Pc-lätkämiesten odotus jatkuu vielä ainakin vuoden, sillä NHL 07 kärsii edeltäjänsä ongelmista eikä pärjää uudelle kiekkosukupolvelle.

Aina siitä lähtien kun tietokone on mielletty minkäänlaiseksi pelikoneeksi, EA Sportsin urheilupelit ovat kuuluneet alustan jokavuotisiin hittipeleihin. Konsolipuolella esiin on noussut kilpailijoita, joiden tyyli tehdä pelejä on miellyttänyt monia pelaajia EA:n tuotoksia enemmän. Joitain näistä vaihtoehdoista on käännetty myös pc:lle, mutta jääkiekossa vaihtoehtoja on kuitenkin vain yksi. Odotukset ovat siis joka syksy korkealla. Tänä vuonna odotusten tulos lienee monille melkoinen pettymys, sillä todelliset uudistukset ovat NHL 07:ssä sangen vähissä ja vielä ikävämmin monet viime vuonna ärsyttäneet puutteet ovat edelleen pelissä.

Kontrollia elämään

Harvalukuisista uudistuksista tuntuvin on pelin uusi ohjausmenetelmä, jossa syöttelyä on yksinkertaistettu melkoisesti. Kaikki syötöt, päätyyn heitot ja muut kiekkotemput tapahtuvat peliohjaimen oikean analogitikun avulla. Ruudulla näkyvä nuoli osoittaa lähimmän vastaanottajan suunnan, mutta kiekkoa voi heitellä haluamaansa suuntaan vapaasti tökkäämällä tikulla haluamaansa suuntaan. Ikävästi saman analogitikun taakse on sijoitettu myös taklaus, mikä johtaa useisiin ikäviin tilanteisiin. Pelaaja saa tiukassa väännössä kiekon haltuunsa, mutta ei ehdi edes reagoida ennen kuin se on jo syötetty vahingossa pois. Harjoittelemalla toki oppii. Muut kontrollit ovat suunnilleen ennallaan, joskin uusilla paikoilla, eikä Xbox 360 –version uudistettu vetomekaniikka ehtinyt mukaan pc-versioon. Vaikka kahdella analogitikulla varustettu peliohjain alkaakin hiljalleen kuulua jokaisen urheilupelaajan vakiovarustukseen, peliä pystyy pelaamaan hyvin myös näppäimistön kautta. Myös luistelumalli on kokenut pientä hienosäätöä ja toimii pääasiassa hyvin. Vähänkään suurikokoisemmat pelaajat ovat tosin armottoman hitaita köntyksiä, jotka eivät puolen kentän vauhdeillakaan ehdi purkukiekkoihin ennen takaa viilettävää hyökkääjää. Pienemmillä ja ketterämmillä pelaajilla luistelumalli pääsee oikeuksiinsa ja jää tuntuu juuri sopivan liukkaalta. Luistelu onkin pelin suurimpia ilonaiheita.

Samat vanhat puutteet

Jo viime vuonna sarjaan lisätty, luistelun mukaan liikkuva maila on myös viilattu kohdalleen. Maila liikkuu juuri sopivaan tahtiin ja antaa mahdollisuuden suojata kiekkoa tai tehdä komeita harhautuksia. Tekoäly osaa ottaa tästä turhankin tehokkaasti ilon irti ja tekee suurimman osan maaleistaan melko halvalla tavalla. Maila heiluu villisti, kunnes pelaajan maalivahti reagoi ja avaa tyhjää tilaa, josta kiekko hujahtaa verkkoon. Tekoäly pelaa muutenkin masentavan epärealistista ja tehokasta kiekkoa. Se keskittyy vain puhtaasti repimään ja ottamaan pelaajalta vauhtia pois, saamatta siitä kuitenkaan jäähyjä. Kone osaa myös valita laukaisupaikkansa turhan tehokkaasti, eikä ammu ellei maali ole käytännössä varma. Haaveet vuoden parhaan maalivahdin tittelistä voikin unohtaa heti kättelyssä, sillä rutiinipelissä hyväkin veräjänvartija voi päästää kolme viidestä vedosta sisään. Paljon paremmin ei mene tekoälyn ohjaamilla veskareillakaan. Lähietäisyydeltä he ovat kuin muureja, jotka venyvät mahdottomimmankin vedon eteen, kun taas siniviivan tienoilta ammutut rannelaukaukset uppoavat turhankin tehokkaasti. Epärehellinen pelaaja voi helposti kääntää ottelun kuin ottelun murskavoitoksi vain hyödyntämällä tekoälyn heikkouksia. Hetkittäin NHL 07 on tekoälyä vastaan hauskaa. Peli on tasaista vääntöä, maalivahdit pelaavat hyvin ja peli näyttää oikealta jääkiekolta. Illuusio kuitenkin murenee kun jompikumpi joukkue kuroo neljän maalin johdon tasoihin neljällä peräkkäisellä vedolla tai repäisee tasapelin viiden maalin murskavoitoksi. Ihmisvastustajaa vastaan pelattuna peli on huomattavasti hauskempaa, sillä huijaavalle kaverille voi kostaa taktisella limsaiskulla ja tekoälykin tuntuu pysyvän kahden ihmispelaajan väännössä paremmin mukana. Täten onkin hyvä, että NHL 07 tukee paitsi verkkokaksinpeliä, myös ihmispelaajien välisiä online-liigoja, joissa pääsee pelaamaan kokonaisia kausia ihmisten täyttämässä NHL-sarjassa. Tähän tarkoitukseen peli onkin omimmillaan.

Suomi-ilmiö

Toisin kuin Xbox 360 -versio, pc:n NHL 07 sisältää NHL:n lisäksi myös muita maailman johtavia kiekkoliigoja. Mukana on tietenkin myös kotoinen SM-liigamme. Valitettavasti toteutus on jälleen kerran melko vaihtelevaa tasoa. Jäähallien koko alkaa vihdoin näyttää realistiselta, eivätkä liigaseurat enää pelaa valtavissa NHL-ladoissa. Positiivista on myös se, että Dynasty-pelitilassa pääsee valmentamaan myös kotimaan kaukaloihin. Dynasty-tila on samalla tehty ihmisläheisemmäksi. Valmentajalla on oma persoonallisuutensa, joka antaa pelaajalle etuja ja toisaalta vaikuttaa odotuksiin. Esimerkiksi finanssinero-manageri pystyy parantamaan seuransa ominaisuuksia muita nopeammin, mutta joutuu kovempien suorituspaineiden alaiseksi. Tällä kertaa pelistä löytyvät myös kaikki liigajoukkueet, mikä on mukavaa kehitystä. Kolikon kääntöpuolella pelipaidat ovat edelleen vain hieman sinnepäin. Mainoksia paidoissa ei ole, mikä ei sinänsä ole yllättävää, mutta myös niiden leikkaus on yleistä NHL-tasoa, eikä monien liigajoukkueiden suosimia kauluksia löydy pelistä. Tunnelmalle tällä on suuri merkitys, varsinkin jos johtaa omaa suosikkijoukkuettaan. Ikävästi myös liigan pelaajatiedot ovat omituinen välimuoto viime kautta ja tämän vuoden kesää. TPS:n riveistä löytyy esimerkiksi jo uransa lopettanut Antti Aalto, mutta maalille on jäänyt vain varavahti Juho Santanen. Ongelma korjautuu tietenkin nopeasti fanien toimesta editorien avulla. Pohjimmiltaan NHL 07 on melkoinen pettymys, eikä vain sen takia, että loistava Xbox 360 -versio jää ensi vuoden haavekuvaksi. Viime vuoden pelistä löytyi paljon selkeitä puutteita ja virheitä, joiden korjaamisen olisi pitänyt olla tämän vuoden ykköstavoite. Vaikka oman joukkueen tekoälyä onkin hieman viilattu, konevastustaja huijaa edelleen silmittömästi ja pelaa muutenkin masentavan typerää kiekkoa. Tämä vesittää tehokkaasti muuten mainiot puitteet, sillä kuka viitsii ilokseen pelata peliä, joka jatkuvasti turhauttaa ja harmittaa pelaajaansa? NHL 07 ei kuitenkaan ole kelvoton peli. Moninpelinä se on ratkiriemukas ja luultavasti tänäkin vuonna nettiin paukahtaa satoja ihmisten välisiä liigoja, joissa pelistä saa sen potentiaalin esiin. Yksinpelaajille suosittelen kuitenkin pitkällistä demoon tutustumista ennen pelin hankintaa.

Kiekkovallankumous tapahtuu vasta ensi vuonna

Xbox 360:n NHL 07 on useimpien mielestä mahtava kiekkopeli, joka ottaa tehot irti uuden sukupolven laitteistosta ja tarjoaa pelaajille aiempaa realistisemman ja hauskemman kiekkokokemuksen. Monet odottivat juuri tämän version olevan pohjana myös pc-versiolle, mutta paketista paljastuikin se vanha, tuttu NHL. Xbox 360 -version tuottaja Andy Agostini kertoilee ratkaisun taustoja. PCpelaaja: Pc:n NHL 07 on tehty vanhan rungon päälle. Onko takana jonkinlainen Xbox 360 -yksinoikeussopimus? Andy Agostini: ”Pc-versio todellakin perustuu vielä vanhaan teknologiaan ja uskon, että ensi vuodeksi asiaa tullaan pohtimaan uudelleen. Pelkkä Xbox 360 -version valmiiksi saaminen vei niin paljon aikaa, että pc-käännös tuskin olisi yltänyt vaatimallemme tasolle. Xbox 360 –versiohan on alusta pitäen tehty uusi peli. Lisäksi osa muiden pelien tiimeistämme työstää jo PlayStation 3 -versiota. Halusimme siksi keskittyä nyt puhtaasti Xbox 360 -version hiomiseen ja kun päätös pc-version modernisoinnista tehdään, olemme valmiina.” PCPelaaja: Saitteko peliin kaikki haluamanne ominaisuudet, vai jäikö jotain vielä ensi vuodelle? Andy Agostini: ”Emme ikinä saa kaikkea haluamaamme mukaan peleihimme, etenkään urheilupeleissä. Ammuskelupelin tekijät voivat jättää jonkin ominaisuuden pois ja kunhan pelattavuus on kohdallaan, kukaan ei huomaa. Jos urheilupeleissä jotain uupuu tai jokin ei toimi niin kuin olettaisit, tulet huomaamaan sen joka kerta. Uskomme silti saaneemme Xbox 360 –versiossa aikaan jotain vallankumouksellista, joka uudistaa tavan, jolla kiekkopelejä pelataan.” Toivottavasti ensi vuonna myös pc-pelaajat pääsevät nauttimaan kiekkovallankumouksesta.

Alkuperäinen pistemäärä: 74/100

7/10
JulkaisijaEA Sports
PeligenretUrheilu
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätOnline, Väkivalta
Lisää luettavaa