Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey

Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey on kasvojenkohotus klassikkopelille, joka osoittaa ajattoman nerokkuuden merkkejä.

14.6.2019 12:47

Suuren suolistoseikkailun paluu

Vuosikymmenen takainen Bowser’s Inside Story on vallan mainioiden Mario & Luigi -roolipelien kruununjalokivi, johon verrattuna sarjan muita osia voi huoletta kutsua piirun verran ideaköyhiksi. Omalla kohdallani mielikuvat Bowserin vatsalaukkuseikkailun ylivertaisuudesta ovat käyneet pinttyneemmiksi osa osalta, minkä takia epäilin muistojen altistuneen jo liiaksi asti ajan kultaavalle vaikutukselle. Onneksi Nintendo DS -klassikon uusiksi rakennettu 3DS-versio osoittaa toisin: Koopa-kuninkaan hetki parrasvaloissa on yhä aikamme nokkelimpia kevytroolipelejä.

Edeltäjänsä Superstar Sagan hiljattaisen uusiversion tapaan myös Bowser’s Inside Story on rakennettu uusiksi pelisarjan tuoreemmalla 3DS-pelimoottorilla. Huomattavan ulkoasukohennuksen ansiosta tapahtumiin saadaan sopivissa määrin uutta eloa, vaikka pelin mekaniikat ja rakenne pysyvät uskollisina alkuperäiselle DS-versiolle. Huomattavin sisällöllinen ero on mukaan ujutettu välipalamainen Bowser Jr.’s Journey -lisäseikkailu, jossa Bowserin asenteellinen kauhukakara yrittää koota – tai pikemmin olla kokoamatta – kätyriarmeijaa simppeleitä yhteenottoja varten.

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey

Bowser’s Inside Storyn lähtökohdat ovat edelleen kerrassaan hilpeät. Höröttelevä pikkumies Fawful hamuaa Sienivaltakunnan hallitsijaksi, ja osana suunnitelmaansa veijari syöttää Bowserille erikoissienen. Sen voimalla Koopa-kuningas imaisee sisuskaluihinsa koko Peachin linnan lähiympäristöineen, mukaan lukien itse Marion ja Luigin. Koska Fawful ottaa kohteekseen myös Bowserin linnoituksen, Sienivaltakunta saa pahimmasta vitsauksestaan varsin yllättävän pelastajan.

Vaikka Bowser varastaa suurimman huomion seikkailemalla Sienivaltakunnassa, putkimieskaksikko auttaa arkkivihollistaan vatsahappojen ja bakteerien seassa hieman kaksiulotteisten tasoloikkien tapaan. Juuri tämän idean ympärille on keksitty kasapäin suorastaan nerokkaita pelillisiä ratkaisuja, jotka rytmittävät roolipeliä upeasti ja pitävät sen vaihtelevana loppumetreille asti. Huolellisesti suunnitellun ohjauksen ansiosta hahmojen ja kahden pelityylin välillä loikitaan hämmästyttävän vaivattomasti tuon tuostakin.

Erikoistilanteiden ympärille on lähes poikkeuksetta rakennettu loppuun asti hiottuja minipelejä. Mario ja Luigi voivat esimerkiksi antaa lisäpotkua Bowserin lihaksistolle, kun taas Bowserin juodessa vettä veljekset saavat vastaansa uintiosuuksia. Vuoropohjaisissa taisteluissa Koopa-kuningas voi vaikkapa imaista vihollisia putkimiesten viimeisteltäväksi – ja nämä ovat vain muutamia pelin ällistyttävän huolellisesti ideoiduista yksityiskohdista. Kuten muistikuvat ounastelivatkin, juuri tämän mittakaavan luova hulluus on puuttunut sarjan tuoreemmista osista.

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey

Bowser’s Inside Story pysyy kasassa myös hieman tiiviimmän tarinansa ansiosta, jonka aikana vuoropohjaisiin taisteluihinkin saadaan sopivissa määrin erilaisia reaktiopainalluksia vaativia hyökkäyksiä. Niiden ansiosta kahinoinnissa on passiivisempiin japanilaisroolipeleihin verrattuna mukava tempo ja tekemisen meininki, kuten muissakin sarjan osissa.

Bowser’s Inside Storyssa kaikki palaset loksahtavat kohdilleen luontevalla ja aina hymyn huulille saavalla tavalla. Siksi se tuntuu tuoreelta vielä nykypäivänäkin, ja sen pelaa mieluusti läpi uudemman kerran vaikka sen olisi kolunnut aikoinaan jo kertaalleen. Lisäpeli Bowser’s Jr.’s Journey sen sijaan tuo lopulta varsin vähän lisäarvoa kokonaisuuteen, mutta sekin on ihan mukiinmenevää ajantappoa muun tekemisen ohessa.

Juniorin matkassa

Bowser Jr.’s Journey jatkaa samalla linjalla Superstar Sagan 3DS-versiossa nähdyn Bowser’s Minions -lisäseikkailun kanssa. Kyseessä on hyvin pitkälti oman armeijan kasvattamiseen ja kehittämiseen keskittyvä pikkupeli, jossa pelaajan tehtäväksi jää laatia hyökkäyskokoonpano ja seurata kahinan etenemistä. Yhteenottojen kulkuun vaikutetaan lähinnä muutamilla oikein ajoitettavilla erikoishyökkäyksillä.

Lisäpelin koukku piileekin juuri hyökkäyskokoonpanojen laatimisessa, sillä jokaiseen taisteluun tarvitaan sopiva sekoitus lentäviä, esineitä nakkelevia ja lähitaisteluun erikoistuvia kätyreitä. Hahmoluokat toimivat pitkälti kivi–paperi–sakset-kaavalla, mutta joukko on koottava myös tilanteeseen soveltuvaan muodostelmaan.

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story + Bowser Jr.’s Journey

9/10
KehittäjäAlphaDream, Arzest
JulkaisijaNintendo
PeligenretRoolipeli
JulkaisualustatNintendo 3DS
Pegi-ikärajatK-3
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa