Microsoft Flight Simulator (Xbox)

Pelaaja-lehden sivuilla nähty Microsoft Flight Simulator (Xbox) -arvostelu on nyt kaikkien luettavissa Pelaaja.fissä.

9.3.2022 09:12

Microsoft Flight Simulator (Xbox) -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden helmikuun numerossa 230. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Upean pc-simun kohtalainen käännös

Microsoft Flight Simulator oli yksi vuoden 2020 vaikuttavimmista pelikokemuksista. Pc:lle julkaistu lentosimulaattori teki vaikutuksen päästämällä ilmailijat realistisesti mallinnettujen lentokoneiden puikkoihin kaikkialla maailmassa, ja nyt lentäjänviettiään voi tyydyttää myös konsoleilla.

Konsoleille julkaistut lentopelit ovat perinteisesti keskittyneet varsin kepeään tai toiminnalliseen ilmailuun, mutta Xbox Series X/S:lle julkaistu Microsoft Flight Simulator on ehdan vakavahenkinen lentosimulaattori. Konsolikäännös on itse asiassa käytännössä täysin identtinen pc-version kanssa.

Uskollisuus pc-versiolle on tavallaan hyvä asia. Microsoft Flight Simulator on etenkin kevytsimulaattoriharrastajalle realistinen mutta helposti lähestyttävä kokemus, joka mallintaa niin pikku-Cessnat kuin jumbojetitkin ohjaamoiden namiskoita ja lennonjohdon kanssa käytyjä keskusteluja myöten. Konsolilla ei tehdä turhia kompromisseja, vaan lentäminen vaatii ilmailun periaatteiden ja alla olevan koneen toiminnan hallintaa.

Microsoft Flight Simulator (Xbox) -arvostelu

Microsoft Flight Simulator näyttää pc-version tapaan upealta. Sää- ja valaistustehosteet sekä konemallit lähentelevät valokuvarealismia, vaikka maan pinnan tarkastelu lähempää paljastaakin totuuden. Xbox Series X pyörittää simulaattoria vaivattoman tuntuisesti, mikä kertoo nykyisen konsolisukupolven tehosta.

Konsolin vakiovarustukseen kuuluva ohjain ei kuitenkaan ole hyvä työkalu lentämiseen. Peruslentäminen kyllä onnistuu analogisauvalla, mutta ohjaaminen on niin tempoilevaa, että matkustajia käy sääliksi. Pieni peukalonliike voi muuttaa sulavan laskeutumisen rysäykseksi, kun konetta on tottunut ohjaamaan koko kädellä.

Kaikki tärkeimmät toiminnot on kuitenkin mahdutettu konsolin painikkeisiin, ja painikeasetuksia voi vieläpä säätää poikkeuksellisen kattavasti. Ohjaamon kytkimiä voi lisäksi käyttää myös kuvakulmaa kääntelemällä ja kursoria siirtelemällä, mutta tahmaisesti liikkuva osoitin tekee säätöjen muuttamisesta verkkaista puuhaa. Koneen hallitseminen ja pc:lle suunniteltujen valikoiden käyttäminen samaan aikaan on lähes mahdotonta puuhaa. Xbox-yhteensopiva lentotikku toki muuttaa tilanteen, mutta esimerkiksi oma HOTAS-ohjaimeni ei toiminut konsolilla, vaikka se on Microsoft Flight Simulator -yhteensopiva.

Microsoft Flight Simulator (Xbox) -arvostelu

Konsolikäännös olisi kaivannut Asobo Studiolta muutenkin hienosäätöä. Microsoft Flight Simulator käynnistyy ensin latausruutuun, minkä jälkeen painetaan painiketta käynnistysruudussa ja ladataan asennusten hallintanäyttö, josta siirrytään pitkän latausruudun kautta päävalikkoon. Miksi? No, sama rumba on tuttu myös pc:ltä, joten miksipä sitä ei olisi tuotu myös konsoleille.

Konsolikäännöksen suoraviivaisuus ei tietenkään tee Microsoft Flight Simulatorista huonoa simulaattoria, vaikka se ei Xboxilla olekaan ihan kotonaan. Xbox Game Studios ja Asobo Studio olisivat voineet nähdä käännöksen eteen paljon enemmänkin vaivaa, mutta otan tämänkin version ilolla vastaan. Ihka oikean lentosimulaattoripelin tuominen konsoleille on hatunnoston arvoinen suoritus rakoilevista puitteista huolimatta.

8/10
KehittäjäAsobo Studio
PeligenretSimulaatio
Pegi-ikärajatK-3
Lisää luettavaa