Microsoft Flight Simulator

Pelaaja-lehden sivuilla nähty Microsoft Flight Simulator -arvostelu on nyt kaikkien luettavissa Pelaaja.fissä.

11.10.2020 08:00

Microsoft Flight Simulator -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden syyskuun 2020 numerossa 214. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kaikkien aikojen kotilentosimulaattori

Vuonna 1982 ensiesiintymisensä tehneellä Microsoft Flight Simulatorilla on kunniakkaat perinteet. Se on luonnollisesti pitkäikäisin kotikäyttöön tarkoitettu lentosimulaattorisarja, mutta marraskuussa 38 vuoden ikään tuleva sarja on samalla myös Microsoftin vanhin edelleen tuotannossa oleva tuoteperhe. Realistisuudestaan ylistetty sarja laittaa vuonna 2020 lentosimulaattorien odotukset uuteen uskoon.

Microsoft Flight Simulator on ytimeltään ehta lentosimulaattori. Tarjolla on koko joukko avustuksia, jotka helpottavat ilmaan pääsemistä, mutta realistisimmilla asetuksilla kaikista namiskoista on huolehdittava itse. Vaikka peli tarjoaa tilaisuuden hypätä kylmiltään vaikka jumbojetin puikkoihin, on suositeltavaa ottaa ensin tuntumaa lentämisen saloihin helppolentoisen Cessna 152:n puikoissa.

Kahdeksaan osaan jaettu opetustehtävien sarja antaa hyvän tuntuman lentämisen perusteisiin. Puheopastettu tutoriaali kattaa tietenkin ohjaamisen, lentoon lähdön ja laskeutumisen, mutta perusteet käydään läpi myös visuaalisen ja instrumenttinavigoinnin sekä esimerkiksi laskukierroksen osalta. Iso osa etenkin kehittyneempien koneiden varustuksesta jää opetusmateriaalin ulkopuolelle, mutta potkurikoneiden hallinnan pitäisi sujua suhteellisen vaivatta pienen opettelun jälkeen.

Microsoft Flight Simulator -arvostelu

Kun ilmoille on päästy, avautuu koko Microsoft Flight Simulatorin maailma kaikessa komeudessaan. Ja tässä yhteydessä voidaan todella puhua koko maailmasta. Se nimittäin pohjautuu Microsoftin oman Bing-palvelun ja OpenStreetMapsin aitoihin satelliittikuviin ja kartta- aineistoon.

Oikeiden karttojen hyödyntämisessä ei sinänsä ole mitään uutta lentosimulaattoreille, mutta tekoälymallien avulla toteutettu maailma on äärimmäisen yksityiskohtainen. Pelaaja voi käytännössä lentää minne tahansa maailmassa ja ihastella kartta-aineiston perusteella generoitua maastoa, metsiä, rakennuksia ja teitä. Lopputulos ei missään tapauksessa ole täydellinen. Matalalennossa huomaa helposti esimerkiksi täysin luonnottomat korkeuserot Suomen järvien ympärillä.

Kauneusvirheistä huolimatta toteutus on suorastaan uskomaton, kun otetaan huomioon, ettei esimerkiksi kotiseutuni savolaiseen maalaismaisemaan ole kiinnitetty lainkaan huomiota ihmisten toimesta. Tästäkin huolimatta maatilojen ympäröimästä järviseudusta löysin vain maamerkkejä seuraamalla oman lapsuudenkotini, koska rakennukset, järvet ja metsät ovat siellä missä oikeastikin.

Automaattisesti generoitujen alueiden lisäksi maailmaan mahtuu tietenkin myös joukko käsin rakennettuja alueita. Näiden Premium-etuliitteellä varustettujen paikkojen joukossa on niin kaupunkeja, lentokenttiä kuin maailman tunnetuimpia maamerkkejäkin. Esimerkiksi Ranskan Alpeilla sijaitsevan Courchevelin lentokentän ja New Yorkin kaltaiset paikat ovat realististen yksityiskohtien ja graafisen loiston (mikäli koneesta löytyy vääntöä) ansiosta suorastaan upeita nähtävyyksiä.

Microsoft Flight Simulator -arvostelu

Lentäminen itsessään tuntuu todella hyvältä, vaikka 787:n puikoissa olemisen todentuntuisuutta voinkin lähinnä arvailla. Lentokoneet on mallinnettu aidon tuntuisesti, ja kaikki hallinnan kannalta merkitykselliset ohjaamon painikkeet ovat näpelöitävissä hiiren osoittimen avulla. Pysäköidyn lentokoneen lähtövalmistelut voi tehdä kätevän tarkistuslistan avulla, joka korostaa tarvittavat kytkimet ja kertoo tarvittaessa automaattisesti, mitä pilotilta odotetaan.

Lennon aikana voi tehdä säätöjä olosuhteisiin tai sijaintiin liittyen. Esimerkiksi kellonaikaa tai säätilaa voi muokata kesken lennon. Lumisateen tai ukkosmyrskyn loihtiminen onnistuu napinpainalluksella, ja pilvipeitteiden paksuuden ja korkeuden voi säätää lennosta, mikä näkyy välittömästi valaistuksessa. Säätilan säätely on leuat loksauttava kokemus. Matkan kulkua taas voi jouduttaa simulaationopeutta nostamalla tai vaikkapa matkaamalla suoraan seuraavan kiintopisteen ylle. Harmillisesti suunniteltua lentoreittiä ei nähtävästi voi päivittää ohjaamossa, vaan muutoksia varten on matkattava valikkoon.

Lentosimulaatioille tyypilliseen tapaan tarjolla ei ole merkittävästi pelillistettyjä elementtejä. Tavanomainen reittilentäminen on melko tylsää, mutta julkaisuversioon on tarjolla sentään esimerkiksi vaikeita laskeutumishaasteita ja visuaalista navigointia edellyttäviä puskalentoja eri puolilla maailmaa. Verkkopelissäkin on puuhaa, sillä peli tarjoaa mahdollisuuden lentää tosiaikaisissa sääolosuhteissa yhdessä muiden pelaajien kanssa.

Microsoft Flight Simulator -arvostelu

Vaikka Microsoft Flight Simulatorin tiettyjä osa-alueita ei voi ylistää liikaa, kokemus ei ole lainkaan ongelmaton. Jo pelaamaan pääseminen voi olla hankalaa. Itse jouduin asentamaan noin sadan gigatavun latauksen edellyttävän pelin kahdesti, sillä ensimmäisellä kerralla asennus nähtävästi korruptoitui, eikä tarjolla ollut mahdollisuutta korjata asennusta. Pääsin lopulta lentämään vasta ensiasennuksen jälkeisenä päivänä latausnopeuden vuoksi.

Eikä odottelu lopu vielä asennukseen, sillä käynnistyksen yhteydessä on odoteltava pitkää latausaikaa. Jokaisen lennon lataaminen kestää näppituntumalta ainakin pari minuuttia, vaikka tiedostot on asennettu SSD-asemalle. Jos lento pitää aloittaa alusta, on luvassa uusi lataus, joskin vähän lyhyempi sellainen. Jos haluaa matkustaa eteenpäin reitillä – no, arvaatte kyllä.

Lisäksi peli kaatui lentojen aikana useamman kerran. Voi olla, että Ultra-asetukset vetivät koneeni suorituskyvyn äärirajoille, sillä kaatumiset tapahtuivat lähes poikkeuksetta tiiviimmin asutetuilla alueilla. Oli syy mikä hyvänsä, on kaatuminen todella turhauttavaa etenkin edellä mainitut latausajat huomioiden.

Kokonaisuuden huomioon ottaen Microsoft Flight Simulator on lastentaudeistaan huolimatta aivan uskomaton paketti. Vaikka lentosimulaattorit ovat pääasiassa tietyn fanijoukon touhua, on upeissa yksityiskohdissa ihasteltavaa, vaikka simulaattorit eivät iskisikään. Ilmailun ystäville taas tarjolla on kaikkien aikojen hienoin kotilentosimulaattori.

9/10
KehittäjäAsobo Studio
PeligenretSimulaattori
JulkaisualustatMicrosoft Windows
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa