Ruotsalainen maailmanloppu

Ankka, sika ja tyttö menivät mutanttibaariin, vaihtoivat muinaisjäänteitä postapokalyptiseen olueen ja viettivät rattoisan illan. Taas selvittiin yhdestä reissusta vyöhykkeelle!

Ruotsalainen Mutant Year Zero on vänkä tapaus – yhtä aikaa sekä herkullisen tuttu että erilainen peli. Se tekee ison genreloikan muuttuessaan roolipelistä vuoropohjaiseksi strategiapeliksi mutta onnistuu siinä hyvin. Ytimeltään se on maukasta taktista UFO-taistelua, jossa pelaaja komentaa ryhmää pelimaailmassa hiiviskeleviä, taistelevia ja ongelmia ratkovia sankareita.

Mutant Year Zero: Road to Eden -arvostelu

Taisteluosio kierrättää vuoropohjaisen taktiikkataistelugenren parhaita perinteitä, mutta sen ympärillä on myös herkullinen, suorastaan tunnelmallinen ja hyvää huumoria pursuava pelimaailma. Samalla toimiva tarinankerronta tuo pelaamiseen todellista lihaa ja lumoa. Esimerkiksi taannoinen Achtung Cthulhu! Tactics oli erinomainen taktiikkapeli, mutta se ei juuri hyödyntänyt rikasta Cthulhu-maailmaansa. Mutantin ydintuhon jälkeinen maailma sen sijaan toimii oivasti, ja positiivisesti tämä on todella kaukana Fallouteista. Geiger-mittarit eivät tikitä, ja vihreät metsät kukoistavat ihmisen puuttuessa. Ympäristö tuntuu uskottavalta, kosketeltavalta ja niin kovin tutunoloiselta. Eikä ihme, sillä peli sijoittuu Ruotsiin, joten pohjoismaista paikallisväriä piisaa.

Ja jossain siellä metsien siimeksessä ihmiskunnan rippeiden viimeinen tukikohta on pulassa. Pelastusretkelle matkaa mutanttisankareista ja biomuokatuista eläimistä koostuva ryhmä, jonka matka on valtaosin nautinnollinen mutta ei helppo. Mutant on paikoin raastavan vaikea jopa helpommilla vaikeustasoillaan. Taisteluja on pohjustettava ja juonittava huolella, sillä viholliset ovat aggressiivisia ja taitavia. Tulitaistelujen sijaan voikin harkita myös ovelampia taktiikoita. Lisäksi tiimin täytyy käydä usein kotona kaupoilla ja tuunaamassa aseitaan.

Mutant Year Zero: Road to Eden -arvostelu

Mutantissa kiteytyy oiva pelattavuus kirkkaimpaan ytimeensä. Se on pelaajan peli, jossa on hyvää tarinankerrontaa, fiksu ja havainnollinen taistelumekaniikka eikä lainkaan turhaa tavaravalikkorumbaa tai mikromanagerointia. Löydettyjen paikkojen välikin taittuu vaivatta pikamatkaamalla. Hahmonkehitys kulkee omia polkujaan roolipelistä muokatulla järjestelmällä, minkä lisäksi peli kannustaa hienosti kierrättämään ryhmänsä jäseniä ja kokeilemaan erilaisia pelityylejä.

Ei tämäkään aivan täydellinen toki ole. Systeemiin on jäänyt jokunen kömpelyys, ja tarinasta huomaa, että lopussa on tullut kiire. Uudelleenpelattavuus on vähissä, mutta kiva tarina, miljööt ja taistelumekaniikka voivat hyvinkin viehättää vielä toisen läpipeluun verran, vaikka kykypuut ovatkin valmiiksi määriteltyjä eikä tarinan varrelle mahdu montaakaan juonellista ratkaisevan valinnan kohtaa. Muutoin Mutant Year Zero on ehdottoman raikas ja laadukas tulokas taktiikkapelien ja ydintuhoseikkailujen genreen. Tämän sota-ankan kanssa seikkailee mielellään!

8/10
JulkaisijaFuncom
PeligenretSeikkailu, Strategia
Pegi-ikärajatK-16
Pegi-merkinnätKiroilu, Väkivalta
Lisää luettavaa