Minecraft Dungeons

Hieman liian sieluton Minecraft Dungeons -hack & slash viihdyttää mutta jättää tarinannälkäisen kylmäksi.

5.9.2020 12:06

Minecraft Dungeons -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesän 2020 tuplanumerossa 213.

Palikkaa palikampi

Vastikään uudelleenbrändätyn Mojang Studiosin uutuuspeli Minecraft Dungeons on hämmentävä yhdistelmä huippusuosittua palikkapeliä ja sielutonta grindausta. Hervottoman buginen genreyhdistelmä on kuitenkin hauska pelattava, jos rikkinäisyys tai itseään toistava pelimekaniikka ei häiritse.

Peli on tarinasisällöltään kevyt, eikä välinäytöksiä ole. Pääosaan nousee alkuperäisestä palikkapelistä tuttujen hirviöiden teurastaminen, joka näyttää ja tuntuu hyvältä. Muu sisältö ei valitettavasti hätkäytä. Satunnaisesti generoidut kentät ovat toki Unreal Enginen ansiosta näyttäviä, mutta esimerkiksi uuden tavaran keräily jää hyvinkin vajaaksi. Keräiltävää kampetta ei tunnu putoavan lähes ollenkaan, joten kenttien uudelleenpeluu ei palkitse odotetulla tavalla.

Pelkkien kokemuspisteiden vuoksi kenttien jatkuva läpikoluaminen alkaa puuduttaa helposti. Kokemuspisteet eivät nosta pelaajan vahinko- tai elämäpisteitä vaan tarjoavat mahdollisuuden jo tavaraluettelosta löytyvien kamppeiden päivittelyyn satunnaisesti määrittyvillä lumouksilla, joten niidenkään kerääminen ei tuota tarvittavaa mielihyvää.

Minecraft Dungeons -arvostelu

On hyvä pitää mielessä, että peli on luotu Minecraft-nälkäisille lapsille sopivaksi mättöviihteeksi. Se tuntuu välillä uskomattomalta, sillä peli muuttuu ajoittain aivan käsittämättömän vaikeaksi, varsinkin kun mukaan ottaa lisää pelaajia. Vaikeustaso skaalautuu pelaajien voimakeskiarvon mukaisesti, eikä peli päästä yhtäkään osallistujaa helpolla.

Pelasin pelin läpi kahteen otteeseen eli normaalilla vaikeustasolla ja seikkailijatasolla. Näiden lisäksi saatavilla on myös brutaaliksi kuvailtu ”maailmanloppuvaikeustaso”, joka avautuu toisen läpipeluun jälkeen.

Jo ensimmäinen vaikeustaso aiheutti allekirjoittaneelle harmaita hiuksia pääosin alimitoitetun voimatason ja hölmön hyökkäysstrategian takia. Toinen pelikerta oli kuitenkin huomattavasti kipeämpi kokemus, sillä otin mukaan pelikaverin. Vihollisia alkoi ilmestyä ovista ja ikkunoista ainakin kolminkertaisin määrin. Vasta tällöin selvisi pelin todellinen armottomuus. Edes kaatuneen pelikaverin parantaminen ei meinaa onnistua ilman tuskanhikeä.

Armottomuutta lisää kolmen yrityksen sääntö eli pelin tapa pitää pelaaja varpaillaan. Yhden tason aikana saa kuolla kolmesti, minkä jälkeen peli palauttaa pelaajan takaisin turvapaikkaan. Turvapaikassa jokainen voi miettiä joko virheitään tai juhlia voittoaan, sillä siellä vietetään huomattava määrä ajasta. Paikka on jätetty jostain syystä hyvin tyhjäksi, eikä siellä voi tehdä muuta kuin ostaa kyläläisiltä uusia aseita tai voimareliikkejä, jotka ovat niin ikään sattumanvaraisia.

Minecraft Dungeons -arvostelu

Voimareliikit ovat pelin mielenkiintoisin elementti. Niitä on lukuisia erilaisia, ja niiden vaihteleminen muuttaa pelityyliä huomattavasti. Osa reliikeistä käyttää virtanaan sieluja, joita saa vihollisia lahtaamalla. Valtaosa niistä on kuitenkin aikarajoitettuja, eli käytön jälkeen joutuu odottamaan vaikkapa 30 sekuntia ennen seuraavaa mahdollisuutta.

Kuten jo aiemmin mainittu, pelin tarina on varsin mitäänsanomaton. Se toimiikin vain huterana aasinsiltana pelin vaihteleville maisemmille. Varsinainen tarina on jätetty luettavaan muotoon, ja pelaajan tulee itse kaivella se esiin valikoiden uumenista. Pelin pääkampanjan lopetus muistuttaa pelaajaa siitä, kuinka peli on todella osoitettu nuoremmalle yleisölle. Pääpahista kohdellaan hennoin ottein, ja lisäosaa pohjustetaan häikäilemättömästi.

Kaikesta huolimatta Minecraft Dungeons on ihan mukava aivot narikkaan -tyylinen sieluton näppäintenhakkauspeli, joka ei nouse aivan nimensä veroiseksi.

5/10
PeligenretRoolipeli, Toiminta
Pegi-ikärajatK-7
Pegi-merkinnätKauhu, Väkivalta
Lisää luettavaa