Mass Effect Legendary Edition -arvostelu on julkaistu alkujaan Pelaaja-lehden kesäkuun 2021 numerossa 223. Tuoreimpien arvostelujen tasalla pysyt tilaamalla lehden täältä!

Kalibrointi kohdillaan

Star Trek, Babylon 5, Firefly, Taisteluplaneetta Galactica… Television puolella ei ole pulaa elämää suuremmista scifisarjoista, jotka ovat kuljettaneet kokonaisten sukupolvien mielikuvituksen ylös tähtiin ja aina viimeisille tutkimattomille korpimaille asti. Pelien maailmassa lista on huomattavasti niukempi mutta sitäkin rakastetumpi: Mass Effect.

BioWaren tieteisroolipelien trilogia on lähes kymmenen vuotta päätöksensä jälkeenkin hyvin ainutlaatuinen ja oman yleisönsä huomioinut tapaus, jollaista ei ole sen koommin telluslaisessa pelihistoriassa nähty. Tähtilaiva Normandyn komentaja Shepardin matkassa jokainen saattoi toden teolla olla oman elämänsä kapteeni Kirk ja jättää valinnoillaan jälkensä tyylikkään moderniin tieteisuniversumiin – sekä tuntea seuraamukset myöhemmissä peleissä asti. Ikimuistoiset miehistön jäsenet ja muukalaisrotujen kansoittama universumi oli suunniteltu sellaisella huolella ja intohimolla, että BioWare itsekään ei ole jälkeenpäin kyennyt tavoittamaan sitä uudelleen surullisenkuuluisasta yrityksestä huolimatta. Puhtaalta pöydältä aloittaneen Mass Effect Andromedan keskinkertaisuus nimenomaan korosti, miten epätoivoisesti alkuperäisestä trilogiasta on kaivattu nykyalustoille päivitettyä versiota.

Hartaan odotuksen jälkeen Mass Effect Legendary Edition osoittautuu jokseenkin päteväksi remasteroinniksi, jossa oiotaan etenkin ensimmäisen seikkailun ryppyjä ja sujuvoitetaan kaikkien osien pelikokemusta sulavammalla ruudunpäivityksellä ja lyhyemmillä latausajoilla. Silti sen suurimpana ansiona voi pitää koko trilogian sovittamista lisäsisältöineen eheäksi kokoelmapaketiksi. Erityisesti siirtymät pelistä toiseen ovat mukavan vaivattomia, sillä hahmonluontia on yhtenäistetty ja oma Shepard valintoineen siirtyy halki uusitun trilogian alkuperäisversioita pienemmällä päänvaivalla.

Myös kaikki Lair of the Shadow Brokerinsa ja Citadelinsa pelanneet tietävät, että monet trilogian parhaista tehtäväkokonaisuuksista olivat nimenomaan lisäsisältökampanjoita, eikä esimerkiksi Mass Effect 3:a voi sanoa pelanneensa ilman tarinalle hyvin keskeistä Javik-lisäsisältöhahmoa. Legendary Editionissa mitään tarinallisesti oleellista ei jätetä kokonaisuuden ulkopuolelle, vaikkakin tiettyjä faneja varmasti harmittaa ensimmäisen osan areenataisteluihin keskittyvän Pinnacle Station -lisäyksen ja Mass Effect 3:n moninpeliosion puuttuminen.

Mass Effect Legendary Edition -arvostelu

Eniten remasterointityöstä hyötyy alkuperäinen Mass Effect, jossa räiskintätuntumaa on saatu päivitettyä aavistuksen verran seuraajien suuntaan. Siitä huolimatta se on suojapohjaisen perustoimintansa osalta paketin kankein ja koruttomin osa, sillä muotoaan monin paikoin vielä hakeneessa pelissä painotetaan enemmän roolipeli- ja tutkimuselementtejä kuin toiminnallisemmissa jatko-osissa. Sen sijaan planeettojen tutkimiseen käytettävän Mako-ajoneuvon äärimmäisen tahmea ohjaus on korjattu kertaheitolla pelikelpoiseksi, joten alkuperäispelin yksi raivostuttavimmista piirteistä on nyt suurimmilta osin vain kaukainen muisto.

Myös ulkoasua on kyetty kohentamaan merkittävästi ainakin taannoin pelaamaani Xbox 360 -versioon nähden. Legendary Edition rehevöittää muukalaismaailmojen luontoa kasvillisuudella, lisää alusten pinnoille heijastuksia sekä luo tunnelmaa runsaammilla valo- ja savuefekteillä, joiden rinnalla vanha konsoliversio näyttää suorastaan suttuiselta, värittömältä ja riisutulta. Graafista ilmettä ei silti ole nostettu reilusti näyttävämmän kolmannen tai edes toisen pelin tasalle, jossa pelialueiden monipuolisempi arkkitehtuuri ja yksityiskohtien määrä vakuuttavat yhä nykyäänkin. Eniten tämä pistää silmään ihmishahmojen kasvoanimaatioissa ja eleissä, jotka ovat yhä hilpeän pökkelömäisiä upeilta näyttävien muukalaishahmojen rinnalla.

Vaikka Mass Effect ei ehkä ole toimintapelinä kaikkein mieluisin, Legendary Edition onnistuu tekemään siitä monin paikoin alkuperäistä versiota nautittavamman. Sen vahvuudet piilevät yhä syvällisten roolipelielementtien lisäksi vahvassa tarinankerronnassa, tunnelmanluonnissa ja avarammalta tuntuvassa universumissa, joihin pelaajat voivat matkan varrella vaikuttaa useammalla varsin tuntuvalla valinnalla. Sen ansiosta Mass Effect tuntuukin eniten pelaajan itse muovaamalta kokemukselta, siinä missä myöhemmät osat suoraviivaistavat rakennetta monin paikoin.

Mass Effect Legendary Edition -arvostelu

Mass Effect 2:ssa ja 3:ssa Legendary Editionin päivitykset ovat huomattavasti hienovaraisempia mutta silti elämänlaatua parantavia. Molemmat keskittyivät alkujaankin toimintapuolen hiomiseen, ja uusissa versioissa räiskintätuntuma on ruudunpäivityksen ansiosta jopa yllättävän moderni. Jo toisessa osassa Shepardin ja miehistön kyvyillä luodaan monipuolisempia toimintatilanteita, kun taas kolmannessa osassa kasvatetaan liikkuvuuden ja lähitaistelunkin merkitystä. Jotain kielii myös se, että kolmannen osan toiminta hioutui jo aikoinaan niinkin salonkikelpoiseksi, että se kannatteli erinomaisesti alkuperäisen version suorastaan loistavaa verkkomoninpeliä. Koska Legendary Editionissa moninpeliä ei ole, siitä kertyneitä ja loppuratkaisuun vaikuttaneita sotapisteitä haalitaan nyt pelkästään suoritetuista sivutehtävistä ja edellisten pelien saavutuksista.

Suoraviivaisen toiminnan kasvavasta määrästä huolimatta trilogia ei hylkää erinomaisia peruspilareita, jotka tekivät jo ensimmäisestä osasta niin vetoavan. Hektisten tilanteiden seassa on yhä runsain määrin tärkeitä suvantokohtia, jolloin syvennytään tutkimaan galaksia, kaveeraamaan miehistön kanssa ja luotaamaan planeettoja resurssien varalta. BioWare onkin onnistunut tasapainottelemaan pelillisten ja tarinallisten elementtien kanssa sen verran kiehtovasti, ettei trilogiaa pidetä suotta yhtenä viime sukupolvien tärkeimpänä sarjana ja kaikkien aikojen avaruuseepoksena.

Kaiken kaikkiaan Mass Effect Legendary Edition on juuri sellainen kokoelma, jonka sen oletettiinkin olevan. Perusvarma remasterointi tekee sen minkä pitääkin eli antaa jokaiselle sarjan ystävälle kauan kaivatun syyn loikata vielä kertaalleen Normandyn miehistön matkaan. Legendary Editionia voi suositella hyvin mielin myös täysin uusille tulokkaille, sillä kuten scifisarjojen lista osoittaa, Mass Effect on varsin uniikki tapaus vielä tämänkin päivän pelitarjonnassa.

9/10
KehittäjäBioWare
JulkaisijaEA
PeligenretRoolipeli, Toiminta
Pegi-ikärajatK-18
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa