NieR Replicant ver1.22474487139.. -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden toukokuun 2021 numerossa 222. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Muisto yksinkertaisemmilta ajoilta

NieR Replicant v.1.22474487139… -peliä voisi lyhyesti kuvailla seikkailuksi unohtuneelta aikakaudelta. Kyseessä ei ole vain paranneltu versio peräti 11 vuoden takaisesta NieR-kulttiroolipelistä, vaan samalla myös lohduttoman kaunis tulevaisuudenkuva, joka aavemaisuudessaan tuntuu viehättävällä tavalla etäiseltä. Sarjan kantavaksi voimaksi ovat nousseet luojansa Taro Yokon omintakeiset visiot, jotka rikkovat tuon tuostakin pelien tavanomaisia lainalaisuuksia niin rakenteellisesti kuin tarinallisestikin. Ehdoton huipentuma oli neljän vuoden takainen NieR: Automata, mutta alkuperäisessä pelissä visio haki vielä monin paikoin muotoaan.

Uuden Replicant-version on kuvailtu olevan jotakin uusioversion ja remasteroinnin välimaastosta, mikä kuvastaa sitä varsin hyvin. Kokonaisuutta ei esimerkiksi ole päivitetty juurikaan mestarillisen seuraajansa suuntaan, vaan se kulkee samaa tahtia alkuperäisen NieRin kanssa. Itse asiassa uusi versio jakaa alkuperäisen lähes kaikki heikkoudet ja vahvuudet, ja sitä on lähinnä siloteltu terävämmällä ilmeellä, sulavammalla ruudunpäivityksellä ja aavistuksen verran nopeatempoisemmalla toiminnalla. Länsimaisille pelaajille suurin ero lienee nuorempi päähahmo, joka nähtiin vain pelin japanilaisessa versiossa. Vaihdos ei muuta juonta liiaksi mutta tuo siihen ripauksen kasvutarinan piirteitä.

NieR Replicant ver1.22474487139... -arvostelu

NieRin kulttiasema selittyy monin paikoin sillä, että haikeassa seikkailussa piilee outoa vetovoimaa, joka kumpuaa modernin maailman raunioille sijoittuvasta pelimaailmasta ja sitä kansoittavien hahmojen erikoisista kohtaloista. Huomattavana kääntöpuolena on, että peli laittaa uuden vaihteen silmään ja kokee pelillisen kasvupyrähdyksen vasta kymmenisen tunnin tienoilla. Sitä ennen varsin autiota pelimaailmaa ravataan edestakaisin vähäeleisten tehtävien ja sivutehtävien merkeissä.

Myös pyrähdyksen jälkeen NieRin tapa ohjata pelaajat jo moneen kertaan kolutuille alueille osoittaa alkuperäisen pelin iän, eikä suoraviivaisia alueita pulmineen juuri muuteta, jotta uudelleenkoluaminen olisi mielekkäämpää. Vaihtelua todella kaipaisi, sillä Automatan tapaan Replicant sisältää erilaisia loppuja, ja hämmentäviä käänteitä saavan tarinan koukeroita avataan varsin oleellisin tavoin ensimmäisten lopputekstien jälkeen.

On totta, että myös Automatassa turvauduttiin osin samankaltaisiin ratkaisuihin, mutta seuraajassa tartuttiin alkuperäisen NieRin saamaan kritiikkiin, jalostettiin ideoita monipuolisempaan suuntaan ja tehtiin toiminnasta hauskempaa. Sen rinnalla uusi Replicant-versio tuntuu hämmentävän itsepäisesti omia polkujaan kulkevalta peliltä, mutta onneksi monet valtavirrasta erottuneet ideat ja ratkaisut silti viehättävät tänäkin päivänä. Moniin avainkohtauksiin saatetaan esimerkiksi tuoda uusia näkökulmia, kun perspektiivimuutoksilla toiminnan luonne saattaa muuttua Diablo-henkiseksi mätkeeksi tai yläkuvakulmasta kuvatuksi arcaderäiskinnäksi. Kekseliäitä hetkiä kaipaisi vain huomattavasti lisää.

NieR Replicant ver1.22474487139... -arvostelu

Replicantin perustoiminta on melko sujuvaa, mistä iso kiitos kuuluu tasaiselle ruudunpäivitykselle, vaikka pelin kehityksestä vastannut ToyLogic ei ole yltänyt taisteluissa Automatan kehittäneen PlatinumGamesin suorastaan supersulavalle ja millintarkalle tasolle. Sankarin matkassa kulkevan Weiss-kirjan maagiset kyvyt kiväärimäisestä tulituksesta jättimäisiin nyrkkeihin ja suojaaviin miekkapyörteisiin tuovat riittävissä määrin vaihtelua perinteisempään mätkintään.

Automataan tottuneena on kuitenkin myönnettävä, ettei Replicantin taisteluissa tunne olevansa aina tilanteen hallinnassa laahaavamman tahdin ja hitaampien animaatioiden takia. Etenkin hyppyjen ajoituksen harjoitteluun menee tovi, sillä ennakointia on tehtävä huomattavasti enemmän kuin alkuun uskoisi. Kaikkeen kuitenkin tottuu, ja loppupuoliskon kasvupyrähdys uusine asetyyppeineen tekee yhteenotoista huomattavasti nautinnollisempia.

NieR Replicant v.1.22474487139… on hämmentävältä tuntuva peli vuonna 2021. Se hioo kulttipelin salonkikelpoiseksi mutta ei lähde täydentämään vanhaa kokonaisuutta täyteen potentiaaliinsa. Niin usein kuin se turhauttaakin vanhentuneilla ratkaisuilla, ajan kanssa pelatessa se silti palkitsee ja viehättää yhä enemmän ja enemmän. Replicant ei ehkä ole nykymittapuulla samankaltainen mestariteos kuin Automata, mutta se osoittaa parhaidenkin ideoiden kumpuavan vaatimattomammista lähtökohdista.

7/10
KehittäjäSquare Enix, Toylogic
JulkaisijaSquare Enix
PeligenretRoolipeli, Toiminta
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa