Overboard!-arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinä-elokuun tuplanumerossa 224. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kuolema käy risteilyllä

Nimeni on Veronica Villensey ja tapoin aviomieheni. En kadu sitä lainkaan. Hän oli heikkopäinen houkka ja röyhkeä pettäjä, mutta ainakin henkivakuutus oli kunnossa. Olimme purjehtimassa Yhdysvaltoihin ”uutta elämää” varten, ja sellainen varmistui pienellä tönäisyllä. Polskista vain ja delfiinien ruoaksi! Uskallatko tuomita minut sen perusteella? Pyh, pitäisi tappaa sinutkin.

Inkle-studion uusin peli Overboard! on 1930-luvun klassinen murhamysteeri mutta käänteinen sellainen. Pelaaja ohjaa ihastuttavan määrätietoista Veronicaa, joka heräilee murhan jälkeisenä aamuna. Laiva saapuu satamaan kahdeksan tunnin kuluttua, mutta tämä ei ollut täydellinen murha vaan intohimorikos. Miten sen voi salata, kun johtolankoja ja mahdollisia silminnäkijöitä on joka puolella? Ja ennen päivällistä Poirot’n urasta haaveileva majuri kutsuu kaikki ruokasaliin kuulemaan syytteitä ja todistuksia. Tarinan on silloin syytä olla kunnossa.

Overboard!-arvostelu

Overboard! on ajanhallintaan keskittyvä pulmapeli, joka ei kerro aluksi mitään. Yksi pelikerta kestää vartin tai parikymmentä minuuttia, ja ensimmäinen niistä päättyy melko varmasti Sing Singin kuritushuoneeseen. Tätä pelataan kuitenkin kuin pahuuden murmelipäivää. Joka kerralla pelaaja oppii herkullisia salaisuuksia ja yksityiskohtia muista matkustajista, jotka harhailevat ympäri laivaa. Millä sekunnilla eräs herrasmies löytää ratkaisevan johtolangan? Milloin vaarallisen utelias mummo menee päiväunille? Kenet voi lahjoa tai vietellä? Tämä ei ole peli, jota hakataan kymmeniä tunteja, vaan mainio välipala, johon voi palata nopeasti ja helposti.

Pelimekaniikka on yksinkertaista mutta äärimmäisen hiottua. Peli punnitsee esimerkiksi alibitarinan uskottavuutta sillä, onko jokaiselle vastaantulijalle annettu samanlaisia vastauksia. Olinko illalla kävelyllä kannella vai en? Oliko mies muka hengissä vielä aamulla? Peli vaikuttaa yksinkertaisemmalta kuin se on, ja moniin ongelmiin on vaihtoehtoisia ratkaisuja. Tärkeintä on luoda tarina, joka on tarpeeksi uskottava.

Inkle on saanut peliin harvinaisen voimallista uudelleenpeluuarvoa. Kun yksi yritys on koetettu hetkessä, kaikkea voi yrittää rennosti. Pelikertoja voi käyttää vain sikailuun ja kokeiluun, mutta ruokahalu kasvaa syödessä. Entä jos on mahdollista lavastaa joku muu syylliseksi ilman epäilyksen häivää? Olisiko mahdollista jopa ajaa joku itsemurhaan? Täydelliseksi hiottu murha tuo lopulta täydellisen tyydytyksen.

Overboard!-arvostelu

Edellinen pelaamani Inkle-peli Heaven’s Vault oli älykäs mutta äärimmäisen jähmeästi ja hitaasti liikkuva kokemus. Minikokoinen, täydellisen tiivistetty ja kaikesta turhasta riisuttu Overboard! on sen vastakohta, ja se on liki täydellinen myös esitystavassaan. Värikäs piirrosgrafiikka tuo mieleen aikansa elokuvajulisteet, ja taustalla soi letkeä jazz.

Inklen tiimin lahjat ovat kuitenkin ennen kaikkea käsikirjoittamisessa. Overboard! ei ole vain kiinnostava mysteeripeli, vaan se pursuaa myös brittiläisen kuivaa ja yönmustaa huumoria. Veronican nokkela sanailu itsensä, Jumalan ja muiden matkustajien kanssa tekee hänestä yhden vuoden parhaista pelipahiksista. Näin tuli todistettua, että murhan tekeminen on paljon tyydyttävämpää kuin sellaisen ratkaiseminen.

9/10
KehittäjäInkle Ltd.
JulkaisijaInkle Ltd.
Peligenretpulmapeli
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa