LittleBigPlanet Vita

LittleBigPlanet on Sonylle koko ajan vain tärkeämpi pelisarja. PlayStation Vita kärsii laitetta myyvän hittipelin puutteesta. Täytyy vain laskea yhteen ja ymmärtää, mitkä panokset Sony on asettanut pienen Sackboyn harteille.

9.10.2012 04:55

Pelityyppi: Tasohyppely
Kehittäjä: Double Eleven / Tarsier Studios
Julkaisija: Sony Computer Entertainment
Julkaisualusta: PlayStation Vita
Jakelumuoto: Levyllä
Julkaisupäivä: Myynnissä
Ikäsuositus: 7
Moninpeli samalla koneella: Ei
Moninpeli verkossa: 2–4

Säkillinen aarteita

LittleBigPlanet on Sonylle koko ajan vain tärkeämpi pelisarja. PlayStation Vita kärsii laitetta myyvän hittipelin puutteesta. Täytyy vain laskea yhteen ja ymmärtää, mitkä panokset Sony on asettanut pienen Sackboyn harteille.

Pelin mukana tulee viisi erilaista maailmaa, joissa on yli 40 kenttää. Kertojaäänenä toimiva näyttelijä Stephen Fry kertoo, että Säkkipojan vihollinen on Nukkemestari, joka oli aikanaan Carnevalian suurin viihdyttäjä. Aika vei häneltä ilon työstään, ja viimeinen pisara oli yleisön ankara palaute.

Sonyn päätös on viisas – LittleBigPlanet PS Vita on LittleBigPlanet taskussasi. Pelaaja voi ottaa letkeän ja omaperäisen tasoloikan koska tahansa mukaansa, ja ladattavissa on periaatteessa loputon määrä pelaajien tekemiä kenttiä. On suorastaan aliarviointia sanoa, että LittleBigPlanet toimii hyvin Vitalla. Se on kuin tehty sille. Vita-versio on niin täynnä kiehtovia ja omaperäisiä kenttiä, että tuntuu kuin itse herra Miyamoto olisi kursinut sen kokoon.

Perusidea on tuttu: Sackboy juoksee ja hyppii läpi persoonallisten kenttien ja kerää kaikkea mahdollista tarroista lähtien. Langattoman yhteyden kautta mukaan saa myös kolme kaveria. Kaikki PlayStation 3:n LittleBigPlaneteihin ladatut asut toimivat myös Vitalla, mutta kentät niistä tai aiemmasta PSP-versiosta eivät toimi.

Vita-versio ei silti tyydy muistelemaan ikivihreitä, vaan hyödyntää erinomaisesti vesielementtiä, kikkailua fysiikan muutoksilla ja Vitan kosketusohjausta. Ja tässä on peli, jossa kosketus toimii, sillä pelaajalla on aina ollut iso rooli LittleBigPlanetissa. Vaaleansinisiä esineitä voi liikuttaa tai muuten aktivoida kosketuksella, ja vaaleanvihreitä esineitä muokataan Vitan takakosketuspinnalla.

On vain luontevaa, että pelaaja laukaisee kosketuksellaan trampoliinin, painaa esille hyppypaikkoja ja ohjaa raketteja sormenpäällään. Nämä pieneltä kuulostavat asiat yhdistettynä sarjan rentoon meininkiin ja erinomaisesti rytmitettyyn tasoloikkaan tekevät Vita-versiosta aivan omanlaisensa kokemuksen.

Säkkipojan söpön ulkokuoren alla on yllättävän monipuolinen ja myös monimutkainen työkalu, jolla voi tehdä omia kenttiä tai jopa pelejä, minkä Vita-versio vie astetta pidemmälle. Kosketuksen avulla esineitä voi käännellä ja suurentaa tai pienentää parilla sormella. Nyt peli myös tallentaa tietoja, joten pelaaja voi luoda esimerkiksi roolipelin tilastoineen päivineen.

Yli seitsemän miljoonaa PlayStation 3 -versioihin tehtyä luomusta todistavat, että Vitallakin on luvassa silkkaa huikeutta. Tässä on myös Vita-version oikeastaan ainoa ongelma. Luovuuden muuttaminen luomukseksi on erittäin vaikeaa. Mukana on 67 opetusosiota, joten helpoksi luomistyötä ei väitetäkään.

Viimein Säkkipojan seikkailut voi viedä vaivattomasti vaikkapa mökin säkkituolille. Tällaisten pelien takia pelikoneita ostetaan, joten Sony laittoi pelimerkit oikeaan kohteeseen.

8/10
JulkaisijaSony
PeligenretTasohyppely
JulkaisualustatSony PS Vita
Pegi-ikärajatK-7
Lisää luettavaa