitä, mihin edellinen peli jäi. Tarina ei tälläkään kertaa ole pelin vahvin osa-alue, mutta hauskaa mätkintää kaipaaville se ei taaskaan ehdi muodostua ongelmaksi.

Persona 4 Arena Ultimax tyytyy pikemminkin laajentamaan kuin varsinaisesti uudistamaan alkuperäisen Arenan ideoita. Uuden tarinan ohella mätkintää on piristetty nyt muun muassa muutamalla uudella pelattavalla hahmolla sekä kustakin taistelijasta luoduilla varjoversioilla, jotka tarjoavat hieman lisävapauksia omien hyökkäysketjujen luomiseen.

”Persona 4 Arena Ultimax tyytyy pikemminkin laajentamaan kuin varsinaisesti uudistamaan alkuperäisen Arenan ideoita.”

Varsinainen mätkiminen on kuitenkin edelleen hyvin tutun oloista alkuperäistä peliä pelanneille, ja näin ollen tasapainotus ja muutamat uudet iskut jäävät tällä saralla uutukaisen huomattavimmiksi uudistuksiksi. Tämä toki tarkoittaa, ettei tarjolla oleva toiminta ole syvällisyydestään huolimatta taaskaan tavattoman monimutkaista, vaan mätkiminen on saatu jälleen myös varsin aloittelijaystävälliseksi. Aiemmasta pelistä tuttu automaattisia kombohyökkäyksiä luova nappi tekee esimerkiksi paluun ja auttaa uusia pelaajia tutustumaan helpommin pelin syvempiin kerroksiin.

Pelitilojensa osalta Arena Ultimax tarjoaa kohtalaisen mielenkiintoista koettavaa niin yksin- kuin moninpelaajillekin. Nettipuoli toimii ainakin muita eurooppalaisia vastaan pelatessa hyvinkin sulavasti, eikä Arcade-tilakaan ole ainut toistoa kestävä kokonaisuus, jota yksinäisemmille pelaajille tarjotaan. Mielenkiintoisen lisän yksinpelipuolelle tarjoaa erityisesti uusi Golden Arena, jossa pelaajat taistelevat aina vain voimistuvia vihollisia vastaan hahmoaan kehittäen ja mitä erikoisimpia erikoiskykyjä haalien. Myös oman elinvoiman säästäminen on Golden Arenassa tärkeää, sillä se ei palaudu aina täysin taistelujen välissä.

Mikäli varsinainen tarinatilakin kiinnostaa, sitä on lähdetty suosiolla sujuvoittamaan alkuperäiseen peliin nähden. Tila on edelleen toki enemmän visuaalinen romaani kuin peli, mutta ainakaan juonta ei tarvitse enää käydä läpi jokaisella yksittäisellä hahmolla erikseen. Sen sijaan tarina kerrotaan nyt kahdesta eri näkökulmasta, joissa kummassakin pelattavat hahmot vaihtuvat tilanteen mukaan. Tarina ei enää kahlaa siis paikoillaan alkuperäisen Arenan tapaan, vaan etenee nyt huomattavasti joutuisammin.

Persona 4 Arena Ultimax on jälleen ennen kaikkea peli Persona 4:n faneille. Arc System Worksin kokemus taistelupeleistä on kuitenkin varmistanut, että mikäli niin sanottu anime-taistelupelien genre vain kiehtoo, löytyy Ultimaxin pinnan alta uniikki ja palkitseva taistelujärjestelmä, joka ei jätä aloittelijoitakaan täysin pulaan. Suurin ongelma pelissä onkin lopulta se, ettei se tarjoa paljoa uutta alkuperäiseen Arenaan nähden. Näin ollen siirtymä uuden pelin pariin ei välttämättä ole se houkuttelevin vaihtoehto pelisarjaa jo kokeilleille.

8/10

Persoonallinen taistelupeli muistuttaa, että fanipalveluun pyrkivät tuotokset saavat kosiskella myös suurempaa yleisöä.

Panu Saarenoja

8/10
JulkaisijaSega
PeligenretTaistelu
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätKiroilu, Online, Väkivalta
Lisää luettavaa