Ninja Gaiden: Master Collection -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden heinä-elokuun tuplanumerossa 224. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Ei kovinkaan mestarillista

Oman pelaajaurani ensimmäisiin kunnon haasteisiin lukeutuu Ninja Gaidenin läpäisy alkuperäisellä Xboxilla. Siihen ei riittänyt rämpytys tai onnenpotku vaan raastava ja usein epätoivoiselta vaikuttava yrittäminen. Voi sitä saavutuksen tunnetta, kun jokin vain loksahti paikalleen ja ennen mahdottomalta tuntunut pomovastus kaatui sankari Ryu Hayabusan miekkaan. Demonien ja muiden ilkimysten lahtaamiseen keskittyvät seikkailut voivat olla erittäin haastavia, mutta reilulla tavalla.

Vastaavaa kokemusta saa etsiä nykyään lähinnä FromSoftwaren peleistä tai niitä jäljittelevistä soulslike-nimikkeistä. Huomattavasti nopeatempoisempaan toimintaan nojaavat Ninja Gaiden Xboxilla ja sen jatko-osa Ninja Gaiden II Xbox 360:llä lunastivat pysyvän paikkansa sydämessäni jo näitä ennen. Ninja Gaiden 3 erityisesti ja sen paranneltu versio Razor’s Edge ovat sen sijaan hyviä esimerkkejä siitä, ettei yksikään pelitalo ole tuotoksissaan täydellinen.

Kolmiulotteisten Ninja Gaidenien yhdistäminen pelitalo Koei Tecmon toimesta tuntui ensireaktiona hyvältä asialta. Aloin kuitenkin huolestua kuultuani, että ensimmäiset kaksi osaa perustuvat PS3:lle aikanaan julkaistuihin ja Sigma-lisänimeä kantaviin versioihin. Näiden versioiden sisältöä paisutettiin erilaisilla lisätehtävillä ja pelattavilla hahmoilla, mutta niistä myös karsittiin välianimaatioita, pomotaisteluita ja jopa rivivihollisia.

Ninja Gaiden: Master Collection -arvostelu

Ninja Gaiden Sigmassa Ryu tottelee komentoja tiukasti ja liikkuu melko lailla niin kuin muistankin. Taistelu tuntuu iskevältä ja veriseltä. Elintärkeät erikoisliikkeet, kuten Flying Swallow ja Izuna Drop, lähtevät liikkeelle niin kuin kuuluukin. Löyhästi nopeaa toimintaa seuraava kamera on sekin paikallaan. Visuaalinen tyyli ei varsinaisesti häiritse, mutta se poikkeaa alkuperäisestä oleellisesti. Tietyt kohdat kentissä ovat tiiviimpiä, tallennusmahdollisuuksia on lisätty, ja tuntuu, että päivityksiä tarjoavia kauppoja on joka kulmalla.

Ninja Gaiden Sigma 2 on tuntuvammin muokattu versio, josta on poistettu pari pomovastusta uusien tieltä. Verisyyttä on karsittu huomattavasti, mikä ei oikein sovi sarjan eittämättä hurmeiseen tyyliin. Alkuperäinen teos on K18-leimansa ansainnut, joten jarruttelu tuntuu nurinkuriselta.

Lisäksi pelin sisäinen talous on tuhottu täysin, aseiden päivittäminen on ilmaista, eikä parannusesineistä tule pulaa. Häiritsevää on myös vihollisten määrän ilmiselvä karsiminen. Voisi sanoa, että molemmat Ninja Gaiden Sigmat on tehty helpotuksillaan jopa irvokkaiksi versioiksi lähdemateriaalistaan.

Ninja Gaiden 3: Razor’s Edge on trilogian traaginen päätös myös laadullisesti, sillä taktinen toiminta sai väistyä näpyttelyn ja hyökkäyskomentojen hakkaamisen tieltä miltei aivottomassa putkijuoksussa. Pelissä ei ole häivähdystäkään siitä hienoudesta, jota sen edeltäjät tarjoavat. Se on kieltämättä teknisesti toimivin pelaamani versio mutta silti paketin huonointa antia.

Ninja Gaiden: Master Collection -arvostelu

Pitää sanoa sananen myös kokonaisuuden rahallisesta arvosta. Master Collection tarjoaa pakettina kolme peliä alle normaalihintaisen uutuusjulkaisun. Tätä kirjoittaessa Ninja Gaiden Black ja Ninja Gaiden II ovat latausversioina saman hintaisia kuin kokoelma julkaisuhinnaltaan. Ne on myös ehostettu Xbox Series X:lle onnistuneesti, jolloin alkuperäiselle uskollisetkin saavat lisäpuhtia pelailuun.

Jos et Xbox-pelaajana erityisesti tahdo täydentää pelikokoelmaasi aiemmin Xboxille julkaisemattomilla versioilla, on hyvin vaikea perustella Ninja Gaiden: Master Collectionin ostamista. Muilla alustoilla kokoelmaa voi jo suositella maisteltavaksi, jos haluaa kokea pelisarjan ensimmäistä kertaa. Tietäkää kuitenkin se, että parempikin tapa löytyy, jos käy kääntymässä Microsoftin konsoleilla.

6/10
KehittäjäKoei Tecmo
JulkaisijaKoei Tecmo
PeligenretToiminta
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa