King’s Quest Episode 1: A Knight to Remember

King’s Quest on mainio yhdistelmä alkuperäisten pelien henkeä ja tunnelmaa, sekä vähän modernimpaa pelattavuutta. Vähän vielä viilausta seuraavissa osissa, niin hyvä tulee!

4.9.2015 05:00

Satusedän tarinatuokio

Sierra On-Linen King’s Questia voisi perustellusti pitää koko graafisen seikkailupeligenren äitinä. Niinpä kun ihan eri porukka lähtee yli 20 vuotta sarjan kunnian päivien jälkeen tekemään uutta King’s Questiä, tehtävä ei varmasti ole ihan paineeton. Olin itsekin hyvin skeptinen uuden pelin suhteen ja epäilin, että paketista paljastuisi kyyninen rahastus. Olenkin aika iloinen voidessani taas kerran olla väärässä.

Moderni King’s Quest lähtee liikkeelle aika tutuista lähtökohdista. Alkuperäisistä peleistä tuttu kuningas Graham kertoo nuorelle lapsenlapselleen tarinoita nuoruudestaan. Ensimmäinen tarina kertoo siitä, miten hänestä monta vuotta sitten tuli ritari, ja se tietenkin muodostaa episodipohjaisen pelisarjan ensimmäisen jakson. Mitä ilmeisimmin seuraavissa osissa kuullaan lisää kertomuksia Grahamin myöhemmistä vaiheista.

Ensisilmäyksellä King’s Quest: A Knight to Remember on veistetty samasta puusta kuin Telltalen seikkailupelit, ainakin graafiselta yleisilmeeltään. Kun hetken pelaa, erot alkavat paljastua. King’s Quest on nimittäin oikea seikkailupeli, jossa pelaajalla on ratkottavanaan ihan oikeita pulmia. Eivät ne toki ole mitään hirveän haastavia, mutta aivonystyröitään joutuu joka tapauksessa käyttämään edes vähän.

Grahamin edessä on iso urakka, sillä tie ritariksi – ja sitä kautta valtaistuimelle – vaatii vuotuisen ritariturnauksen voittoa. Tiellä seisoo lauma valtakunnan parhaita ritareita, jotka hintelän ja ujon Grahamin pitäisi kukistaa toinen toistaan ihmeellisemmissä haasteissa. Tämä tapahtuu tietenkin pulmia ratkoen, vastaantulijoiden kanssa jutellen ja muutenkin seikkailupelaillen.

Pelillä on pituutta rapiat viisi tuntia, mikä on moderniksi episodipohjaiseksi seikkailupeliksi aika paljon. Pituutta on ehkä vähän liikaakin, sillä välillä olo on sellainen kuin peli yrittäisi pelata aikaa tai muuten vain pitkitellä. Siinä on liikaa tyhjiä ruutuja, joiden ainoa funktio on toimia hidasteena pelaajan rampatessa edestakaisin valtakuntaa ongelmia ratkoessaan. Usein joutuu katsomaan turhan monta kertaa samoja, sinänsä nättejä mutta liian hitaita välianimaatioita tai kuuntelemaan samoja ”en minä nyt voi niin tehdä” -puheita yhä uudelleen.

Tämä on pahuksenmoinen harmi, sillä kun King’s Quest toimii, se toimii erinomaisesti. Grafiikka on nätin sarjakuvamaista, hyvin animoitua ja todella elävää. Vastaan tulee hauskoja ja kiinnostavia hahmoja, joiden ääninäyttelykin on mitä mainiointa tasoa. Vanhan kuningas Grahamin roolissa eli pelin kertojana on itse Christopher Lloyd, ja muihinkin rooleihin on hankittu hyviä ääninäyttelijöitä.

Käsikirjoitus on usein todella hilpeä, ja vaikka mitään hah-hah-hauskoja vitsejä ei hirveästi olekaan, hymyilin ja hymähtelin itse usein pelin huumorille. Se saavuttaa hyvän tasapainon alkuperäisten vitsien, viittausten ja kevyen meemihuumorin välimaastossa.

Mukana on myös useita toimintakohtauksia, joissa pitää tehdä milloin mitäkin reaktiominipelien avulla. Olipa kyse lohikäärmeen väistelystä, koskenlaskusta tai vaikka esteratsastuksesta, usein katsellaan välianimaatiota, jonka aikana pitäisi painaa oikeaa nappia oikeaan aikaan. Tämä ei ole erityisen hauskaa, eikä lisääkään peliin varsinaisesti mitään.

Kokonaisuutena A Knight to Remember on mainio pelinavaus. Se esittelee hauskan, värikkään ja kiinnostavan maailman samanlaisine hahmoineen. Pelatessa fiilikset vaihtelivat innostuneen ja tylsistyneen välimaastossa, mutta ilmeisesti mittari jäi kuitenkin osoittamaan positiivisen puolelle, koska jäin odottamaan seuraavaa episodia.

7/10
JulkaisijaActivision
PeligenretSeikkailu
Pegi-ikärajatK-12
Pegi-merkinnätVäkivalta
Lisää luettavaa