Legostajat kokoon!
Koska Lego-pelit ovat suunnattoman suosittuja etenkin nuorempien pelaajien parissa, oli vain ajan kysymys, milloin Kostajat saisivat oman Lego-pelinsä. Kyseessä ei toki ole ensimmäinen Marvelin sarjakuvasankareista kertova Lego-peli, sillä se kunnia kuuluu muutaman vuoden takaiselle erinomaiselle Lego Marvel Superheroesille. Lego Marvel’s Avengers keskittyy pelkästään Marvelin omiin supersankarielokuviin laajemman sarjakuvauniversumin sijaan. Saako niistä kasaan toimivan Lego-pelin?
Lyhyt vastaus on, että saa helposti, muttei ei täysin aukottomasti. Pelin tarinassa keskitytään pääsääntöisesti Avengers– ja Avengers: Age of Ultron -elokuviin, mutta myös kummankin Kapteeni Amerikka -elokuvan, Iron Man 3:n sekä Thor: The Dark Worldin tapahtumissa päästään piipahtamaan. Kokonaisuus ei aivan aukottomasti sovi yhteen ja voi olla hieman sekaisen oloinen, etenkään jos ei kaikkia edellä mainittuja elokuvia ole sattunut näkemään.
Pelillisesti meno on tuttua jo aiemmista Lego-peleistä. Kentissä kaikki pistetään paloiksi ja kerätään rahanappulat talteen, piestään vihollisia ja ratkotaan kaikenlaisia eri hahmojen erikoiskykyjä vaativia pikkupulmia. Tällä kertaa kaava alkaa kuitenkin tuntua jo hieman kuluneelta, vaikka pientä piristystä saadaan hahmojen välisistä komboliikkeistä sekä satunnaisista lentely- ja ajoneuvokohtauksista. Suurempi syy voi olla ehkä se, että koska peli seuraa elokuvien tapahtumia varsin tarkasti, joutuu tarinaa pelaamaan koko ajan pitkälti samoilla hahmoilla. Niihin ehtii jo vähän kyllästyä, ellei satu olemaan todella kova Kostajat-fani.
Erilaisia sankareita ja konnia pelistä toki löytyy yli 200 kappaletta, mutta valtaosalla niistä pääsee pelaamaan vain tehtäväkenttien vapaassa pelitilassa ja avoimen pelimaailman keskuksissa. Koska nyt liikutaan Marvelin omassa elokuvauniversumissa, mutantit ja Ihmeneloset sekä niihin liittyvät hahmot loistavat tietenkin poissaolollaan, mutta mukaan on silti saatu kiitettävästi mielenkiintoisia tuttuja ja tuntemattomampiakin hahmoja. Elokuvista tuttujen hahmojen lisäksi pelaamaan pääsee muun muassa uudella Ms. Marvelilla eli Kamala Khanilla, Squirrel Girlillä, She-Hulkilla, Beta-Ray Billillä, Spitfirellä, Citizen V:llä ja jopa alkuperäisellä tv-Hulkilla eli Lou Ferrignolla, joka voi tietenkin muuttua omanlaiseksi Hulkikseen. Vaihtelua hahmoissa ja niiden voimissa siis riittää.
Valtaosa hahmoista on avattava tekemällä niiden omia sivutehtäviä avoimen maailman keskuksissa, joita Manhattanin lisäksi on nyt myös monia muita, muun muassa Asgard, Haukansilmän maatila ja Sokovia. Hahmojen sivutehtävien lisäksi ne ovat täynnä muutakin tekemistä, kuten kaikenlaista keräilyä, pikkupulmia, ajoneuvojen kanssa leikkimistä, satunnaisrikosten estämistä ja kilpajuoksuja. Tekemistä siis riittää, sillä keräiltävää ja avattavaa on tarjolla sekä avoimissa kentissä että tarinatehtävien vapaassa pelitilassa. Niissä voi käyttää mitä hahmoja tahansa ja näin saada kaikki mahdolliset salaisuudet ratkottua ja Stan Lee pelastettua eri voimien avulla.
Avengers kuuluu myös niihin Lego-peleihin, jotka käyttävät elokuvista lainattua ääninäyttelyä tarinassaan. Tämän ainoa ongelma on se, että äänenlaatu lainauksissa vaihtelee melkoisesti. Uutta ääninäyttelyä peliä varten ovat kuitenkin tehneet Clark Gregg (agentti Coulson), Cobie Smulders (Maria Hill) ja Hayley Atwell (agentti Carter). Siksi näitä hahmoja kuuleekin äänessä enemmän, ja agentti Carterilla on myös oma minitehtäväsarjansa. Agents of S.H.I.E.L.D -televisiosarjan hahmoja vilahtelee myös kuvioissa.
Kaikkiaan Lego Avengers on sisältöä pursuava ja taattua laatua edustava peli, joka on tietenkin kuorrutettu asiaankuuluvan pöhköllä Lego-huumorilla. Pelillisesti se jää kaikesta runsaudestaan huolimatta kuitenkin hieman kuivaksi, mikä saattaa kieliä eniten Lego-pelien kaavan paikalleen jämähtämisestä. Kovimpia Lego-pelien faneja tämä kuitenkaan tuskin haittaa – ainakaan vielä.