New Frontier Days: Founding Pioneers

New Frontier Days näyttää kuvissa söpöltä, mutta älä anna sen hämätä: pelinä se on täyttä tuubaa.

7.4.2017 11:47

Kirottu siirtokunta

Jokaisen konsolin julkaisupelien valikoimaan kuuluu vähintään yksi kalkkuna, eikä Switch ole poikkeus. Vahvaa kaakatusta on kuultavissa ainakin New Frontier Daysin suunnalta.

Odotin New Frontier Daysilta aivan jotain muuta kuin totaalista jöötiä, sillä söpönnäköisen kaupunginrakentelupelin on kehittänyt Arc System Works, pitkän linjan japanilainen pelistudio, jolta löytyy arvostusta ja hittejä. Aina ei kuitenkaan voi voittaa, sillä rujo, kömpelö ja yksinkertainen New Frontier Days olisi pettymys parin euron mobiilipelinäkin, kympin konsolipelistä puhumattakaan.

Pelaajan tehtävänä on ohjastaa joukkoa uudisasukkaita, jotka saapuvat aloittamaan uutta elämäänsä käymättömille korpimaille. Tähtäimessä on vakavarainen ja laajamittainen kaupunki, mutta matka sinne on pitkä ja kivikkoinen.

Villi luonto on täynnä erilaisia resursseja, villieläimiä ja muita keräiltäviä juttuja, joista haalitut raaka-aineet pitäisi jalostaa aina vain kehittyneempiin muotoihin. Tätä prosessia varten täytyy pistää pystyyn kunnon tuotantolinjoja.

New Frontier Days: Founding Pioneers -arvostelu

”New Frontier Daysin söpön ulkoasun alle piiloutuu turhauttava, tönkkö ja kaikin puolin innoton räpellys, jota ei missään tapauksessa kannata pelata.”

New Frontier Days: Founding Pioneers

Jotta saa kyläänsä mitään telttaa ja nuotiota kehittyneempää, täytyy kylän keskipisteenä toimivaa majaa päivittää säännöllisesti parempaan versioon. Kaikki maksaa resurssien lisäksi rahaa, jota tarvitaan myös säännöllisesti järjestettävissä festivaaleissa. Vuoden vaihtuessa pelaajan täytyy maksaa jokaisesta rakennuksesta ja kyläläisestä hirmuinen summa kultaa, mikä ainakin minulla useimmiten kiskaisi tilin ronskisti miinukselle.

New Frontier Daysissa riittää ongelmia. Se on turhan yksinkertainen ja rajoittunut peli, joka tuntuisi olevan enemmänkin kotonaan mobiilialustalla viiden minuutin vessapelinä. Samaan aikaan se on myös hämmentävän ja armottoman vaikea. Sain itse toisena vuotenani – eli noin kymmenen minuutin pelin jälkeen – ukaasin rakentaa kylääni sairaalan ennen vuoden päättymistä.

Sairaala olisi vaatinut tuhansien kultarahojen investointeja, kehittynyttä teknologiaa ja pitkälle edenneitä tuotantolinjoja. Olin itse vielä siinä vaiheessa peliä, että kyläläiseni osasivat juuri ja juuri keräillä keppejä pusikoista, joten peli päättyi alta aikayksikön. Kyseessä ei myöskään ollut mikään supervaikea pelitila, vaan harjoittelutehtävä.

Hyvä rakentelupeli olisi sopinut Switchin julkaisuvalikoimaan oikein mainiosti, mutta nyt sellaisesta ei ole tietoakaan. New Frontier Daysin söpön ulkoasun alle piiloutuu turhauttava, tönkkö ja kaikin puolin innoton räpellys, jota ei missään tapauksessa kannata pelata.

3/10
KehittäjäArc System Works
PeligenretStrategia
JulkaisualustatNintendo Switch
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa