Need For Speed Unbound

Mainio ajopeli, jonka rakenne koukuttaa ja autot ihastuttavat mutta tarina tylsistyttää.

23.6.2023 12:00

Ajetaan, ajetaan, poliisia karkuun

Laittomat katukisat ja dudebro-meininki ovat taas voimissaan, kun uusi Need for Speed -peli kurvaa markkinoille. Maineikkaan autopelikehittäjän Criterionin teos sisältää poliiseja uhmaavaa hurjastelua, driftailua, hienoja autoja sekä tietenkin virittämistä ja laittamista.

Ulkoisesti Need for Speed Unbound sekoittelee piirrosmaista grafiikkaa ja realismia. Kiiltävät tuning-autot ovat tiukan realistisesti mallinnettuja, samoin ympäristöt. Piirrosgrafiikka näyttäytyy sivuluisuissa, kovissa kiihdytyksissä ja hypyissä, kun värikkäät efektit iskeytyvät ruudulle. Myös kuskit ja jalankulkijat ovat sarjakuvahahmoja.

Unboundin tarina alkaa, kun kaverukset laittavat autonsa kisakuntoon ja lähtevät valloittamaan alamaailman katukisoja. Parin kisan ja ison riidan myötä päähahmo menettää kaiken omaa autoaan myöten, mutta tarve ajaa lujaa säilyy. Joten taas mennään!

Iso ja vapaasti tutkittava Lakeshoren kaupunki tarjoaa erilaisia kisoja ja tehtäviä. Kisoista saa rahaa, mutta viranomaiset hermostuvat liikenteen seassa käytävistä kaahaussessioista. Rahasummien kasvaessa myös kiinnijäämisen riski kasvaa, kun poliisi lähettää nopeampaa ja parempaa kalustoa kisaajien perään.

Unboundissa edetään kalenterin tahdissa. Pelaaja kiertää tapahtumia ja kerää rahaa etsintäkuulutustason Pelin ajomalli ei tavoittele realismia. Sivuluisut ovat hallinnassa täydessäkin vauhdissa. noustessa käytyjen kisojen myötä. Mikäli kisa menee poskelleen, se on mahdollista aloittaa uudelleen vain rajatun määrän kertoja. Turvatalossa vierailu nollaa wanted-tason ja uudelleenaloitukset sekä tallettaa päivän aikana ansaitut rahat. Se myös kuluttaa aikaa eteenpäin muuttaen joko päivän yöksi tai yön seuraavaksi kalenteripäiväksi.

Yöaikaan on tarjolla haasteita, joissa on isot rahapanokset, mutta myös poliisit alkavat käydä kuumana tässä vaiheessa. On siis tarkkaan mietittävä, kuinka paljon poliisien huomiota vetää itseensä päivän aikana ja missä kohtaa pitää käydä tallettamassa session aikana ansaitut rahat turvaan. Tallettamattomat rahat lähtevät poliisin mukaan kiinni jäädessä, joten isojen kisojen jälkeen käydyt takaa-ajot ovat henkeä salpaavia.

Kun poliisit on saatu suututettua äärimmilleen, sen karistaminen on kokonaan oma hommansa. Sinivuokot ajavat sitkeästi perässä, ja välillä tuntuu kuin ne olisi hinausköydellä kiinnitetty auton peräkoukkuun. Kaikki käsijarrukäännökset, sillalta alas hypyt ja väärällä puolen katua tehdyt kurvailut tarvitaan, jotta vilkkuvat valot jäävät taakse näkymättömiin.

Pelin alussa kisat tuntuvat todella vaikeilta, ja usein on tyydyttävä häpeällisiin kolmos- tai nelossijoihin. Koska uudelleenaloitusmahdollisuuksia on rajattu määrä, ei oikein auta muu kuin kerätä hiluja sijoittumalla alhaisemmille sijoille ja koettaa rakennella autoaan paremmaksi. Alkuvaiheessa ei kuitenkaan kannata luovuttaa, sillä sitkeä auton kehittäminen palkitaan kyllä.

Autoja ostaessa ja virittäessä on mahdollista keskittyä sivuluisuun eli driftaukseen tai parempaan pitoon. Kun käsittelyominaisuudet ovat tapissa, autolla voi vetäistä täysin hallittuja käsijarrukäännöksiä täydessä vauhdissa, mutta kaarevimmissa mutkissa se tuntuu aliohjautuvan pahasti. Driftaus-autoilla voi vedellä pitkiä sivuluisuja täysin huoletta, mutta törmääminen esimerkiksi vastaan tulevaan liikenteeseen käy helpommin.

Need for Speed Unbound on hauska ja koukuttava ajopeli. Sen tarina ei suoranaisesti tempaa mukaansa, mutta autojen virittely ja kisojen koluaminen on hauskaa puuhaa, kun seuraavan viritysosan tai uuden auton ajattelee aina olevan vielä parin kisavoiton päässä. Tarjolla on myös kiihkeitä takaa-ajoja, sillä isojen kisavoittojen myötä poliisit iskevät kimppuun hurjalla vimmalla, eikä illan aikana kerättyjä rahoja ole aikomuskaan luovuttaa jepareille.

7/10
KehittäjäCriterion Games
JulkaisijaEA
PeligenretAjopeli
Pegi-ikärajatK-12
Lisää luettavaa