NBA 2K19

NBA 2K19 ei edes yritä haalia puoleensa uusia faneja, eikä sen tarvitsekaan, mutta edes muutamia uudistuksia olisi korkea aika keksiä.

14.11.2018 10:00

Maksamalla voittoon

NBA 2K19 on tällä hetkellä markkinoiden kiistanalaisin urheilupeli. Syynä eivät ole kentän tapahtumat vaan kaikki se, mitä pelissä tapahtuu kentän ulkopuolella.

Suunnataan aluksi sinne parketille, missä ottelut ratkaistaan. Aloittelijalle peli on yhä samanlaista hepreaa kuin vaikkapa strategiapelit sellaiselle, joka ei ole niitä koskaan pelannut. Koripallo on uskomattoman taktinen laji, ja jokainen 24 sekunnin hyökkäys on oma tarkkaan harkittu kuvionsa. Yritin menneinä vuosina pelata peliä niin, että ruudulla näkyivät vain pelaajat eikä heidän juoksulinjojaan. Pari vuotta sitten oli kuitenkin pakko ottaa nekin käyttöön, sillä vaikka lajia seuraankin aktiivisesti, hyökkäämisestä ei tullut mitään. En vain havainnut, minne kukakin pelaaja oli juoksemassa.

Niille, jotka pelin kiemuroihin ahkeran harjoittelun myötä pääsevät mukaan, on tiedossa jälleen hieno koripallosimulaatio. Jos televisioruutua tuijottaa hieman kauempaa, peliä ei erota oikeasta korismatsista. Kommentaattorit, juontajat ja muut ovat aidoista lähetyksistä tuttuja, ja heillä tuntuu riittävän höpötettävää tuntikausiksi.

Animaatioita on jälleen laitettu hieman uusiksi, ja fysiikkamallinnus tuntuu olevan tänä vuonna entistä armottomampi. Pienemmällä pelaajalla on turha yrittää juosta vartioijansa ohi kompuroimatta. Se on kyllä realistista mutta videopelissä todellakin rasittavaa. Usein käy niin, että pelaajan ohjastama donkkikone aloittaa animaation, jota ei voi enää pysäyttää, vaikka tietää, että nyt mennään suoraan puolustajan syliin ja vauhdilla.

Pelikuvioita löytyy satoja ja taas satoja. Onneksi pelaajien juoksuradat saa näkyviin, sillä muuten heidän kuvioistaan ja juoksulinjoistaan olisi todella vaikea saada selvää.

NBA 2K19:n pelaaminen ilman mikromaksuja tuntuu enemmän grindaamiselta kuin kivalta. Älkää silti käsittäkö väärin: NBA 2K19 on hyvä koripallopeli.”

Golden State Warriorsin Curry ja Thompson tulessa taas. Realistiselta näyttää!

Pelimuodoista MyCareer on yhä se suosituin ja tärkein. Alun noin kuusi tuntia kestävä tarinatila vie virtuaalipelaajan ensin Kiinaan, josta uskomattomien juonenkäänteiden jälkeen päästään viimein NBA-parketeille. Tarina on samanlaista huttua kuin ennenkin, mutta onneksi tänä vuonna välianimaatiot vie suosiolla ohittaa.

Viime vuoden version tuhosi täysin pelin virtuaalinen valuutta VC. Virtuaalikolikoilla kehitetään pelaajaa, mutta viime vuoden versiossa niitä tuli uskomattoman kitsaasti. Tänä vuonna niitä saa hieman enemmän per ottelu, mutta silti NBA 2K19 on käytännössä pay to win -peli. Hahmon kehittämiseen huipulle menee pelaamalla kevyesti yli sata tuntia, eikä heikommalla pelaajalla ei tee mitään. Jo päivä pelin ilmestymisen jälkeen nettipelissä oli kuitenkin vastassa maksimikyvyillä varustettuja ihmispelaajia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että he ovat mukisematta maksaneet yli sata euroa virtuaalivaluutasta, jonka avulla he ovat kehittäneet pelaajansa maksimitasolle.

Siinä ei ole mitään väärää, että joku käyttää oikeaa rahaa kehittääkseen pelihahmoaan. 2K Sports kuitenkin tietää, että kyvyttömillä pelaajilla on täysin mahdoton pärjätä riihikuivalla rahalla virtuaalipelaajansa kehittäneitä vastaan. Mikään ei tule kuitenkaan muuttumaan niin kauan kuin kovimmat NBA 2K -sarjan fanit käyttävät ensin 70 euroa itse peliin ja sen jälkeen satasen kykypisteiden ostoon. Tämä on valtava harmi, ja oma intoni peliä kohtaan laski kuin lehmän häntä parinkymmenen ensimmäisen tunnin jälkeen. NBA 2K19:n pelaaminen ilman mikromaksuja tuntuu enemmän grindaamiselta kuin kivalta.

Älkää silti käsittäkö väärin: NBA 2K19 on hyvä koripallopeli. Se on kuitenkin lähes yhtä raivostuttava rahantekokone 2K Sportsille kuin viime vuoden versio. Niin kauan kuin mikromaksuja maksavia pelaajia riittää miljoonia, mikään ei tule kuitenkaan muuttumaan.

7/10
KehittäjäVisual Concepts
Julkaisija2K Sports
PeligenretKoripallo, Urheilu
Pegi-ikärajatK-3
Pegi-merkinnätOnline
Lisää luettavaa