One Punch Man: A Hero Nobody Knows

Tahmaisen tuntuinen ja tympäisevä areenataistelupeli, joka ei sisällä hitustakaan alkuteoksensa charmista. Mieleen tulevat vuosituhannen alkupuolen kämäiset lisenssipelit.

12.4.2020 07:05

Kankeiden lyöntien mies

One Punch Man on satiirinen animesarja, joka kertoo Saitamasta, supersankarista, joka on niin vahva, että hän voittaa kaikki vastustajansa yhdellä lyönnillä. Tällaisen idean kääntäminen taistelupeliksi on ymmärrettävästi hankalaa, minkä vuoksi uusi One Punch Man: A Hero Nobody Knows -peli ei rakennu tutun päähenkilön ympärille. Tähtenä nähdään pelaajan itse luoma hahmo, joka ainakin jossain määrin ottaa osaa kaikkiin sarjan ensimmäisen kauden keskeisiin tapahtumiin.

Varsinainen pelaaminen on jaettu kehittäjä Spike Chunsoftin tyyliin sopien kahteen erilliseen osioon, seikkailuun ja taistelemiseen. Seikkailuosuuksissa kuljetaan ympäri kaikkien pelaajien kansoittamaa avointa aluetta, josta löytyvät pelin aktiviteetit, kuten sivutehtävät tai kaupat. Sivutehtäviä on tarjolla roppakaupalla, mutta ne koostuvat aina joko örmöjen mättämisestä tai simppelistä tavaran kuljettamisesta paikasta toiseen. Niiden tekeminen alkaakin maistua puulta hyvin nopeasti, mutta sivutehtäviä on silti pakko tehdä, jos mielii edetä pääjuonessa. Tehtävistä tienaa nimittäin rahan lisäksi kontribuutiopisteitä, joita tarvitaan aina tietty määrä seuraavan juonitehtävän avaamiseen. Juonitehtävät eivät varsinaisesti ole sivutehtäviä monipuolisempia, mutta ainakin niiden välinäytökset tuovat peliin edes vähän vaihtelua.

ONE PUNCH MAN: A HERO NOBODY KNOWS -arvostelu

Taisteluosuudet toimivat samalla kaavalla kuin muissakin areenatappelupeleissä. Järjestelmä koostuu kevyiden ja vahvojen lyöntien sekä erikoisliikkeiden käytöstä ja vastustajan hyökkäysten väistelystä. Pelin oma idea ovat vierailevat sankarit, jotka saapuvat tarjoamaan apuaan taistelun pitkittyessä ja antavat omalle hahmolle mahdollisuuden huilaamiselle. Systeemi on toimiva, mutta se saa sankarin tuntumaan pidemmän päälle sivuhahmolta hänen omassa tarinassaan.

Taisteleminen on pelin varsinainen suola, mutta kiitos perustavanlaatuisten suunnittelumokien se on myös pelin ankeinta antia. Hahmot liikkuvat kuin täit tervassa, ja ohjaaminen tuntuu kömpelöltä ja epätarkalta. Komennot tuntuvat menevän perille viiveellä, ja taistelut pysäytetään aina välillä keinotekoisesti. Esimerkiksi maasta ei pääse nopeasti ponnistamaan ylös, vaan joka kerta on pakko katsella hidas nousemisanimaatio, jonka ajaksi toiminta pysähtyy.

Areenat ovat myös hyvin tylsiä, eikä taisteluissa ole kehnon tekoälyn vuoksi juuri vaihtelua. Muita pelaajia vastaan taistelu sentään on vähän hauskempaa, mutta jostain käsittämättömästä syystä tämän toiminnon avaamiseksi täytyy ensin pelata juonta eteenpäin useita tunteja.

ONE PUNCH MAN: A HERO NOBODY KNOWS -arvostelu

Jos One Punch Manista jotain hyvää tahtoo sanoa, sen muokattavuus on vertaansa vailla. Hahmon asusta voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa, ja uusia vaatekappaleita avautuu käyttöön tasaista tahtia. Myös omaa kämppää voi vapaasti koristella, vaikkei sillä mitään varsinaista merkitystä olekaan.

Hahmon taistelutaidot ovat nekin muokattavissa. Tasonnousun yhteydessä saatuja taitopisteitä saa jaella vapaasti viiden eri ominaisuuden välillä, ja pelin aikana käytettäväksi avautuu useita eri taistelutyylejä omine erikoisiskuineen. Peli mainostaa taistelutyylien muuttavan merkittävästi taistelujen toimintaa, mutta todellisuudessa ne ovat ominaisuuksiltaan hyvin identtisiä ja muutokset lähinnä kosmeettisia.

Lukuisten ongelmiensa vuoksi One Punch Man: A Hero Nobody Knowsia on mahdoton suositella muille kuin sarjan suurimmille faneille. Spike Chunsoft on osaava firma, joka todistetusti kykenee kehittämään hauskoja taistelupelejä, mutta One Punch Man tuntuu lähinnä halvalta ja nopealta kyhäelmältä.

3/10
KehittäjäSpike Chunsoft
PeligenretTaistelu
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa