Operation: Tango -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinä-elokuun tuplanumerossa 224. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Pelaat vain kahdesti

Meille ikälopuille pelaajille on perinteistä haaveilla kyynelehtien ajasta, jolloin moninpelit pelattiin internetin sijaan samalla sohvalla. Taika ei tietenkään ollut huonekalussa vaan siinä, että silloin pelattiin inhojen nettipöljien sijasta ystävien seurassa. Siksi on ilo nähdä, että nyt tulee taas pelejä, jotka on tehty yhdessäoloon ystävien kanssa, vaikka ne pelattaisiin etänä.

Agenttitarina Operation: Tango on tätä osastoa jo rahastustyylinsä puolesta. Se vaatii kaksi pelaajaa, mutta äskettäin ilmestyneen It Takes Two -seikkailun tapaan vain yhden on lyötävä rahaa tiskiin. Kaveri pääsee mukaan ilmaiseksi ladattavan testiversion avulla. Aplodit hänelle, joka keksi tämän Friend Pass -idean.

Operation: Tango -arvostelu

Operation: Tango on kaikin puolin kepeä kokemus. Taustatarinalle ei juuri hukata aikaa, kunhan on tullut todettua, että toinen pelaaja on tyylikäs afrotukkainen agentti ja toinen arkkihipsteriltä näyttävä hakkeri. Konnia ovat kahjot IT-miljonäärit tai ihmisten elämän pilaavat ”sosiaalisen median assassiinit”. Varsinaisen väkivallan puute pitää tunnelman hilpeänä ja nuoremmille sopivana, mutta tarina on niin heppoinen, ettei sitä muista edes seuraavana päivänä.

Pelin koukku on epäsymmetrisessä pelattavuudessa ja tiedon jakamisen vaikeudessa. Kun agentin silmien edessä on laserjärjestelmillä varustettu kassakaappi, hakkeri voi tuijottaa IP-osoitteiden täyttämää inforuutua tai kummallista minipeliä. Tai yritäpä selittää, että ilmastointikuilussa köyden varassa roikkuvan agentin on hitsattava kalteri irti tietystä nurkasta, kun kaveri tutkailee tilannetta alaviistosta sojottavasta kamerasta. Pitäisikö kyseinen kalteri katkaista oikealta vai vasemmalta? Mikä edes on vasen? Agenttipeliksi edes hiiviskelyä ei ole mukana paljoa, vaan kyse on enemmänkin ajoitusta, logiikkaa ja erityisesti viestintätaitoja testaavasta pulmapelistä.

Operation: Tango -arvostelu

Viestintäongelma on tässäkin arvostelussa, sillä sanallinen selitys ei välttämättä välitä Operation: Tangon parhaiden tehtävien charmia. Peli toteuttaa nimittäin oikeasti Tom Cruise -leffojen agenttifantasian. Jo mainittu ilmastointikuilun läpäisy tai junassa tapahtuvan tiedonvaihdon sabotointi ovat musiikinkin puolesta sataprosenttisen aitoa Mission Impossible -kikkailua. Niiden läpäisy saa toivomaan, että yläfemmoja voisi läpsäistä netin kautta. Lisäksi peli ei juuri kierrätä pulmia, vaan jokaisessa tehtävässä on uudet ideat ja haasteet. Osa reaktiohaasteista on ärsyttäviä, mutta mukana on vain yksi aidosti kökkö pulma.

Valitettavasti hupia ei kestä kauaa. Läpäisyyn menee nelisen tuntia, kunhan pelaajien välillä soi minkäänlainen yhteinen sävel. Periaatteessa sen voisi läpäistä toisen kerran vaihtamalla osia, mutta taika katoaa jo siksi, että silloin tietää ennalta, millaisia näkyjä kaveri toljottelee. Tiiviys ei ole välttämättä kuitenkaan huono juttu, sillä kun varaa yhteistuumin tarpeeksi aikaa ennalta, agenttitarinan voi läpäistä yhtenä intensiivisenä sessiona. Kokemus on luonteeltaan sellainen, ettei siitä voisi edes nauttia ilman hyvää seuraa. Kun viimeinen pommi on purettu ja maailma on turvassa, osaa varmasti taas arvostaa ystävyyden taikaa.

7/10
KehittäjäClever Plays
JulkaisijaClever Plays
Peligenretpulmapeli
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätOnline, Väkivalta
Lisää luettavaa